Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

woensdag 24 april 2013

VOEDING: Brood

We krijgen via bakkers ook op regelmatige basis oud brood, korstjes en kruimels binnen voor de opvang.  Maar sommigen stellen zich de vraag of brood in feite wel goed is voor konijnen.
Het antwoord is in feite dubbel...

Konijnen hebben een heel teer darmstelsel, de minste verandering kan voor diarree zorgen.  Daarom is het aangeraden om elke verandering in voer geleidelijk aan in te voeren.  Als bijvoorbeeld een zak droogvoer bijna ten einde raakt, meng deze dan geleidelijk met de nieuwe zak om bruuske veranderingen te vermijden.  Zo is het ook met groenvoer, en ook met brood.  Geef je konijn zeker niet meteen een boterham, maar begin met kleine stukjes.  Als je ziet dat een konijn er goed op reageert, kun je een volgende keer de portie wat vergroten.
Wij krijgen elke week een zak met oud brood, korsten en kruimels 
van Bakkerij Lescouhier te Oostkamp

Hoe je konijn erop reageert, hangt af van konijn tot konijn.  Over het algemeen wordt beweerd dat granen slecht zijn voor konijnen (en daarom is gemengd voer met teveel granen af te raden). 

Geef ook nooit vers brood, maar oud en gedroogd brood. Het is bovendien ook goed voor het afslijten van hun tanden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je brood nooit mag gebruiken als volledig voer.  Het bevat teveel koolhydraten, waardoor konijnen snel dik kunnen worden.  Zorg er altijd voor dat er voldoende biks en zeker en vast onbeperkt hooi aanwezig is. Brood is in feite een extraatje.

De konijnen bij mij krijgen nu serieus minder korrels, toen bleek dat Speedy door het voer blaasproblemen heeft.  Sinds ik de hoeveelheid drastisch heb verminderd (Speedy en Flokje krijgen nu zelfs niets meer van korrels), zie ik nog nauwelijks problemen met hun stoelgang.  Vroeger vond ik nogal regelmatig heel natte keutels tot zelfs diarree, maar blijkbaar kunnen ze het nu beter regelen.  In plaats van de korrels krijgen ze nu vaker kruimels en korsten, en soms ook een gedroogd brood, waar ze met z'n allen kunnen aan knabbelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.