Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

Voeding

Meer blogberichten over voeding: KLIK HIER

Ander uitgebreide post over voeding: KLIK HIER
Voedertijd bij Vicky (foto 12 mei 2012)

In feite bestaat het menu van een konijn uit drie onderdelen: hooi, biks en groenten.
1. HOOI
Hooi is in feite niets meer dan gedroogd gras. Hooi moet zeker in ruimte mate voorzien worden bij konijnen, zodat ze daar een ganse dag kunnen op kauwen. Op die manier slijten hun kiezen goed af, wat op termijn voor minder tandproblemen zorgt. Wees zeker niet zuinig met hooi!!!
Je hebt gewoon hooi, maar in de dierenzaak is er ook hooi te verkrijgen met iets extra's zoals paardenbloem.  Ik geef af en toe deze speciale soorten ter afwisseling.
Daarnaast is er ook stro.  Dit is gemaakt van graanstengels.  Dit lusten ze zeker ook, maar ik gebruik stro vooral in de wintermaanden om hun hok wat te isoleren.  Dit moet ook regelmatig ververst en/of aangevuld worden.
Wat ik ook soms doe, om verveling bij de dieren tegen te gaan, is het hooi verstoppen in een WC-rolletje.  Dan hebben ze nog wat extra knaag aan het karton, en zijn ze er ook even mee bezig.

2. BIKS
Bij dierenzaken zijn ontzettend veel soorten voeder te koop, maar de meest geschikte is zeker nog altijd de "saaie" biks.  Bij gemengd voer (met allerlei extra's, zoals graan, snoepjes...) zijn de konijnen veel te selectief, en laten meestal deze staafjes liggen, terwijl daar wel de meeste goede voedingsstoffen inzitten.  
Het is ook belangrijk dat konijnen niet te veel voeder krijgen.  In principe mogen ze maar 25 gr biks per kilogram lichaamsgewicht krijgen.  Dit is ontzettend weinig!! Het beste weeg je even je konijn(en) en bereken je dan hoeveel ze mogen.  Weeg dit even af, en dan ga je inderdaad zien dat je mag minderen in korrels. 
Dit droogvoer is in feite vooral ontwikkeld voor kwekerijen, want in de natuur komt biks niet voor.  Gelukkig is het meeste van de verkrijgbare biks goed afgestemd op konijnen als huisdier.
Wij verkiezen gezonde korrels zoals Science Selective (Supreme Petfoods) en Care+ (Beaphar).

3. GROENTEN
Je mag konijnen groenten geven, maar in het begin (zeker bij jonge konijnen) met dat geleidelijk aan gebeuren.  Kleine stukjes met een keer, en ook niet altijd hetzelfde.  Wij eten toch ook graag eens iets anders? Als je ziet dat het dier goed reageert (nog steeds goede keutels, geen platte keutels of diarree), dan kun je de volgende dag een beetje meer geven.  Konijnen zijn zeer gevoelig aan hun darmen, dus de minste verandering in het eetpatroon kan daar gevolgen voor hebben.
Fruit mag ook, maar ook hier mee opletten in verband met de hogere hoeveelheid suikers die erin zitten in vergelijking met groenten.

Je mag niet zomaar alles geven aan konijnen, sommige planten zijn namelijk giftig.
HIER vind je een lijst met alle niet-geschikte planten.

Maar uiteraard zijn er een heleboel planten en kruiden waar konijnen wel op verzot zijn.
HIER lees je meer over geschikte planten.

Ook HIER meer info om je konijn aan groenten te laten wennen.

4. WATER

Een konijn moet ook altijd beschikken over voldoende proper drinkwater, bij voorkeur regenwater.  Men rekent ongeveer 50 ml per kilogram lichaamsgewicht per 24u.  Dit hangt ook sterk af van konijn tot konijn, en of ze veel groenvoer krijgen of niet.  In de groenten zit namelijk ook behoorlijk wat vloeistof.
Ververs regelmatig het water, en als je flessen gebruikt, zorg dat er geen aanslag in komt. Ook als je konijn uit potten drinkt, is het nodig deze regelmatig helemaal proper te maken, om bacterie-vorming te voorkomen.
Als je merkt dat het konijn véél meer drinkt dan anders (met hetzelfde voedingspatroon), dan kan het zijn dat het gezondheidsproblemen heeft.  Een bezoek aan de dierenarts is dan aan te raden.

