Ik wil graag een konijn adopteren
Alvast bedankt voor je interesse om een konijn te adopteren. Gelieve onze adoptievoorwaarden even na te lezen op https://vrolijkekonijnenhol.blogspot.com/p/adoptievoorwaarden.html Bij interesse, willen we ook graag een ingevulde vragenlijst terugkrijgen op ons mailadres. Op die manier kunnen we op zoek gaan naar een geschikte partner voor je konijn. Wij opteren altijd voor de combinatie van een gecastreerde ram met een voedster.
Onze beschikbare konijntjes zijn hier te vinden: https://www.adopteereendier.be/dierenasielen/het-vrolijke-konijnenhol-vzw-hvk-west/other
OPGELET: Vanaf 1/5/2021 is het NIET MEER MOGELIJK een welbepaald konijn te reserveren. Het is enkel mogelijk om ons te contacteren voor de adoptie van EEN RAM, EEN VOEDSTER of EEN KOPPEL.
Op deze manier kunnen we op zoek gaan naar het meest geschikte konijn als partner voor jouw konijn. Bij een koppelafspraak stel ik de beschikbare konijnen voor en kan er dan daaruit een keuze gemaakt worden om mee te koppelen.
Ik wil graag één konijn adopteren
Konijnen zijn sociale dieren en worden daarom steeds per 2 geplaatst of worden gekoppeld aan een bepaald konijn uit de opvang. Wij opteren altijd voor de combinatie van een gecastreerde ram met een voedster. Het is bij ons dus niet mogelijk om slechts één enkel konijn te adopteren.
Moeten wij ons konijn meebrengen?
Ja, het is absoluut noodzakelijk om jullie konijn mee te brengen. Pas dan kunnen we inschatten of de dieren overeenkomen met elkaar. We zien dat meestal al vrij snel tijdens onze "speeddate". Na een klein uurtje samen kunnen de beide konijnen dan samen meegenomen worden. Als het konijn niet meekomt, kunnen we helaas geen konijn van ons laten adopteren.
Kan ik een konijn adopteren als mijn ram niet gecastreerd is?
Nee, dat is helaas niet mogelijk. Wij gaan altijd voor de combinatie van een gecastreerde ram met een voedster. Zelfs als zou je een niet-gecastreerde ram bij een gesteriliseerde voedster steken, dan is het ook niet ideaal, want de ram zal door zijn hormonen constant willen rijden op de voedster.
Een castratie is een makkelijkere en goedkopere ingreep dan een sterilisatie. Neem zeker contact op met een dierenarts die het gewoon is om rammen te castreren in functie van de gebruikte verdoving.
Hoeveel vragen jullie om een konijn te adopteren?
Onze adoptiebijdrage ligt per 1 januari 2021 op 75€ per konijn, ongeacht als je een ram of een voedster adopteert. Rammen worden bij ons standaard gecastreerd, vrouwtjes niet omdat we daar het budget niet voor hebben. Alle konijnen worden ingeënt tegen myxomatose, RHD1 en RHD2. Omdat de prijzen bij de dierenarts de hoogte zijn ingegaan, zijn wij helaas genoodzaakt om ook te volgen. Een gesteriliseerde voedster kost 120€.
Hoeveel ruimte moet ik voorzien voor de konijnen?
Wij zeggen altijd: hoe meer hoe liever, maar we weten dat dit niet overal mogelijk is. Daarom leggen wij ook niet vooraf bepaalde afmetingen op waar een verblijf aan moet voldoen. Wat we wel willen, is dat de konijnen niet permanent opgesloten zitten in een hok, maar wel permanenten toegang hebben tot een ren, bij voorkeur volledig afgedekt als het om een buitenren gaat. Mocht je twijfelen of je verblijf voldoet aan de konijnenwensen, mag je ons zeker contacteren met een paar foto's.
Op onze blog hebben we in het verleden al vaker informatie geplaatst over huisvesting, je kan ze hier ook even nalezen: https://vrolijkekonijnenhol.blogspot.com/search/label/huisvesting
Welke dingen moet ik thuis regelen voor de komst van een nieuw konijn?
