Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

maandag 13 april 2015

Vitamine B

Naar aanleiding van onze post over E.Cuniculi van gisteren kreeg ik de vraag of je niet standaard vitamine B zou kunnen toevoegen aan het menu van de konijnen, om ervoor te zorgen dat de zenuwbanen goed blijven werken, en zo EC minder vrij spel te laten krijgen.
Ik had er eerlijk gezegd nog zo niet over nagedacht, vandaar dus even deze vervolgpost, met een lijst met goede groenten die veel vitamine B bevatten.

Vitamine B zijn net als de andere vitaminen ook belangrijk in het menu van het konijn.  Het is zo dat konijnen een heel speciaal verteringssysteem hebben met een lange blinde darm.  Ze zijn niet in staat om alles in één keer te verteren zoals de mens, vandaar dat ze dus ook de blindedarmkeutels hebben.  Normaal gezien zie je die niet, omdat het konijn het rechtstreeks uit de anus terug opeet.  In deze blindedarmkeutels zitten veel vitaminen B en K, en is dus onontbeerlijk voor de goede gezondheid van het konijn.  Konijnen die hun blindedarmkeutels niet opeten, kunnen dus een onevenwicht krijgen in de vitaminen. Een teveel aan vitamines kan nooit kwaad, want deze worden via de urine uitgescheiden.

Blindedarmkeutels
Foto: Knagers.net

Vitamine B op zich bestaat niet, er zijn verschillende deelsoorten met elk hun specifieke eigenschappen.  We proberen ze even hieronder voor jullie op een rijtje te zetten, ook met de groenten waar ze in voorkomen, die uiteraard veilig zijn om aan het konijn te voederen.
Belangrijk ook om te weten is dat de vitamines B en C niet opgeslagen kunnen worden door het lichaam, en dus dagelijks aan het menu zouden moeten toegevoegd worden voor een evenwichtige voeding.

VITAMINE B1
Deze soort is nodig om energie op te bouwen, omdat ze meehelpt met de verbranding van koolhydraten en vetten. Het heeft ook een goede invloed op het hart en de zenuwen.
GROENTEN: venkel, koolrabi, pastinaak, kervel, boerenkool (*)

VITAMINE B2
Ook deze vitamine helpt mee in de verbranding om energie te krijgen, en helpt ook bij haaruitval en huidaandoeningen.
GROENTEN: broccoli, tomaten (goed rijp), bananen

VITAMINE B5
Deze vitamine helpt met het vrijmaken van energie uit de koolhydraten en breekt ook eiwitten en vetten af, en zorgt ook voor een goede hormonenhuishouding.  Ook wonden kunnen met vitamine B5 beter genezen.
GROENTEN: broccoli, spinazie, groene paprika's en andere groene groenten, banaan, alfafa/luzerne

VITAMINE B6
Voor de aanmaak van nieuw bloed hebben we zeker deze vitamine nodig, en helpt ook om het zenuwstelsel goed te laten werken.  Ook de opbouw en afbraak van eiwitten is een job van deze vitamine.
GROENTEN: broccoli, prei (*), witte kool (*), 

VITAMINE B9 en B11
Deze vitamine staat ook bekend als foliumzuur en speelt een grote rol bij de ontwikkeling van de ongeboren kinderen.  Ook de productie van rodebloedlichaampjes wordt bevorderd en ze helpt ook met de stofwisseling van eiwitten en vetten.
GROENTEN: broccoli, spruitjes (*), slasoorten, spinazie, groene selder, andijvie...

Andere bronnen van de andere soorten vitamine B zijn o.a. appels, bananen, waterkers, peterselie, paardenbloem, zonnebloempitten, wortelen, framboos, aardbei, paksoi, rode biet ...

Als ik het zo even bekijk, dan krijgen mijn konijnen in feite al de meeste groenten uit deze lijst. Ik zou bij de EC patiënten dan vooral de extra vitamine B1 en B6 toevoegen aan hun menu.

(*) Deze groenten worden als minder goed of giftig aanzien op veel lijsten.  Sowieso is het oppassen met koolsoorten, omdat ze gas zouden kunnen veroorzaken. Ook prei is blijkbaar niet zo goed, maar mijn konijnen eten het wel zonder problemen. Uiteraard niet enkel prei, maar aangevuld met een heleboel andere soorten groenten en fruit...

OPGELET: als je konijn geen groenten gewend is, moet je dat geleidelijk aan opbouwen!

Bron: http://home.scarlet.be/groenteninfo/mini_vitaminen_gids.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.