Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zondag 9 april 2017

Kinderen en konijnen...

(Foto en tekst overgenomen van Stichting Konijnenbelangen)

Twee meest voorkomende misvattingen zijn dat een konijn een "kinderdier" is, en dat een konijn het fijn vindt om opgetild en geknuffeld te worden.

Door velen wordt een konijn nog steeds gezien als een geschikt dier voor een kind, om ermee te spelen, op te tillen, rond te sjouwen en te knuffelen. Terwijl een konijn absoluut ongeschikt is voor dat doel. In de natuur gaat een konijn uitsluitend de lucht in wanneer hij wordt gegrepen door een roofdier. Opgetild worden vanaf de grond is daarom voor elk konijn heel beangstigend. Het dier kan gaan trappelen en spartelen, om te ontvluchten aan het 'roofdier' dat hem gegrepen heeft. Of zal zich uit angst doodstil houden.

Konijnen zijn ongeschikt om in buurthuizen of schoollokalen te worden gehouden, en van kinderhand naar kinderhand te gaan om geknuffeld te worden. De dieren genieten daar namelijk niet van, maar staan enkel doodsangsten uit. Je merkt dat alleen niet zo bij konijnen, als je daar geen oog voor hebt. 

Een konijn is een prooidier, met het bijbehorende prooidier karakter. Bij ziekte, maar ook bij angst, houdt een prooidier zich zo stil mogelijk, om niet op te vallen. Een konijn dat schijnbaar “lief en rustig” grote drukte, lawaai en pakkende handen ondergaat, verkeert in werkelijkheid in een ernstige stresstoestand. Hoe meer stress en angst, hoe stiller een konijn zich houdt, in de hoop dat “het gevaar” weggaat. Proefkonijnen in laboratoria laten daarom zonder tegenstand alles met zich doen.
Grote stress wordt bij een konijn vaak niet gesignaleerd door eigenaars of andere verzorgers, maar kan onzichtbare doch ernstige lichamelijke problemen veroorzaken. Zelfs hartfalen, misschien niet op het moment zelf, maar wat later, zodat niemand begrijpt waarom het konijn ineens dood ligt. 

Konijnen hebben behoefte aan een rustige en stabiele omgeving, met genoeg schuilmogelijkheden en vooral: begrip en respect voor hun prooidier karakter. Het is hiermee duidelijk dat een konijn ook absoluut ongeschikt is om meegenomen te worden naar manifestaties met veel mensen en drukte en een hoop herrie. Herrie is sowieso een kwelling voor konijnen, hun gehoor heeft een frequentiebereik tot 49 kHz (vergelijk mensen: ongeveer 20 kHz). 

Stichting KonijnenBelangen hoopt om alle genoemde redenen dat organisatoren van (buurt/wijk/winkel) feesten er in de toekomst van af zullen zien om konijnen te misbruiken als knuffels om de feestvreugde te verhogen.Daarom staan wij als konijnenopvang ook niet te springen om konijnen voor veel te jonge kinderen mee te geven, als ze niet beseffen dat konijnen vooral leuk zijn om naar te kijken!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.