Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

dinsdag 14 april 2015

Onkruid voor je konijn

Het wordt steeds warmer, en uiteraard krijgt ook de natuur daarvan een grote boost... Met uiteraard ook veel onkruid tot gevolg.  Onkruid in de ogen van velen, maar voor konijnenliefhebbers betekent dat gewoon ook gratis eten!!!

We willen je graag een paar veel voorkomende (on)kruiden voor konijnen voorschotelen, zodat je ook kan gaan plukken.  Je kan uiteraard in je tuin op zoek, of op weiden of braakliggende stukken grond in de buurt.  Let er wel goed op dat het niet te dicht bij drukke wegen ligt, want de uitlaatgassen kunnen zich ook vastzetten in de planten.  Uiteraard ook bij voorkeur de planten goed spoelen voor je ze aan de konijnen geeft.  Je kan in tijden van overvloed zelfs ook je eigen hooi maken door deze (on)kruiden te drogen.
We geven je hier alvast 10 lekkere en gezonde (on)kruiden mee!  Veel plukplezier alvast!!!

1. PAARDENBLOEM
Een ware lekkernij voor konijnen, en nog super gezond ook! Zowel blaadjes als bloem mogen gegeven worden.
Goed voor lever, bevordert productie van gal, helpt bij hartproblemen, artritis, nierstenen en problemen met de galblaas, bij verstopping, gezichtsvermogen, zenuwstelsel. Eetlustopwekkend, zorgt voor gewichtstoename, goed voor de huid.
Reguleert de bloeddruk, werkt ontgiftend.
Verhoogt vruchtbaarheid, werkt kalmerend.

2. KLAVER
Klaver vinden de konijnen ook lekker, maar dient met mate gegeven te worden. Het kan namelijk gas veroorzaken.
Helpt tijdens de verharingsperiode.

3. WEEGBREE
Bij voorkeur het blad geven.
Is goed voor de blaas. Het zorgt er voor dat bloeden vermindert en vertraagt.
Antibacteriële werking, zuivert het bloed, tegen diarree en krampen, bij verstopping, eetlustopwekkend, goed voor luchtwegen en slijmvliezen, ontstekingsremmend.

4. SMALLE WEEGBREE
Bij voorkeur het blad geven.
Is goed voor de blaas. Het zorgt er voor dat bloeden vermindert en vertraagt.
Antibacteriële werking, zuivert het bloed, tegen diarree en krampen, bij verstopping, eetlustopwekkend, goed voor luchtwegen en slijmvliezen, ontstekingsremmend.

5. BRANDNETEL
De brandnetel kan je niet zo voederen, je moet ze eerst plukken en een paar dagen laten drogen, zodat de brand er uit is.
Versterkt het immuunsysteem, versterkt de botten, tegen diarree en krampen, goed voor het gezichtsvermogen, goed voor de huid, goed voor luchtwegen en slijmvliezen, bevordert de melkproductie, ondersteunt de nieren, goed voor het gebit.

6. HERDERSTASJE
Ik weet uit ondervinding dat heel wat konijnen dit een ware lekkernij vinden. Je kan het ook herkennen aan de hartvormige blaadjes op de steel van de bloem.
Werkt bloedstollend, helpt tegen ontstekingen van urinewegen en tegen hoge bloeddruk.

7. KAMILLE
Kamille is een leuke plant, ruikt niet alleen lekker, maar is ook supergezond voor de konijntjes!
Natuurlijke ontwormer, versterkt de spieren, ondersteunt de nieren, wekt eetlust op, ontstekingsremmend, verlicht bij gas, kalmerend, antibacteriële werking, uitwerking op zenuwen, gezichtsvermogen, goed voor de huid, werkt tegen diarree en krampen en bevordert slaap.

8. DUIZENDBLAD
Dit is ook een mooie bloem, met witte bloemen.  Ook van deze plant mogen ze zowel de bloemen als de bladen van opeten.
Werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, vochtafdrijvend en helpt tegen gewrichtsklachten. Heeft een gunstig effect op de darmen.

9. KLEEFKRUID
Zoals de naam het al zegt, is inderdaad een klevende plant, en wordt beter niet gegeven aan langharige konijnen, tenzij in kleine stukjes gesneden...
Helpt tegen blaasstenen, goed voor de urinewegen, bloedstollend.

10. VOGELMUUR
Dit is een lage plant dat heel snel groeit.
Het heeft geen geneeskrachtige werking, maar is wel een goede bron van vitaminen en mineralen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.