Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

woensdag 18 april 2018

Castratie en sterilisatie


We krijgen regelmatig de vraag naar gesteriliseerde voedsters, vandaar dat ik even besloten heb hier een apart blogbericht over te maken.
Helaas is het zo dat we dat maar zelden binnenkrijgen. Rammetjes worden vaker gecastreerd binnengebracht.
Dit heeft allemaal met de kostprijs van de ingreep te maken.

Een ram castreren gebeurt bij ons in de opvang standaard.  Wij betalen bij onze dierenarts hiervoor 40€, en dat is aan gunsttarief.  Meestal bij de gewone dierenartsen mag je rekenen op 50 à 80€, maar veel hangt af van dierenarts tot dierenarts.  Op zich is een castratie een relatief kleine ingreep en zijn de meeste rammen de dag nadien weer springlevend. Ze moeten wel nauw in de gaten gehouden worden of ze voldoende eten.

Een voedster steriliseren daarentegen is veel ingrijpender in het lichaam, en daarom ook een heel stuk duurder.  Meestal liggen de kosten hiervoor al gauw boven de 100€ en helaas hebben wij als kleine opvang niet het budget om dit standaard met alle voedsters te doen. Wij doen het enkel bij gevonden voedsters met groot risico op zwangerschap, om te vermijden dat we met een overvloed aan nestjes zitten. Het steriliseren wordt sterk aangeraden om te doen, omdat heel wat vrouwtjes ouder dan 4 jaar het risico lopen op baarmoederkankers en dergelijke. Bij de operatie wordt een snee gemaakt in de buik, om zo de baarmoeder en eileiders te verwijderen. Aangezien de operatie langer duurt, moeten vrouwtjes ook een stuk langer herstellen.

Veel mensen opteren daarom om enkel de mannetjes te laten opereren.  Voor vrouwtjes zou het zeker ook te overwegen moeten zijn, zeker als ze met regelmaat schijnzwanger zijn. Dit is ontzettend slecht voor de hormonenhuishouding en zouden sneller tot tumoren kunnen leiden.  
Uiteraard moet iedereen dat voor zichzelf afwegen. Helaas horen we ook vaak dat omwille van financiële redenen de rammen niet gecastreerd worden, en apart zitten en ook het vrouwtje eenzaam is.  Het kan uiteraard zoveel beter...

volg de castratie en/of sterilisatie in de volgende video's:
De sterilisatie (voedster): https://www.youtube.com/watch?v=33RLGoRsWMs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.