Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

vrijdag 22 maart 2013

Geslachtsbepaling bij konijnen

Het is uiteraard belangrijk dat je vooraf goed checkt wat het geslacht is van je konijn(en) om oeps-nestjes te vermijden.  Want het is altijd prijs bij konijnen!  De voedster krijgt haar eisprong pas na de dekking door de ram.  Misschien vandaar de uitdrukking "kweken zoals konijnen".
Ook in dierenwinkels zitten ze er wel een keer naast, omdat het bij hele jonge konijnen wel behoorlijk moeilijk kan zijn om het juiste geslacht te bepalen.


Maar hieronder even nog foto's om het verschil te verduidelijken.

VOEDSTER

De anus zit behoorlijk dicht bij de vagina.  Als je er voorzichtig op duwt, komt er ook een soort van uitstulping naar buiten.  Maar je ziet duidelijk een gleufje.
Soms vertonen vrouwtjes ook een typisch gedrag, zoals schijnzwangerschap.  Dan plukken ze haren van hun buik en lopen rond met hooi of stro in hun mond om een nestje te maken.  Dus geen paniek: ook niet-zwangere konijnen durven dit wel een keertje te doen!!!
Toen Hazel tijdelijk binnenzat na een operatie aan haar ooglid, deed ze dit ook!

RAMMELAAR

Bij de mannetjes zit de anus een stuk verder van de penis.  Als je voorzichtig duwt, dan zie je een uitstulping naar buiten komen als een echt piemeltje. Bovendien heb je bij een mannetje een cirkelvormige opening.
Uiteraard heeft een mannetje ook balletjes.  Deze zijn bij jonge konijnen (en ook bij gecastreerde rammen) niet te zien, en zou dus voor verwarring kunnen zorgen.
Typisch gedrag voor jonge mannetjes is sproeien en rond je benen draaien.  In sommige gevallen proberen ze zelfs te rijden op je been. Om dit gedrag tegen te gaan, castreer je de mannetjes het best.  
Speedy na zijn castratie
Bij Speedy was het zelfs zo erg dat hij zelfs in mijn broekspijp kroop en te pas en te onpas op mijn been kroop, met een verstuikt piemeltje tot gevolg.  Na de castratie nooit meer problemen mee gehad...

Het is belangrijk op tijd (na een nestje) de jongen te bekijken om het geslacht te bepalen.  Rammetjes zijn namelijk na 12 weken (dus op de leeftijd van 4 maanden) al geslachtsrijp.  Helaas is het nog niet altijd zo dat de balletjes al goed zichtbaar zijn, maar het is dus nodig om mannetjes en vrouwtjes tijdig uit elkaar te halen tot ze oud genoeg zijn om te castreren/steriliseren.  Meestal ligt dat op de leeftijd van een 4 à 5 maanden.

Op deze foto:
A = Geslachtsorgaan (in dit geval vrouwtje)
C = Anus
B = Anale klieren.  Dit zijn een soort van huidplooien aan weerzijden van het geslachtsorgaan.  Dat zijn twee spleten waar er een soort van geurstof wordt gemaakt.  Soms zitten er nog harde donkerbruine stukjes in, dit kun je er gerust regelmatig voorzichtig uithalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.