Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

donderdag 21 maart 2013

Blaasprobleem bij Speedy

Ik ben net terug van de dierenarts met Speedy.  Ik vond dat hij de laatste tijd wel vaak plasjes naast de kattenbak deed.  Ook onder zijn kinnetje was het natter dan gewoonlijk, en ik hoorde hem ook af en toe hoesten/verslikken.
Dus hoog tijd voor een bezoekje aan de dierenarts!!!  De dokter hoorde niets op zijn longen, het kinnetje komt door zijn tandjes en de plas, dat was een andere zaak.  Ik had met een spuitje wat urine opgezogen en meegenomen voor onderzoek.  Gelukkig was alles in orde, geen ontsteking, maar was wel heel troebel.
Voor de zekerheid hebben we dan een foto laten maken, en toen bleek dat de blaas véél te goed zichtbaar was.  En dus de conclusie was: zand in de blaas!!!
Dit is niet de blaas van Speedy, maar was gelijkaardig.  Gelukkig wel minder groot...

Hoe kan dat?
Blijkbaar is Speedy wat te dik, en ik geef teveel biks-korrels.  Ik ben al serieus geminderd, maar nu mag hij dus helemaal géén korrels meer.  Enkel nog hooi en groenvoer.
Door een teveel aan droogvoer, krijgen ze teveel calcium binnen.  Via de nieren wordt dit calcium afgevoerd in de urine, maar een deel kan nog achterblijven, met alle gevolgen vandien.  Waarschijnlijk heeft Speedy daardoor vaak plasdrang, zonder dat er al te veel uitkomt.

Dus voorlopig geen biks meer, een paar dagen Metacam (=pijnstiller) en hopen dat hij tegen dan wat vermagerd is en minder last heeft van het zand.  Over 2 weken gaan we terug en gaan we zien of het ondertussen verminderd is of niet.  Zo nee, moet hij verdoofd worden en zal de blaas moeten worden uitgespoeld om alle zand eruit te halen...
De bruingrijze smurrie op de handdoek is dus blaaszand.

Dus laat dit nog even een oproepje zijn om je konijn zeker niet té veel biks te voederen.  Een 25 gram per dag per kilo lichaamsgewicht is meer dan voldoende!!!
En dat betekent dat Speedy vanaf nu op groentendieet moet!!!

Meer info over dit probleem: http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/urinebrand%20voer.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.