Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

Hoe ons te contacteren?

Hoe ons te contacteren?

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

donderdag 11 april 2013

Oormijt bij konijnen

Gisteren is Els (die een deel van de administratie voor haar rekening neemt) op bezoek bij Ann, en ze heeft uitgebreid foto's genomen van de verschillende konijnen.  En toen zag ik plots deze foto:
Ik merkte onmiddellijk op dat er een vreemd iets in het oor van één van de Vlaamse Reuzen te zien was, een beetje rood.  Alarmbel ging hier direct af, veel kans dus dat het OORMIJT is...

Oormijt wordt veroorzaakt door de parasiet Psoroptes Cuniculi die overal ter wereld voorkomt. Het komt vooral voor in de oren van dieren (ook bij katten, honden, ... kan dit voorkomen) waar ze leven van huidschilfers en oorsmeer.  Het konijn krijgt door het knabbelen van de parasiet veel jeuk, waardoor het vaker met zijn hoofd gaat schudden.  Het oor reageert door meer smeer te produceren, en dit is net wat de parasiet nodig heeft.
In de beginfase van de besmetting krijgen ze droge korsten diep in hun oorschelp, later kan ook de rest van het oor aangetast worden. Als het konijn niet snel behandeld wordt, kunnen deze korsten tot zo'n 2 cm dik worden.
In deze kosten zitten dode en ontstoken cellen, bloed, uitwerpselen, eieren, larven en mijten.  Het is belangrijk om deze korsten zeker NIET te verwijderen, want ze kunnen voor ontzettend veel pijn zorgen bij de konijnen.  
In sommige erge gevallen kan de mijt ook doorgaan tot in de gehoorgang en het trommelvlies beschadigen.  Ook andere plaatsen van het lichaam kunnen aangetast zijn door de mijt.

Deze mijt is ook besmettelijk voor andere konijnen.  De parasiet kan op de grond vallen en zo de omgeving (én uiteraard ook andere konijnen) gaan besmetten.  Daarom is het ook belangrijk om niet alleen het konijn aan te pakken, maar ook de omgeving.

Een behandeling met het product Avermetin is aangewezen.  In België zit dit onder andere in Stronghold (voor katten).  Het product is ook afhankelijk van de grootte van je konijn.  Konijnen boven de 2.5kg mogen deze hebben: Stronghold voor volwassen kat. Voor kleinere dieren is de Stronghold voor puppies en kittens aangewezen.
Dit kleine pipetje moet je net achter de oren in de nek druppelen.  De mijt wordt niet rechtstreeks aangepakt, maar wel zorgt het ervoor dat op langere termijn het nieuwe leven van de mijt niet meer mogelijk is.  Normaal gezien is één behandeling voldoende, maar mocht blijken dat na één maand de korsten nog niet weg zijn, dan kun je de behandeling herhalen.

Daarnaast kunnen de oren ook ingesmeerd worden met Surolan zalf of druppeltjes.

Bij geval van twijfel is het natuurlijk aangeraden om de dierenarts te raadplegen!

Voor meer info:
http://www.medirabbit.com/NL/Huidziektes/Parasieten_ziektes/Oormijt/Psoropt_nl.htm
http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/oormijt.html
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.