Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

maandag 10 februari 2014

Tandproblemen bij konijnen (o.a. Jefke) DEEL 1

We kregen onlangs van de dierenarts ook nog een paar foto's binnen van de operatie van Jefke van eind januari.  Ondertussen doet hij het ontzettend goed, hij eet behoorlijk flink, en zijn groentjes worden nu in reepjes gesneden ipv in blokjes, zodat hij ook met zijn kiezen iets meer moet knabbelen...  We willen jullie via de blog ook even informeren over tandproblemen, hoe ze ontstaan, hoe je ze kan herkennen en hoe je kan behandelen.  We gaan dit in 3 verschillende berichtjes doen.
Dit is de röntgenfoto van voor de operatie

Dit is de röntgenfoto van Speedy, die ook sukkelde met zijn tandjes...

Ter vergelijking: dit zijn de tanden van een normaal konijn

De verkeerde stand van de tanden heeft verschillende oorzaken...
Bij het geven van gemengd voer, zal een konijn altijd eerst de lekkerste brokjes (snoepjes) opeten, en de biks laten liggen.  Hierdoor kan er een tekort aan calcium ontstaan.  Als konijnen dan ook nog een keer klein gehuisvest zijn, kan leiden tot ontkalking van de botten en dan ook nog door te weinig knagen ook zorgen voor tandproblemen.  De meest gekende zijn dus de olifantentanden, waar Jefke en Speedy mee te kampen hadden, of haken op de kiezen.  Door het slechte gebit kunnen ook andere problemen de kop opsteken, zoals abcessen.
Knaagstenen zijn absoluut niet goed voor konijnen, omdat ze net te veel calcium bevatten, en dat kan leiden tot nierproblemen.
Door het teveel geven van biks, en minder of geen hooi of groenvoer, zien we ook dat het konijn minder lang moet knabbelen om voldoende energie binnen te hebben, waardoor de tanden en kiezen minder kunnen afslijten.
Een ander veel voorkomend probleem is door het kweken.  Heel vaak zien we dat zelfs jonge dieren een slecht gebit hebben, hoogst waarschijnlijk omdat ook de ouders geen goed gebit hadden.  Vooral rassen met een korte kop, zoals dwergkonijnen als hangoorkonijnen zijn er gevoeliger voor.
Een minder voorkomende reden is door trauma of breuk in de schedel, waardoor de tanden iets slechter komen te staan.

Omwille van het feit dat de tanden van konijnen constant blijven groeien (zo'n 2 tot 2.5 mm per week), is het dus problematisch als de tanden van nature uit niet meer voldoende kunnen afslijten.

Morgen gaan we even bespreken hoe je tandproblemen kan ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.