Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

woensdag 7 maart 2018

Door de ogen van het konijn

WAT KUNNEN KONIJNEN ZIEN?

Veel konijnenverzorgers vragen zich af hoe de wereld eruit ziet door de ogen van een konijn. Vragen als "Waarom is het voor een konijn zo moeilijk om het eten te vinden terwijl dat recht voor hun neus ligt", "Waarom schrikt mijn konijn zo snel als ik de kamer in kom met een plastic tas?" en " Kan een konijn kleuren zien" worden vaak gesteld.

De ogen

Voordat bovenstaande vragen beantwoord kunnen worden, zul je moeten bedenken dat een konijn heel anders ziet dan de mens. Wij mensen hebben net als apen onze ogen aan de voorkant van ons hoofd, waardoor wij driedimensionaal kunnen zien. Ook kunnen wij heel goed kleuren onderscheiden. Dit stamt nog af van onze voorouders, zij konden op deze wijze rijp fruit en lekkere bloemen onderscheiden van de andere planten.
De ogen van het konijn zijn echter niet ontworpen om goed voedsel te kunnen vinden of om voort te bewegen, maar om snel en efficiënt roofdieren te kunnen zien aankomen vanuit bijna alle kanten. De ogen zijn hoog aan de zijkant van de kop geplaatst, waardoor het konijn bijna 360 graden in de rondte en ver omhoog kan kijken. Dit alles zonder daarvoor zijn kop te hoeven draaien. Doordat konijnen verziend zijn, kunnen zij van een vliegtuig schrikken, dat wij mensen amper kunnen zien. Elke beweging kan namelijk een roofdier zijn.
Het nadeel van deze oogstand is dat ze niet recht vooruit kunnen zien, daar hebben zij een zogenoemde blinde vlek. Daarom kunnen konijnen dus geen voedsel vinden dat vlak onder hun neus ligt, of schrikken zij van een hand die ze van voren nadert. De blinde vlek wordt gecompenseerd door hun snorharen en hun lange oren, waarmee ze goed kunnen horen. Om driedimensionaal te kunnen zien, moet het blikveld van beide ogen elkaar een stuk overlappen. Konijnen kunnen dus geen diepte zien. Als je konijn je van de zijkant aankijkt met het hoofd schuin, dan kijkt hij je in feite zo recht mogelijk aan.

Kleuren

Over het algemeen hebben gewervelde dieren twee soorten lichtgevoelige cellen op hun netvlies; staafjes en kegeltjes. De kegeltjes zorgen voor een scherp beeld met een hoge resolutie en, wanneer er meerdere type kegeltjes aanwezig zijn, zorgen ze er ook voor dat je meerdere kleuren licht kunt onderscheiden. Wij mensen, bijvoorbeeld, hebben drie soorten kegeltjes waarmee we alle kleuren in het rode, blauwe en groene gedeelte van het kleurenspectrum kunnen zien. Samen zorgen de kegeltjes ervoor dat we alle kleuren van de regenboog kunnen zien.
De andere lichtgevoelige cellen, de staafjes, zorgen ervoor dat je goed kunt zien in het donker, maar geven een onscherp 'korrelig' beeld. Konijnen hebben in verhouding tot mensen veel meer staafjes. Een konijn kan in de schemer dus veel beter zien, maar wat ze zien is onscherp en 'korrelig '.
Uit gedragsstudies, die in de jaren zeventig plaatsvonden, blijkt dat konijnen moeite hebben om kleuren van elkaar te onderscheiden en dus vrijwel kleurenblind zijn. Ze kunnen enkel groen en blauw van elkaar onderscheiden, hoewel ze deze kleuren waarschijnlijk anders zien dan wij. Waarschijnlijk hebben konijnen slechts twee type kegeltjes.

Wat een konijn ziet

Nu vraag je je misschien af of je konijn jou goed kan zien of dat je enkel een grote vlek bent. Door middel van onderstaand voorbeeld probeer ik dit uit te leggen.
Terwijl je deze pagina leest, gebruik je een heel klein gedeelte van je netvlies, het fovea genaamd, om naar de letters te kijken. In dit gedeelte zitten heel veel kegeltjes, zodat je alles scherp en met een hoge resolutie kunt zien.
Konijnen hebben ook kleine gebieden met meer kegeltjes dan staafjes. Maar deze gebieden bevatten veel minder kegeltjes dan het fovea bij de mens. Het beeld dat een konijn heeft is een stuk 'korreliger' dan bij de mens, maar voor een konijn is het voldoende. Dit 'korrelige' beeld in combinatie met jouw stemgeluid, manier van bewegen en je lichaamsgeur stelt je konijn in staat om jou te onderscheiden van andere mensen, mits je geen tas draagt waardoor je lichaamsvorm totaal verandert.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.