Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

donderdag 30 april 2015

Interventie in failliet dierenpark

We kregen via een poezenmoeder de vraag of we zouden kunnen helpen met het weghalen van konijnen en cavia's in een failliet dierenpark. Ze zei dat het zou gaan om een 2-tal konijnen en een tiental cavia's. Maar we hebben niet echt plaats voor grote aantallen, maar omdat we ze natuurlijk daar niet aan hun lot konden overlaten, besloten we om op woensdag langs te gaan. 
Maar omdat de curator blijkbaar net op het moment daar ging zijn dat wij langs zouden gaan, besloten we ons plan op te bergen. Maar we gingen na anderhalf uur toch naar de buurt, omdat we daar nog blijkbaar een loslopende geit moesten proberen te vangen. Dat was gelukt, dus de anderen gingen dan door, en dan gingen we met z'n drietjes naar het dierenpark, tot de eigenaar tijd had om ons te woord te staan en de dieren te tonen...

We kwamen dus aan bij het perkje waar dus de cavia's en konijnen zaten. En we zagen al meteen dat het niet in orde was... Het normaal witte konijntje, maar nu met een gele schijn, kwam meteen kijken en plaste.. Het was echt zo rood als een tomaat! Best dat de eigenaar erbij stond, zodat hij duidelijk kon zien dat er wat aan de hand was.
We waren zodanig verbouwereerd dat we vergeten zijn om foto's te maken voor de interventie...

De kleintjes van zowat 1 dag oud

Twee ienieminie cavia's, nog maar een dag oud, duidelijk cavia's met dikke buiken, dus we wisten meteen hoe laat het was. Hij hoopte van toch nog open te gaan, dus hij vroeg of we toch een paar dieren konden laten zitten, voor het geval dat... Dus begonnen Wendy, Vicky en Julie met het vangen van de dieren, de geslachten te bekijken en te sorteren, wie we gingen meenemen en wie we zouden laten zitten. De keuze viel uiteindelijk op de ram en een viertal gezonde beertjes.
De mannetjes die we eerst hadden laten zitten

Maar we moesten dus wel snel zijn, en werken met het net om de dieren te kunnen vangen.  Ze verstopten zich vooral onder en achter het hok, dus dat moesten we ook nog verschuiven en op zijn zij leggen.  Het hok zelf was gewoon degoutant... Een dikke laag kak, de eetpotten waren gewoon er helemaal in gekoekt, dus ik weet niet hoe lang het al geleden is dat het gekuist werd, en vooral dat ze eten gekregen hebben. Ze hadden wel wat hooi, maar dat was dan ook het enige... Toen we hen probeerden te lokken met korrels en groenten, dan vlogen ze er echt op af, ocharme... Ook de drinkflessen waren heel vuil en kurkdroog.  Dat zal vermoedelijk dus de reden geweest zijn dat het vrouwtje zo'n rode urine had, waarschijnlijk al een eind geen drinken meer gehad.
De koek in het hok... Vooraan stond een eetpot, die we er serieus hebben moeten uittrekken!

Maar ja, ik nam dus het vrouwtje mee naar huis, om mee te doen naar de dierenarts, en de cavia's gingen mee richting Wendy.  De eigenaar wist ook te vertellen dat er nog een bruin en een witgrijs konijn ooit ontsnapt of gedumpt waren, en ze bleven rondlopen op het domein.  Die wilden we uiteraard ook graag vangen en meenemen, maar dat was helaas niet gelukt...
De bruine had ik in mijn vangnet, maar hij was zodanig aan het spartelen, dat ik helaas niet de tijd had om hem vast te pakken, zodat hij weer kon vluchten.
Het witgrijze konijntje was weggelopen, in het park van de geiten, en de bok vond dat niet zo tof. We probeerden met het net aan de binnenkant het te vangen, maar hij had dan toch nog een gat gevonden om weer te ontsnappen, liep onder een container en we konden er niet meer aan helaas...
Eén van de magere mannetjes

Daarna gingen we met twee auto's vol hokken en transportboxen richting Tielt, om ze bij Wendy allemaal te installeren in hokken.  Gelukkig had ze al heel wat hokken klaargezet, maar we hadden toch nog ons werk om alle beertjes gescheiden te plaatsen, en de zeugjes per 2 bij elkaar te zetten.
Gelukkig konden we ook nog contact opnemen met een collega-opvang, waar we 2 beertjes en 2 zeugjes mochten afzetten, want het is nu al zwaar genoeg met alle extra dieren...

Hoogzwangere cavia

's Nachts had ik heel weinig geslapen... Ik dacht voortdurend aan de andere dieren, zoals de ezels, de geitjes, de paarden en zo voort, die allemaal nauwelijks wat te eten hadden... Op donderdag ga ik altijd naar de markt, en kocht wat extra groenten voor de dieren.  Ik heb toch vrij op donderdag, dus gingen we er dan 's middags weer naar toe, om de dieren toch eten te geven, en in een mum van tijd was alles op.  Maar ik was toch al een beetje meer opgelucht, dat ze toch tenminste iets gekregen hadden.
Een auto vol lekkers voor de dieren!

Smullende ezeltjes

Dit bang paardje had blijkbaar honger genoeg om een wortel uit de hand aan te nemen

Ook de overgebleven cavia's en konijn mochten eerst nog 
wat smullen voor we ze gingen vangen

En ook de grote groep geitjes wist onze groentjes ferm te appreciëren

De anderen van de woensdag waren er ook, om te zien welke dieren nog weg moesten.  Op woensdag moest alles nog blijven, en op donderdag moest alles weg... De ezels en paarden werden 's avonds opgehaald, de geiten waren blijkbaar al verkocht, en de kippen konden terug naar de kwekers blijkbaar... Dus namen we dan ook nog de 4 overgebleven cavia's en het konijn mee richting Tielt...
En ondertussen is de babyboom helaas ook begonnen, er zullen dus binnenkort héél véél cavia's ter adoptie komen.  We hopen om vooral de beschikbare beertjes nu zo snel mogelijk online te krijgen, maar aarzel niet om Wendy te contacteren mocht je interesse hebben om cavia's te adopteren binnenkort! 

De eerste baby's zijn ondertussen al geboren, en 
helaas  is Jofke, het kleinste van het nestje, overleden...

En we willen bij deze ook nog Supreme Petfoods en Dier in de Kou bedanken voor de donatie van een heleboel caviavoer, want dat gaan we de komende tijd zeker en vast goed kunnen gebruiken!!!
Van Supreme Petfoods kregen we een heleboel dozen met dit lekkers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.