Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

vrijdag 2 augustus 2013

Hoe groot zijn konijnen?

Soms krijgen we de vraag van: Hoe groot is het konijn?  Vaak is dat uiteraard niet op de foto te zien. We proberen wel telkens bij de beschrijving te zetten of het om een dwergkonijn of groter konijn gaat.
Maar om het nog even voor iedereen te verduidelijken, zetten we het hier nog even op een rijtje!
Het is zo dat heel wat konijntjes in de opvang niet echt raskonijnen zijn, maar een kruising van verschillende soorten. Daarom is het niet altijd makkelijk er een naam op te kleven.

DWERG
Dwergjes zijn de allerkleinste konijntjes die er zijn, en meestal kun je het "ras" herkennen aan de korte oortjes.  Wel is het zo dat deze kleine soort véél vinniger en levendiger zijn als grote rassen. De meeste dwergjes wegen rond de 1 kg. Rassen die onder de dwergjes vallen zijn o.a. Pooltjes.

OPGELET: De NHD of Nederlandse Hangoor Dwerg is ABSOLUUT geen klein ras, maar eerder middelmatig!!!
Kleurdwerg
KLEIN
Vaak worden dwergjes gekruist met iets grotere rassen, waardoor je weer een nieuwe soort krijgt.  Meestal zitten de konijnen tussen de 1 en 2 kg.

Japanner
MIDDELMATIG
De meeste aangeboden konijnen zijn van "normale" grote zoals een wild konijn, met een gewicht van 2 à 3 kg.
Californiër

De Nederlandse hangoordwerg is een typisch voorbeeld van een konijn die als "klein" verkocht wordt, maar die op volwassen leeftijd toch wat groter blijkt te worden.
Bonte NHD

GROOT
En dan heb je uiteraard ook nog de hele grote konijnen (die oorspronkelijk vooral voor voedsel gekweekt werden), met rassen zoals Vlaamse Reus, Franse Hangoor, Grote Vlinder, ...
Franse Hangoor

SPECIALE VACHT
Vaak zijn er ook konijnen met speciale vacht, zoals Angora, Teddy Widder (niet erkend als ras), Rex, ... Als dat zo is, schrijven we dit ook altijd bij onze adoptanten. Heel vaak tref je ook "leeuwenkopjes" aan, dat zijn konijnen met iets meer beharing rond de kop, maar niet over de rest van het lichaam.
Teddy Widder

Uiteraard is het ook belangrijk dat elk type konijn een aangepaste huisvesting krijgt, je kan een groot konijn nu eenmaal niet in een klein hokje stoppen... Of ook geen twee drie dwergjes in een klein binnenhok.
Het liefst zien we dat konijnen hun vrijheid krijgen, met een hok in een grote ren, waar ze naar hartelust kunnen huppelen...

Meer info over rassen en kenmerken vind je op http://www.bunnybunch.nl/konijnen/nieuw-konijn/konijnenrassen.html

2 opmerkingen:

  1. Ik was hier eigenlijk niet bewust van! Maar je hebt natuurlijk allerlei verschillende konijnen. Mijn vorige konijn was een dwerg konijn dan denk ik. https://www.dierengemak.nl/knaagdieren/

    BeantwoordenVerwijderen

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.