Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

woensdag 12 februari 2014

Tandproblemen bij konijnen (o.a. Jefke) DEEL 3

En tot slot gaan we jullie ook even vertellen wat de opties zijn voor konijnen met tandproblemen.

Heel wat dierenartsen hebben niet zo veel ervaring met tandproblemen bij konijnen, en gaan dan de simpelste oplossing voorstellen, namelijk het slijpen van de tanden.  Dit kan met of zonder verdoving.  In een aantal gevallen kan dit voldoende zijn om de tanden weer verder automatisch te laten afslijten, of als tijdelijke oplossing om te zien hoe de situatie verder evolueert.

Het knippen van de tanden met een kniptang wordt ten stelligste afgeraden.  Door de druk die je uitoefent, kan de wortel gaan splijten of afbreken, wat de kans op abcessen ook gaat verhogen.

Bij Speedy hadden we de eerste keren het slijpen gedaan onder verdoving, maar hij had heel veel last van de verdoving, en op den duur ging hij elke 2-3 weken moeten langsgaan.  We probeerden dan maar zijn tandjes korter te houden door het knippen.  We hebben later ook nog raad gevraagd aan een andere DA en ook met hem naar de dierenkliniek in Merelbeke geweest, maar van zodra hij onder verdoving was en ze werkten aan zijn tandjes, stopte hij met ademen en moesten ze hem reanimeren.  Nu zou ik zeker altijd extractie laten doen, liefst op zo jong mogelijke leeftijd, maar de risico's bij de operatie van Speedy waren te groot, waardoor we besloten hebben om hem zo goed mogelijk te verzorgen, ondanks alle moeilijkheden... Ik heb trouwens nog alle stukjes tand die ik ooit heb moeten afknippen bij hem...

Ook bij Jefke heb ik de kniptang moeten gebruiken toen hij hier aankwam, omdat hij anders niet echt kon eten of drinken, en ik kon toen ook niet direct terecht bij de DA voor verder onderzoek.
Tandjes van Jefke toen hij hier toekwam

Afgeknipte tandjes

De beste oplossing is extractie van de tanden.  Niet alle dierenartsen kunnen of willen dit doen, omdat het nogal moeilijk gaat, en de kans ook bestaat dat de tanden afbreken. En bovendien moet gezorgd worden dat alles van de tand mee is, ook de wortel, want anders groeit de tand gewoon opnieuw verder...
Maar eens de operatie is gelukt, kan het konijntje perfect zonder snijtanden verder leven...

Dit zijn foto's van Jefke tijdens zijn tandoperatie


Voorbeeld van één van zijn tanden. Het bebloede gedeelte zit in de kaak, zowat 2/3 van de gehele tand
In had gevraagd aan de DA om ze voor mij te bewaren, zodat we die eventueel nog kunnen gebruiken bij educatie-projecten.


En konijntjes kunnen perfect zonder snijtanden leven, maar dan moet je wel hun groentjes wat kleiner snijden (in blokjes of in reepjes) zodat ze dit met hun lippen kunnen vastnemen en knabbelen met de kiezen...

Voor mensen die er meer willen over lezen of zien, kunnen deze fotoreeks bekijken van Wilhelminapark Dierenkliniek uit Nederland.  Zij zijn gespecialiseerd in dergelijke operaties, en raden vooral extractie aan. Wij kunnen ook helpen met goede dierenartsen in Oost- en West-Vlaanderen die een dergelijke operatie kunnen uitvoeren.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.595611700516524.1073741850.454581247952904&type=1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.