Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

dinsdag 25 december 2018

Buitenkonijnen en vuurwerk

De jaarwisseling wordt in Nederland traditioneel gevierd met oliebollen en vuurwerk. Van het vuurwerk hebben veel konijnen last.  De harde knallen en lichtflitsen kunnen angstaanjagend zijn en voor een konijn alles behalve feestelijk. Het gehoor van konijnen is veel beter dan het gehoor van een mens. De harde knallen van het vuurwerk maken daardoor meer indruk op een konijn. Sommige konijnen zien het als het geluid van stampende soortgenoten, wat een waarschuwing is voor dreigend gevaar.

Begin al enkele dagen voor oud en nieuw met je konijn te laten wennen aan de situatie die je tijdens oud en nieuw wil. Dit voorkomt extra stress en ook in de dagen voor de jaarwisseling zijn al knallen te horen.


Buitenkonijnen en vuurwerk


In de dagen voor oudjaar zijn vaak de eerste knallen al te horen. Hoewel dat ook spannend is, wennen veel konijnen zo wel geleidelijk aan de harde geluiden. Als het vuurwerk echter goed van start gaat op oudjaarsdag,  net na 18 uur en net na 12 uur is het voor veel konijnen toch we behoorlijk spannend.
Laat de konijnen in hun eigen hok zitten. Dit is hun vertrouwde en veilige plek. Als het geen optie is om ze op hun vaste plek te laten, bijvoorbeeld omdat er vuurwerk in de ren of in het hok kan komen, verzet ze dan naar een veilige plek, of sluit ze op in een gedeelte van het verblijf waar geen vuurwerk in kan komen (ook niet te klein, dat is niet goed voor de onderlinge konijnenrelaties!) of span een fijn net over de ren heen.
Probeer echt te voorkomen dat je de konijnen nog op het laatste moment verplaatsen naar een ander hok. Als je de konijnen wil verplaatsen, bijvoorbeeld naar een rustige plek, zoals in een schuur of garage, doe dit dan met het hok waar ze in gewend zijn te leven. Verplaats ze ook al een paar dagen voor de jaarwisseling en niet op het moment dat het al volop knalt. Anders is het alleen maar extra stress bovenop de stress die ze van het vuurwerk hebben. 
Soms wordt er geadviseerd dekens over het hok te leggen. Dit is voor buitenkonijnen echter niet aan te raden. Dekens kunnen namelijk snel vlam vatten als er vuurwerk op komt en zorgen er voor dat de ventilatie in het konijnenverblijf minder wordt. Dit raden wij dus niet aan.
Als het niet mogelijk is om de buitenkonijnen te verplaatsen, zorg er dan in ieder geval voor dat ze voldoende schuilplekken hebben en dat er geen vuurwerk in het hok of in de ren kan komen.
Een soortgenootje zorgt er voor dat ze steun bij ekaar kunnen zoeken. Konijnen horen natuurlijk altijd samen te leven met een soortgenootje, maar dit soort momenten is duidelijk zichtbaar waarom dat zo belangrijk is. Zorg er dus voor dat jouw konijn ruim voor de jaarwisseling gekoppeld is aan een soortgenootje.

Konijnen die op een balkon wonen kunnen soms extra last hebben van vuurwerk omdat de knallen door de omringende gebouwen worden versterkt. Neem dus ook voor deze konijnen voldoende maatregelen om stress te voorkomen.
bron: https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-en-vuurwerk/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.