Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

woensdag 14 augustus 2013

Torticollis bij konijnen (deel 1)

Naar aanleiding van een filmpje die ik gisteren te zien kreeg via een collega-opvang in Nederland, Het Konijnenparadijs, over een gevonden konijn. Toch wel hallucinant dat mensen een dergelijk konijn zomaar ergens in het wild dumpen, want het is een vogel voor de kat!Zoals je kan zien, is er duidelijk iets mis met dit konijn... Het staat heel onstabiel op z'n pootjes, en draait rondjes.  Duidelijk een teken van torticollis of een verdraaid hoofd.  Heel vaak is dit te wijten aan de bacterie E.Cuniculi. Deze zorgt ervoor dat het zenuwstelsel wordt aangetast, waardoor het konijn ongecontroleerde bewegingen gaat maken.  Typisch zijn dus de scheve kop, in rondjes lopen, omvallen, ...
Blijkbaar wisten de vroegere eigenaars geen raad met deze vreemde bewegingen van het konijn, en in plaats van naar de dierenarts te gaan, werd het gewoon gedumpt.
En dat terwijl dit heel goed te genezen valt met behulp van Panacur, in feite een ontwormingsmiddel.  Er zijn heel veel gevallen bekend van konijnen die zonder problemen heel goed herstellen.  De E.Cuniculi bacterie kan overgaan via de baarmoeder, of via urine.  Ook de sporen van deze bacterie kunnen nog van 4 dagen tot 6 weken overleven, afhankelijk van de buitentemperatuur.  Het is niet omdat het konijn besmet geraakt, dat het meteen ziek wordt. Meestal blijft de bacterie "slapend" in het lichaam zitten, tot op het moment dat het konijn in een stresssituatie terecht komt, of een verminderde weerstand heeft, de kop kan opsteken.
Zelf heb ik al 3x dit gehad bij mijn konijnen, het ging om moeder Pluisje en haar twee zonen Brownie en Sugar, maar ze zijn er allemaal goed doorgekomen.  Ik vertel jullie de komende 3 dagen hun verhaal.

Meer over torticollis kun je lezen op http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/torticollis.html en op http://www.konijnen.nl/ziekten/torticollis.htm
Meer over de E.Cuniculi bacterie is te vinden op http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html


1 opmerking:

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.