Daarnaast kun je het menu ook nog wat uitbreiden!
5. BROOD
Veel mensen beweren dat konijnen geen brood mogen eten;  Het is een fabel, maar met zoveel dingen van het voedsel bij konijnen, moet het met mate gegeven worden.  Je hoeft dus geen half brood per konijn te geven.  Een halve boterham per konijn per dag is meer dan voldoende.  Liefst ook droog brood in plaats van vers. Ook goed de keutels in de gaten houden.  Als je merkt dat het de verkeerde richting uitgaat, dan hou je best (even) op met het geven van brood.

6.KNAAGSTOKKEN


Het is belangrijk dat konijnen hun tanden vaak gebruiken, omdat ze van nature blijven doorgroeien.  Ze slijten dus af door het eten.  We kunnen ze ook wat extra "werk" geven door hen takken voor te schotelen, onder andere van appelbomen, perenbomen, wilgentakken (ongehandeld), beukentakken met bladeren...
Je kan deze uit je eigen tuin halen of bij de tuinman, maar ook bij de dierenwinkel kun je dergelijke knaagspeeltjes krijgen.
Geef géén knaagstenen, want dit is een aanslag op hun blaas!  Door het teveel aan calcium in de knaagstenen, kunnen ze serieuze blaasproblemen krijgen!!!

7. GEEN SNOEP!!!
Bij de dierenwinkel zijn ook  heel wat extra's te verkrijgen, zoals yoghurtsnoepjes, knaagstokken, ... Maar helaas zitten die vol koolhydraten, wat slecht is voor het konijn. En zoals je al gelezen hebt, konijnen hebben een gevoelig darmstelsel.  De levensverwachting van konijnen die te veel snoep krijgen, ligt beduidend lager.
Als je je konijn echt wil verwennen, dan geef je ze best een stukje fruit of een paar rozijntjes.
Als je toch deze (ongezonde) snoepjes wil geven, doe dit dan met mate.  Bijvoorbeeld één yoghurtdropje om de week.
Andere gezonde snacks zijn gedroogde kruiden en groenten, dit is een mooie aanvulling op hun dieet.
Steun ons door dingen voor je huisdier(en) aan te kopen bij Zooplus.  
Klik op onderstaande link om te gaan shoppen!!!


3 opmerkingen:

  1. Hoi! Mijn konijn leeft in de lente/zomer/herfst buiten en in de winter binnen.
    Als mijn konijn in de winter binnen zit krijgt het wel hooi.. maar als hij buiten zit eigenlijk niet.. Hij zit buiten op gras en krijgt groenten, droogvoer, brood... maar op elke site lees ik dat het slecht is dat mijn konijn dan te weinig hooi krijgt.. Daarom geef ik hem dit nu ook buiten.. Toch is mijn konijn al 7jaar oud en kerngezond.. misschien is hij er gewend aan geraakt? Ook zijn we nu aan het denken om een vriendje voor hem te kopen.. Kan hij hier nog aan wennen op zijn leeftijd?

    MVG eva

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Eva,

      Wil je ons even contacteren via e-mail, dat praat wat makkelijker dan via de blog. Is je konijn een mannetje of een vrouwtje? Je moet maar even laten weten (adres staat bovenaan de blog)

      Groetjes,
      Vicky

      Verwijderen
  2. Ik ben zo'n geval die niet wist dat die knaagstenen vergif zijn voor konijnen. Gevolg sludge en 2 steentjes in de blaas. Waarom verkopen dierenwinkels dat dan en staat er geen waarschuwing op de verpakking?

    BeantwoordenVerwijderen

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.