MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Konijntjes veilig de zomer door

Konijntjes veilig de zomer door
Klik op de foto voor meer tips!

donderdag 5 mei 2016

Gebitsproblemen bij konijnen

Wij krijgen op regelmatige basis konijnen met tandproblemen binnen.  In heel wat gevallen gaat het om malocclusie, een verkeerde stand van de snijtanden waardoor deze niet natuurlijk afslijten. Meestal is de enige mogelijkheid om deze snijtanden operatief te laten verwijderen door een konijnkundige dierenarts.
De tandjes van Jefke (kwam binnen in januari 2014)
De achterste tanden waren volledig naar buiten gekruld

De tandjes van Lapino, die door zijn schuin hoofdje ook helemaal verkeerd gegroeid zijn
(foto net voor de tandoperatie van oktober 2015)

Op het ogenblik hebben we een aantal blijvertjes met tandproblemen, namelijk Lapino, Eleni, Lars (kiezen), en in de opvang nog Landor en Beestje. Helaas merken we dat de kans op adoptie voor deze konijntjes een stuk kleiner is, omdat mensen niet goed weten hoe ze er moeten mee omgaan.  In feite is een konijn zonder snijtanden niet veel meer werk dan normale konijnen, het is gewoon kwestie van de groentjes fijner te snijden, of fijne groenten aan te bieden (zoals rucola, wortelgroen, witloof, kervel, peterselie en zo meer).
Gebit van Lars met een hele grote punt aan een loszittende kies

Een aantal tandproblemen zijn aangeboren door het overfokken, maar kunnen zeker ook veroorzaakt worden door de verkeerde voeding.  We lazen onlangs dit op de Facebookpagina van Nederlandse dierenartsen:

Wist u dat?
Gebitsproblemen bij konijnen vaak worden veroorzaakt door verkeerde voeding?
Als konijnen een voeding krijgen met te weinig calcium (de gemengde voeders), ontstaat er een tekort aan calcium in het bloed.
Door calcium tekort ontstaan de volgende problemen:
- afwijkende stand van de kiezen (door botontkalking gaan deze los staan)
- afwijkende stand van de snijtanden
- glazuur-defect van de snijtanden
- de tand- en kieswortels gaan de verkeerde kant op groeien, richting het bot, dit geeft ontstekingen en abcessen
- ontstoken traanbuizen door het groeien van de wortels.
Een te hoog calcium gehalte in de voeding is daarentegen ook erg slecht. dit zal leiden tot blaasgruis en -stenen. Geef je konijn NOOIT een knaagsteen/liksteen, deze bevatten te veel calcium en zout!
Een goed uitgebalanceerd dieet voor je konijn bestaat uit onbeperkt hooi, bikskorrels (ja, dat saaie voer) en groenvoer.
Konijnen met tandproblemen krijgen hier een speciale mix van gezonde voeders, zoals Science Selective, Beaphar Care+ (extra harde brokken, ook goed voor het afslijten van de kiezen), Cuni Complete, Burgess of andere merken met een gelijkaardig aanbod.
Als er vragen zijn over konijnen met tandproblemen, kun je ons zeker altijd contacteren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.