Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zaterdag 20 april 2019

Konijnen in de lente

Hoewel konijnen uit Spanje en Portugal komen, zijn het dieren die zich goed kunnen aanpassen aan verschillende weersomstandigheden, zo ook in Nederland. Dat komt omdat de temperatuur onder de grond, waar ze in burchten leven, vrij constant is.  Onze huisdierkonijnen leven over het algemeen boven de grond, in een hok of in huis. Het kan dus zijn dat de per seizoen bepaalde maatregelen moet nemen om te zorgen dat ze de seizoenen goed doorkomen.

Hormonen


In de lente zijn konijnen vrij actief en fit. Het weer wordt beter en de dagen worden langer. Het is ook de tijd van het jaar dat bij ongecastreerde dieren de hormonen wat meer op gaan spelen. Hoewel niet alle huisdierkonijnen zich meer aan de natuurlijke cyclus houden en zich het hele jaar door zullen voortplanten als ze de kans krijgen, spelen de hormonen in het voorjaar toch het meest op. Ongecastreerde voedsters zullen schijnzwangerschappen krijgen, zowel rammen als voedsters sproeien meer deze tijd van het jaar en ongecastreerde rammen zullen meer dan anders overal op willen rijden. De kans bestaat dat koppels of groepen konijnen minder stabiel worden door de aanwezige hormonen van de dieren in die groep.  

Om dit te voorkomen kun je het beste zorgen dat jouw konijnen gecastreerd zijn. Rammen zodat ze samen kunnen leven met voedsters zonder dat er jonge konijnen komen en voedsters om baarmoederkanker te voorkomen. Voor zowel rammen als voedsters voorkomt het ook dat ze starten met sproeien. Sproeien ze al? Dan is er geen garantie dat het overgaat na castratie, het kan zijn dat ze het uit gewoonte gewoon blijven doen, ook al zijn de hormonen die dit oorspronkelijk aanstuurden inmiddels uit het lijf verdwenen.  Maar een gecastreerd konijn heeft over het algemeen een iets stabieler, gelijkmatiger karakter.  Meer weten over castratie, lees dit artikel.

In maart 2018 vroegen wij onze forumleden wat zij aan het gedrag van hun konijnen merken in het voorjaar. Hieronder de uitkomst van de poll.

 

Naar buiten!

Zodra de eerste zonnestralen er zijn, krijgen veel konijnenbaasjes het idee: we doen onze konijnen lekker even naar buiten!
Wees daar echter wel heel voorzichtig mee. Konijnen zijn gevoelig voor temperatuurschommellingen. Het is niet zo dat je ze op een mooie dag niet eventjes naar buiten kan laten, maar let wel goed op: Wonen jouw konijnen binnen in huis en is het daar altijd 20 graden? Dan kunnen ze dus eigenlijk pas naar buiten als het ook ongeveer 20 graden is. En dat is nog niet als de eerste zonnestraaltjes in februari of maart te zien zijn.
De konijnen van binnen naar buiten verhuizen gaat in het vroege voorjaar ook nog niet. De nachten zijn dan nog erg fris, en is er nog steeds kans dat het gaat vriezen. Binnenkonijnen hebben daar geen goede wintervacht voor. Echt naar buiten verhuizen kun je binnenkonijnen pas in mei, na ijsheiligen. Dat valt half mei. Wil je binnenkonijnen naar buiten verhuizen, doe dat dan echt na half mei, als er geen kans meer is op nachtvorst. 


Vitamine D


Hoewel konijnenbaasjes zich veel bezig houden met voeding, wordt soms vergeten dat de zon een hele belangrijke bron is van vitamine D. Konijnen die binnen in huis leven en konijnen die in een schuur of garage wonen kunnen hier een tekort van krijgen, met alle gevolgen van dien (meestal gebitsproblemen als gevolg). In de winter laat de zon zich minder zien en is minder sterk, dus als jouw konijnen slim zijn zoeken ze in het voorjaar die eerste lentezon lekker op om er van te genieten, nu het nog niet te warm is. 
Laat binnen konijnen op een mooie dag gerust eventjes naar buiten op het terras of op het balkon, maar zorg er wel voor dat het een veilige omgeving is en dat er geen grote temperatuurverschillen zijn. Een mooie graadmeter of je een binnenkonijn overdag naar buiten kan doen is dat als je zelf zonder jas naar buiten gaat, een binnenkonijn ook overdag naar buiten kan.


Gras

In het voorjaar begint alles weer te groeien. Dat betekend meer vers groenvoer voor konijnen, waaronder gras. Aan alle soorten groenvoer moet een konijn rustig wennen. Houd rekening met een periode van 1-2 weken om het rustig op te bouwen. Zet jouw konijnen niet van de een op andere dag op een vers stukje gras. Voorjaarsgras is heel eiwitrijk en niet alle konijnen kunnen er goed tegen. Bouw de tijd dat de konijnen op het gras lopen rustig op, of begin voor je ze op het gras laat al voorzichtig met opbouwen door wat geplukt gras aan de konijnen te voeren.
Laat je ze voor het eerst op het gras? Begin met 5 minuutjes, en tel daar elke dag 5 minuutjes bij op. Houd de keutels goed in de gaten. Zolang het goed gaat kun je blijven opbouwen, zie je zachtere keutels of diarree, doe dan een stapje terug.


