Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zondag 28 april 2019

Verschil tussen haas en konijn

Verschil in fysieke kenmerken

  • Hazen zijn over het algemeen groter en sneller dan konijnen.
  • Hazen hebben langere oren en grotere voeten dan konijnen.
  • Hazen hebben zwarte vlekken op hun vacht.
  • Konijnen zijn “altricial”, dat wil zeggen dat hun jongen blind en kaal geboren worden. Hazen zijn echter “precocial”, ze worden geboren met open ogen en vacht. Hierdoor zijn jonge hazen heel snel na de geboorte in staat voor zichzelf te zorgen.
  • Hazen hebben een zeer lange en sterke achterpoten, meer nog dan konijnen.
  • Konijnen en hazen komen beide tweemaal per jaar in de rui. Dit gebeurt in de lente en in de herfst. Konijnen hebben een bruine zomervacht en een grijzere wintervacht. Hazen (vooral hazen die in koude, besneeuwde gebieden wonen) krijgen een witte wintervacht.
  • Zowel konijnen en hazen hebben korte staarten.

Vergelijking manier van leven en gedrag

  • Konijnen worden vaak gehouden als huisdieren en hazen niet.
  • Alle konijnen leven onder de grond in holen, terwijl hazen in eenvoudige nesten boven de grond wonen. Konijnen werpen hun nestjes onder de grond in deze holen, terwijl hazen dit bovengronds doen, vaak tussen de graspollen. Baby hazen hebben geen geur waardoor ze niet opvallen als prooi voor bijvoorbeeld vossen.
  • Konijnen hebben een draagtijd van 28-31 dagen. Hazen hebben een draagtijd van 41 tot 44 dagen. Konijnen kunnen tussen de 3 en 7 nestjes per jaar werpen, terwijl een haas er tussen de 1 en 4 zal werpen.
  • Hazen gebruiken hun snelheid om weg te komen van gevaar. Konijnen gebruiken hun graafkunsten hiervoor.
  • Konijnen zijn zeer sociale dieren en leven in groepen. Rammelaars (mannetjes konijnen) vechten binnen de groep om het dominante mannetje te worden. De dominante rammelaar paart dan met de meeste van de voedsters (vrouwtjes konijnen) in het gebied. Hazen leven meestal alleen. Ze komen alleen samen om te paren.
  • Konijnen eten liever zachte stengels, gras, groente en kruiden. Hazen eten meer hard voedsel: bast en schil, knoppen, kleine takjes en scheuten.
bron: www.fijnkonijn.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.