Wij raden aan om thuis een zo neutraal mogelijke plaats te voorzien waar de konijnen na thuiskomst in kunnen verblijven voor een paar dagen om aan elkaar te wennen. Dit kan bijvoorbeeld in de garage, gang, badkamer of een andere plaats in de tuin. Deze neutrale plaats is belangrijk voor een goed verder verloop van de koppeling. Uiteraard blijven wij altijd klaarstaan met tips mocht het thuis toch niet lopen zoals verwacht. Ook belangrijk is het hok waar het konijn nu alleen verblijft, zo goed mogelijk uit te kuisen met een allesreiniger om ervoor te zorgen dat het niet te veel meer ruikt naar het oorspronkelijke konijn en ook alles af te wassen (ook tralies vb). We raden ook aan om eventueel een extra hok/ren beschikbaar te hebben om de konijnen te splitsen mocht dat nodig blijken. Dan is het de bedoeling om ze elk apart te houden maar dat ze door de draad wel contact kunnen hebben met elkaar, en ze dan elke dag verwisselen van plaats. Op die manier leren ze ook elkaars geuren kennen, en kunnen ze beter aan elkaar wennen.
Afhankelijk van het geslacht hebben we hier nog wat richtlijnen/tips.
ADOPTIE VAN EEN VOEDSTER
Voedsters kunnen soms nogal fel uit de hoek komen bij de komst van een nieuw konijn. Zij verdedigen ook in de natuur hun holen tegen vreemde konijnen die willen binnendringen. Daarom is het belangrijk om een neutrale plaats te voorzien (zie hierboven). Als je de ram meteen in de ren/ruimte van de voedster zet, is er veel kans dat ze gaat aanvallen, en dat willen we natuurlijk vermijden door ze op neutraal terrein te zetten. Als alles goed gaat op het neutraal terrein, kunnen de konijnen samen op hun definitieve plaats gezet worden. Met goed willen we zeggen: samen liggen, samen eten, elkaar wassen, ...
ADOPTIE VAN EEN RAM
Meestal zijn rammen rustiger als er een nieuw konijn op hun domein komt, maar toch adviseren we altijd om gedurende een paar dagen een neutrale plaats te voorzien, en daarna als het hok/ren helemaal gepoetst is en alles goed loopt, ook de voedster in het oorspronkelijke domein te zetten. Als alles goed gaat op het neutraal terrein, kunnen de konijnen samen op hun definitieve plaats gezet worden. Met goed willen we zeggen: samen liggen, samen eten, elkaar wassen, ...
Ik wil graag een konijn afstaan
We nemen géén konijnen meer aan wegens sluiting in de loop van het voorjaar van 2025.
Wanneer kunnen we een afspraak maken?
Adoptie afspraken worden ingepland op woensdagmiddag en zaterdagvoormiddag. Per uitzondering kan een afspraak ook op zaterdagmiddag doorgaan als de voormiddag al snel volgeboekt zit.
We trekken ongeveer een uurtje uit per koppelafspraak.
Op woensdag zijn de uren als volgt: 13u30, 14u30, 15u30, 16u30 en 17u30.
Op zaterdag zijn de uren als volgt: 9u, 10u, 11u, 12u.
Het adres wordt pas meegedeeld na afspraak.
Afspraken om konijnen af te staan zullen ook zoveel mogelijk op bovenstaande momenten ingepland worden.
Ik heb een konijn gevonden. Wat moet ik doen?
We nemen géén konijnen meer aan wegens sluiting in de loop van het voorjaar van 2025.
Je contacteert het best het lokale asiel. Blauw Kruis Brugge neemt ook konijnen aan, of andere konijnenopvangen die nog bestaan (maar dit aantal is heel gering).
Mijn konijn is vermist. Wat moet ik doen?
Stuur gerust een foto door en de locatie waar het konijn vermist is. We kunnen dit dan delen op onze Facebookpagina. Normaal gaan konijnen niet ver lopen als ze ontsnapt zijn, tenzij ze opgejaagd worden door vb een hond of een roofdier. Dus onderzoek zeker alle openingen/holtes in de tuin, huis, tuinhuis, ...
In deze blogpost vind je ook nog meer informatie: http://vrolijkekonijnenhol.blogspot.com/2014/10/wat-te-doen-als-je-konijn-vermist-is-of.html
Kan ik ook andere dieren afstaan?
We vangen heel beperkt konijnen op. We vangen niet langer cavia's en hamsters op.
Voor andere dieren verwijzen we jullie graag door naar onze collega's: http://vrolijkekonijnenhol.blogspot.com/2013/03/collega-opvangen-in-belgie.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten