Het is weer volop zomervakantie, en dat merken we ook... De berichtjes van gespotte tamme konijntjes vliegen ons helaas weer om de oren... Vandaar even de herhaling van dit oudere berichtje, wat je kan doen als je zo'n tam konijn spot of kan vangen!
(berichtje wordt tijdelijk vastgezet als eerste bericht op de blog!!!)
We krijgen vaak meldingen van tamme konijnen die ergens rondlopen, of mensen die een tam konijn hebben kunnen vangen, maar er verder geen raad mee weten. Daarom willen we ook voor deze mensen even de verschillende stappen uitwerken die ze kunnen uitvoeren.
BELANGRIJK: Zonder menselijke hulp zijn deze konijnen ten dode opgeschreven!!! Tamme konijnen zijn het grootste deel van hun instincten kwijt, aangezien ze altijd door mensen gevoederd zijn geweest. Zeker in herfst/winter is het voor hen moeilijk om te overleven...
BELANGRIJK: Zonder menselijke hulp zijn deze konijnen ten dode opgeschreven!!! Tamme konijnen zijn het grootste deel van hun instincten kwijt, aangezien ze altijd door mensen gevoederd zijn geweest. Zeker in herfst/winter is het voor hen moeilijk om te overleven...
1. Veel hangt af van de plaats waar het dier gevonden is. In een bosachtig gebied met weinig huizen in de buurt, kun je er bijna zeker van zijn dat het om een gedumpt konijn gaat. In een woonwijk kan het vaker gaan om een ontsnapt konijn.
2. Bij sommige konijnen lukt het snel om ze te vangen, bij andere moet je wat meer moeite doen... Wij zijn een kleine VZW met weinig vrijwilligers, dus wij zijn helaas niet in staat om op alle oproepen van gedumpte konijntjes in te gaan om ze te gaan vangen. Zeker omdat wij vaak ook een eind moeten rijden, en er kans is dat het konijn niet te zien is op dat moment. Als het in de buurt is, kunnen we het wel proberen, en anders delen we het op onze Facebookgroep om te zien of er mensen in de buurt eventueel kunnen helpen. We beschikken over vangkooien waar we al veel succes mee hebben gehad om dieren te vangen. Heel vaak kun je met kleine beetjes eten te geven het konijn wel ergens naar toe lokken, vb de vangkooi of een wasmand met stokje om weg te trekken, bench, transportbox... Wij gebruiken hier meestal kleine stukjes wortel of brood voor, omdat de meeste konijnen dit wel een lekkernij vinden, maar dit mag zeker niet de hoofdmaaltijd van een konijn uitmaken. Door kleine stukjes te leggen, zal hij geneigd zijn om telkens dichterbij de val, vangkooi, ... te komen.
Voorbeeld van vangen met een vangkooi
Groot konijn (Vlaamse Reus) lokken in een grote ren,
om dan het deurtje achter hem dicht te doen...
3. Eenmaal het konijn gevangen is, probeer het dan in de mate van het mogelijke degelijk te huisvesten, vb een wasmand met kranten, een grote doos (wel meer kans op kapot knagen), een hondenbench... Heb je stro of hooi, kun je dit er ook bijleggen. Je geeft het konijn ook best te eten, zoals gras, paardenbloem(blad), eventueel wat wortelgroen, selder, ... GEEF GEEN WORTEL OF BROOD, dit kan negatieve gevolgen hebben voor het darmstelsel.
4. Maak bekend dat je een konijn hebt gevonden, vb via foldertjes bij de buren (uiteraard in de regio waar het konijn gevonden is), affiches met je contactgegevens... Deze affiches hang je in de buurt waar het konijn gevonden is, of in de supermarkt, bakker, slager, ... Uiteraard kan een campagne bij de sociale media ook snel resultaat opleveren.
Voorbeeldaffiche
5. Contacteer ook meteen het asiel of opvang, misschien hebben zij al melding binnengekregen van een vermist konijn. Ook eventueel navragen bij dierenartsen in de buurt. Wij proberen in de mate van het mogelijke snel te helpen met gevonden konijnen op te vangen, of je te ondersteunen met materiaal en eten als er niet meteen plaats is bij ons. Uiteraard delen wij ook het oproepje ook op onze Facebookpagina. Bij wet is bepaald dat je een gevonden konijn in principe maar 4 dagen bij je mag houden, vooraleer het over te dragen aan een asiel of opvang (tenzij anders wordt overeengekomen). Deze houden vervolgens het dier 2 weken ter beschikking van de eigenaar, daarna komt het vrij ter adoptie.
We hopen met deze informatie dat mensen meer hun verantwoordelijkheid gaan opnemen als een konijn gevonden wordt, zodat het diertje niet aan zijn lot overgelaten wordt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk tot de actie over te gaan, want een tam konijn is niet gemaakt om in het wild te overleven... Helaas hebben we tot nog toe weinig of geen succesverhalen van baasjes die herenigd zijn geworden met hun eigenaars, maar we hopen dat dit wel zo zal zijn in de toekomst!!!
AARZEL ZEKER NIET OM CONTACT MET ONS OP TE NEMEN ALS JE ZELF NIET KAN VANGEN, DAN KIJKEN WE WAT DE MOGELIJKHEDEN ZIJN!!!