Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zaterdag 3 maart 2018

Onverwacht nestje?

We hopen uiteraard dat deze informatie niet nodig is, maar helaas merken we door foute communicatie en verkeerde geslachtsbepaling, dat mensen dus toch onverwacht met een nestje kunnen zitten...
Het allereerste wat gedaan moet worden is de ram METEEN scheiden van de voedster, want na de bevalling kan ze dus meteen weer gedekt zijn, en een afspraak maken bij de dierenarts voor de castratie. Dan kan hij later terug bij de voedster als de kleintjes groot genoeg zijn.
Mama mag onbeperkt eten krijgen, omdat ze dus voldoende melk moet produceren voor de kleintjes.  Ook witloof is heel goed voor de melkproductie en gezond.

Afbeeldingsresultaat voor babykonijntjes

Wanneer mag je babykonijntjes aanraken en mogen ze hun nest verlaten?

De eerste 10 dagen kunnen de jongen het best met rust gelaten worden. Tussen de 10 en 14 dagen zullen de oogjes open gaan en de jongen zullen actiever worden. Je zult ze ook voor het eerst buiten het nest zien komen.
Vanaf dag 18 - 22 zullen ze steeds vaker vanzelf rond gaan lopen. Dit betekent dat je veel tijd met de jongen door mag gaan brengen, om ze goed te socialiseren. Pak ze voorzichtig op om ze te laten wennen. Speel met ze, en laat ze dan vooral op jou afkomen.
Zorg er voor dat de konijnen lekker de ruimte hebben, koop bijvoorbeeld een kamer-ren waarin ze flink kunnen rennen en springen. Zet een kartonnen doos en wat ander speelgoed er in zodat de kleine konijntjes de wereld kunnen gaan ontdekken.
De jongen zullen ook langzamerhand met moeder mee gaan eten van het voer. Eventueel kun je de jongen speciaal voer geven voor jonge konijnen, hier zitten meer eiwitten in die de groei bevorderen. Weeg de konijntjes regelmatig, een te snelle groei is niet goed voor het konijn, meng dan gewoon voer met het jonge konijnenvoer.
Geef dit jonge konijnenvoer nooit langer dan tot de leeftijd van 6 maanden, je kunt best eerder overgaan op normaal voer zelfs. Je kunt de jonge konijntjes ook gelijk groenvoer mee laten eten, zo wennen ze daar alvast goed aan. Als ze diarree krijgen minder dan wat, maar in principe mogen ze zelf beslissen wat genoeg is. De jonge konijnen mogen zoveel droogvoer (biks) eten als ze willen, net zoals hun moeder zolang die zoogt.
Het is aan te raden om vanaf dag 20 ongeveer de jonge konijnen ook te socialiseren. Het als een hond en kat is dit een belangrijke periode waarin konijnen leren. Zorg er voor dat ze gewend zijn om opgetild te worden. Zet "vreemde" objecten in het verblijf zoals een reismandje en een paraplu. Zijn er rustige andere huisdieren in huis zoals honden en katten, is dit de periode om de jonge konijnen daar op een verstandige manier mee te laten kennismaken. Wat wij ook aanraden is om dagelijks een gezondheidscheck uit te voeren waarbij je even onder het kontje van het konijn voelt, de conditie goed navoelt en de nageltjes bekijkt, dit terwijl het konijn gewoon op vier pootjes blijft staan. Dat is later erg handig!
bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.