Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

dinsdag 9 juni 2015

Konijntjes veilig de zomer door

Met deze warme dagen halen we nog even één van onze oudere berichtjes naar boven, namelijk hoe je je konijnen kan beschermen tegen de warmte!

Nu de temperaturen stilaan aan het stijgen zijn, en we toch ook af en toe van een zonnige dag kunnen genieten, is het belangrijk om iedereen met konijnen even te informeren hoe je je konijn kan beschermen tijdens de zomerperiode!!! Een konijn kan veel beter tegen de koude namelijk dan tegen de warmte!

1. VOLDOENDE SCHADUW
Voorzie plaatsen waar je konijn in de schaduw kan zitten!  En konijn heeft namelijk een dikke pels en kan absoluut niet zweten. Hij probeert af te koelen via de bloedvaatjes in zijn oren.  Daarom is schaduw zeker meer dan nodig!!! Je kan bijvoorbeeld een (hand)doek spannen over de ren, of het hok zo plaatsen dat ze voor schaduw zorgt in de ren. Ook een parasol kan wonderen doen.
Zorg er zeker voor dat het hok niet met de voorkant zuidelijk gericht staat, anders kunnen de temperaturen in het hok serieus oplopen... Zet het hok indien mogelijk op een plaats met altijd schaduw.  Konijnen zijn sowieso op warme dagen veel minder actief.

2. ZORG VOOR AFKOELING
Aangezien konijnen van nature niet makkelijk kunnen afkoelen met dit warme weer, gaan wilde konijnen tijdens het heetst van de dag afkoeling zoeken in hun holen onder de grond.  Helaas kunnen tamme konijnen dat niet doen, maar er zijn genoeg alternatieven!
* Plaats een tegel in de schaduw, dit is voor konijnen ook lekker koel om op te liggen
* Steek een fles water in de diepvries en leg dit in hun ren (doe er wel een handdoek rond).  De konijnen vinden het ook zalig om hier tegen te gaan liggen. Je kan hiervoor ook een koelelement voor de koelbox gebruiken. Uiteraard kun je ook de IcePod kopen, een schijf waar je konijn makkelijk kan op gaan liggen.
* Spuit een konijn zeker NIET nat!!! Vliegen kunnen namelijk aangetrokken worden door de geur van de natte pels en hun eitjes erin leggen...


Samen genieten van een ijsfles

3. ZORG VOOR VERS WATER
Tijdens een warme periode kan er ook vanalles en nog wat gaan broeden in de drinkflessen of drinkbakken.  Voorzie dus regelmatig vers water en was de bakken goed uit, zodat er geen groene aanslag op is.
Geef konijnen zeker géén ijs of ijswater, hierdoor zouden ze problemen kunnen krijgen aan hun maag!!!

4. GEEF AANGEPASTE VOEDING
Pas ook het voedingspatroon aan van je konijnen en geef waterrijk voedsel, zoals sla, witloof en komkommer.  Hou wel de keuteltjes in de gaten, en geef zeker niet te veel als je konijn dit niet gewoon is!  In de zomermaanden hebben konijnen ook minder behoefte aan droogvoer.
Gooi niet te veel eten ineens, beter verschillende keren kleine stukjes, want de groenten/fruit kunnen door het warme weer sneller slecht worden en/of andere dieren (zoals wespen) aantrekken.

5. EEN GOEDE HYGIËNE IS BELANGRIJK
Het is zeker een must om tijdens de warme dagen het hok meerdere malen per week schoon te maken.  In warme tijden zijn er namelijk veel meer vliegen, die hun eitjes o.a. leggen in uitwerpselen van dieren.  Door het warme weer komen die ook snel uit, en de maden eten alles op wat ze op hun weg vinden... Daarom is het ook belangrijk om goed je konijn in de gaten te houden.  Als blijkt dat hij last heeft van een plakpoep, dan is het aan te raden de poep van het konijn te wassen in lauw water tot alles verwijderd is.  Laat je konijn pas terug buiten als de poep helemaal droog is (anders kan dit de vliegen ook weer extra aantrekken).
Als blijkt dat je konijn toch aangetast is door maden, is het belangrijk zo spoedig mogelijk een dierenarts te contacteren!!! De maden eten letterlijk het vlees op van het konijn, en is dus ontzettend pijnlijk.  Als je niet meteen terecht kan bij de dierenarts, probeer dan zoveel mogelijk van de maden te verwijderen met een pincet, en hou alles goed in de gaten tot je langs kan gaan.
Er zijn ook een aantal eenvoudige ingrepen te doen om vliegen zo weinig mogelijk in de buurt van het konijnenhok te laten komen, hier lees je er meer over: http://www.knagers.net/zomertips.htm
Niet alleen vliegen komen massaal voor tijdens de zomermaanden, maar ook vlooien en muggen.  Muggen zijn overbrengers van ziektes zoals de myxomatose, en ook hier is voorkomen beter dan genezen.  Het is sterk aan te raden je konijnen in te enten tegen myxomatose en VHS, ook al woon je in verstedelijkt gebied... Een mug kan namelijk makkelijk een afstand overbruggen, en je konijn in de tuin of in huis besmetten...
Het achterwerk van dit konijntje werd opgegeten door maden

Meer info en tips kun je ook vinden op volgende pagina's:
http://www.konijnen.nl/diversen/zomerwarmte.htm
http://www.bunnybunch.nl/konijnen/konijnen-in-de-zomer.html
http://www.knagers.net/zomertips.htm
Een prettige vakantie aan iedereen!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.