Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

woensdag 20 januari 2016

Omtrent RHD2

We hebben al sinds eind december regelmatig de vraag gekregen of de opvang niet sluit naar aanleiding van de uitbraak van RHD2 in Nederland.  RHD (of VHS) is een ziekte die konijnen op vrij korte termijn kan doden.  Door ze te vaccineren hebben ze meer kans op overleven, maar geen enkel vaccin is 100% beschermend.


Onze konijnen worden al standaard ingeënt met NOVIBAC, dat zowel beschermd tegen Myxomatose als RHD/VHS.  Alleen is het zo dat dit enkel voor het type 1 is en niet voor het type 2.

Op zicht waart het type 2 al langer rond in Europa, en in landen als Spanje, Frankrijk en Duitsland zijn hier al voor vaccins ontwikkeld en op de markt gebracht.  Alleen is het zo dat ze in België en Nederland voorlopig niet te krijgen zijn, omdat er omtrent geneesmiddelen toch een strikte wetgeving geldt omtrent invoeren.  Er moeten hiervoor verschillende vergunningen per land gekregen worden.
Ik probeer me als opvang zo goed mogelijk te informeren omtrent de stand van zaken. Op Facebook is er hiervoor ook een groep opgericht, waar de informatie gedeeld wordt: https://www.facebook.com/groups/1647033305569128/?fref=ts 

Ook heel wat informatie van de Universiteit Utrecht Faculteit Dierengeneeskunde wordt gedeeld, omdat zij ook veel onderzoek doen naar uitbraken en autopsie verrichten om zeker te zijn of uit te sluiten dat de doodsoorzaak RHD2 is.  Want dat is nu ook zoiets: alle konijnen die nu zomaar dood liggen, gaan niet noodzakelijk dood aan RHD2.  Enkel door autopsie kan men dit zeker weten, maar veel mensen laten dit niet doen.  Dus blijft het gissen waaraan het dier gestorven is.

Met de lijst die de Faculteit heeft vrijgegeven omtrent bruikbare vaccins ben ik dit gaan navragen bij de dierenarts, en op het ogenblik is in België enkel de CUNIVAK verkrijgbaar.  Volgens de bijsluiter is niet geweten hoelang het vaccin bescherming biedt voor RHD2 omdat hier geen onderzoek naar gedaan is.  Het dient na 3-4 weken opnieuw gegeven te worden.  De konijnen die hiermee intramusculair ingeënt zijn, kunnen wel ziek worden van de RHD2, maar de sterfkans is een stuk kleiner.  En aangezien we op het ogenblik geen andere mogelijkheid hebben, worden ook onze konijnen dus ingeënt met zowel Novibac, als Cunivak (IM). Als konijnen geadopteerd worden binnen de periode van 3-4 weken na vaccinatie, kan de nieuwe vaccinatie door ons gebeuren of door de eigen dierenarts. In het laatste geval kan zeker dit blogbericht ook doorgespeeld worden ter informatie.

Ter informatie: 
* De bijsluiter van Cunivachttp://mecan.nl/cunivak-rhd/
* Lijst van Faculteit Diergeneeskunde (dit wordt regelmatig geupdate, indien niet meer beschikbaar, zoek op www.uu.nl op RHD2):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.