Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zondag 23 december 2018

Algemene tips in verband met vuurwerk

Er bestaan middelen die mogelijk helpen tegen stress zoals Bach Rescue Remedy Pets. Dit is onder andere te koop in de bunnybunch webwinkel. Hier kun je al een aantal weken voor de jaarwisseling mee beginnen. Het is een homeopatisch middel dat helpt te kalmeren in stressituaties.

Ga vooral niet experimenteren met kalmeringstabletten die voor honden en katten zijn ontwikkeld. Deze zijn vaak niet goed geschikt voor konijnen en/of hebben niet de gewenste werking en versterken daardoor soms zelfs de angst van je konijn of veroorzaken spijsverteringsprolemen, die je op zo een moment nou juist niet wil hebben. 

Zet een radio aan om het geluid van knallen deels te overstemmen. Natuurlijk niet zo hard dat de konijnen juist weer van de radio schrikken, maar het geluid van de radio kan er voor zorgen dat de knallen wat minder opvallen. Dit kan zowel bij buitenkonijnen die naar een schuur of garage zijn verhuisd als bij binnenkonijnen. Ook hierbij is het aan te raden om de konijnen wel eerst te laten wennen aan het geluid van de radio en dit niet opeens op oudjaarsdag te introduceren.

Gedraag je zelf vooral niet anders dan anders. Als jij telkens als je konijn een teken van stress vertoont in paniek aan komt rennen, versterk je de angst van je konijnen alleen maar. Doe dus niet anders dan normaal. Benader de konijnen rustig.  Natuurlijk ga je wel wat vaker bij de konijnen kijken op zo een dag en dat is helemaal prima.  Houd in de gaten dat ze goed eten en dat de stress ze niet te veel word. Geef ze gerust iets lekkers zoals wat extra groenvoer, een wilgenbal of ander speeltje waar ze mee bezig kunnen zijn als afleiding. Sommige konijnen zullen te bang zijn en het links laten liggen, voor anderen is het een welkome afleiding.
Ga jouw konijnen niet opeens jouw gezelschap opdringen om hem te troosten, als je dat normaal ook niet doet. Als de konijnen aandacht van mensen gewend zijn mag je zeker bij ze gaan zitten om ze te steunen. Dat mag ook best een wat vaker en wat langer zijn dan je op een normale dag doet. Let alleen wel goed op de konijnen of ze het wel prettig vinden, niet elk konijn is daar hetzelfde in. Als het wat  bangere konijnen zijn die niet van menselijke aandacht houden, zorg dan dat ze een plek hebben waar ze zich veilig voelen en een konijnenmaatje hebben om steun bij te zoeken. Ga met oudjaar niet opeens als konijnenbaasje bij een schuw konijn zitten en jouw aandacht opdringen. Dat zal juist meer stress veroorzaken.
Een konijn heeft meer steun aan een soortgenootje dan aan een mens. Het is dus we aan te raden om konijnen in een koppel of groepje te houden. Ga echter niet op oudjaarsdag de konijnen koppelen, op die dag is er al genoeg stress. Laat konijnen dus alleen samen met andere konijnen met oudjaar, als het al een bestaande groep of koppel is.

Gelukkig zijn er ook veel konijnen die weinig last hebben van de jaarwisseling. Bijvoorbeeld als je op een plek woont waar niet veel vuurwerk afgestoken wordt, of als je konijnen in huis wonen. Sommige konijnen zijn ook wat meer stressbestendig dan andere.

Laat de jaarwisseling niet verpesten omdat je je te druk maakt om je konijnen, neem op tijd voldoende voorzorgsmaatregelen zodat je zelf zonder al te veel zorgen lekker kan genieten van deze avond!
In december 2016 hebben wij gevraagd aan onze forumleden of hun konijnen last hebben van vuurwerk. Hieronder de uitkomst van de poll. De meeste konijnenbaasjes geven aan dat de konijnen het wel spannend vinden, maar als je als baasje zorgt voor een veilig onderkomen waar ze goed kunnen schuilen, komen ze de jaarwisseling zonder problemen door. Vooral eigenaren van binnenkonijnen geven aan dat hun konijnen er eigenlijk helemaal niet bang van zijn en niets om geven.

Vuurwerktraining

Het is mogelijk om jouw konijnen al voor oud en nieuw te laten wennen aan knallen. Schaf een vuurwerk cd aan en zet deze in eerste instantie heel zacht op, als achtergrond muziek. Doe dit op een moment van de dag dat jouw konijnen rustig bezig zijn met eten of spelen. De volgende dag doe je dit weer, maar zet je de cd wat harder. Zo bouw je het op tot jouw konijnen gewend zijn aan harde geluiden en knallen.
Lukt het jou niet om jouw konijn van zijn vuurwerkangst af te helpen? Diverse konijnentrainers bieden vuurwerktraining aan voor konijnen. Het is verstandig hier op tijd mee te beginnen, het liefst ongeveer 2 maanden voor de jaarwisseling. Op die manier is er rustig de tijd om een angstig konijn te laten wennen aan vuurwerk.

bron : https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-en-vuurwerk/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.