Giftige planten


Laat je jouw konijnen los in de tuin lopen, controleer dan goed of er geen giftige planten in de tuin staan. Staan die er wel, verwijder ze dan of zorg er voor dat jouw konijnen er niet bij kunnen komen. Hier vind je onze lijst met giftige planten.


Vaccinaties


Het voorjaar is de perfecte tijd om de vaccinaties van jouw konijnen te laten zetten. Wacht daar niet te lang mee, in Nederland komen er drie virusziektes voor die zeer besmettelijk zijn en waar je konijn binnen enkele dagen aan dood gaat. Deze ziektes worden overgedragen door vliegende, stekende insecten, maar je kan ze ook meenemen aan je kleding als je ergens bent geweest waar besmette konijnen wonen. Gelukkig kun je jouw konijn hiertegen laten inenten. Veel dierenartsen en konijnenopvangen houden speciale ent-dagen in het voorjaar, zodat je jouw konijnen tegen een gereduceerd tarief kan laten inenten. Er zijn twee entingen nodig: een vaccin tegen myxomatose en VHS, en een vaccin tegen RHD-2 (VHS-2).  Meer informatie over myxomatose en VHS lees je in dit artikel en meer informatie over RHD-2 in dit artikel.


Parasieten


Als het een strenge winter is geweest, is dat goed nieuws voor de konijnenbaasjes. Er komen dan minder insecten voor in het voorjaar en de verspreiding van virusziekten is dan minder.
Maar toch worden elk jaar in het voorjaar worden de eerste muggen en vliegen weer actief.  Tegen de virusziekten die muggen en andere stekende insecten overbrengen kun je laten inenten. Maar vliegen zorgen weer voor een ander probleem: myiasis.

Konijnen die een wondje hebben, wat keuteltjes die aan hun achterwerk blijven hangen, urineplekken, tranende ogen,  een slechte vacht door te weinig borstelen en/of diarree zorgen er voor dat jouw konijn een aantrekkelijke plek is voor vliegen om hun eitjes te leggen. Als die eitjes uit komen, komen daar hele gulzige maden uit, die jouw konijn opeten. Dat klinkt niet zo pijnlijk als het is en het is een trage, pijnlijke dood voor jouw konijn als je er niet op tijd bij bent. Het kan helaas iedereen overkomen en heel snel gaan, het zegt er dus niets over of je wel of niet een goed baasje bent.

Myiasis kun je voorkomen. Controleer minimaal 2x per dag jouw konijnen goed, en/of spray ze preventief in met een anti-madenspray.  Of voorzie als het mogelijk is het complete hok of de ren van insectengaas.

Vind je toch maden op jouw konijn? Ga dan met spoed naar de dierenarts. In sommige gevallen is het nog mogelijk om het konijn te redden en zo niet, dan kan hij een langzame en pijnlijke dood voorkomen door het konijn in te laten slapen.
Daarnaast kunnen konijnen ook last krijgen van vlooien, mijten en wormen


Verharen


Buitenkonijnen verharen twee keer per jaar. In het voorjaar verharen ze om de wintervacht in te wisselen voor de zomervacht en in het najaar om de zomervacht weer uit te trekken, en de winterjas aan te doen.
Het voorjaar is ook verhaartijd. Tijd om de winterjas uit te doen!  Het ene konijn komt wat beter door de verharing heen dan het andere konijn. Het is aan te raden om in de verhaarperiode regelmatig even te borstelen en/ of te plukken. Bij plukken trek je de losse(!) haren uit de vacht om het proces wat te versnellen. Daaronder zie je dan wat plekjes tevoorschijn komen met korte haartjes, dat is de nieuwe zomervacht. Meer informatie over vachtverzorging in dit artikel.

Konijnen die gevoelig zijn voor verstoppingen kunnen er extra last van krijgen in de verhaarperiode. Zeker voor die konijnen is het van belang ze zo goed mogelijk door de verhaartijd heen te krijgen. Er zijn ook middeltjes die je in de erge verhaarperiodes preventief kan geven om verstopping te voorkomen zoals verse ananas en ananassap (niet uit blik!) en prozyme. Geef die middelen echter niet als er al een volledige blokkade is, dan kunnen ze maagzweer veroorzaken. Meer informatie over verstopping.
Pas op voor tocht en grote temperatuurschommelingen. Konijnen die altijd buiten wonen kunnen hier beter tegen, dan konijnen die binnen gewoond hebben en in het voorjaar naar buiten gaan. Tocht op zich is niet iets waar een konijn ziek van wordt. Mensen ook niet trouwens.  Plotselinge temperatuurwisselingen kunnen er wel voor zorgen dat ze vatbaarder worden, dat heeft namelijk veel invloed op het afweersysteem. En tocht kan plotselinge temperatuurwisselingen veroorzaken.
Als het konijnenlijfje opeens snel afkoelt (wat wel kan gebeuren door tocht), veranderd er wel wat in het lichaam, het bloed in het lichaam wordt naar de vitale plaatsen gestuurd om die te beschermen, met als gevolg dat de "puntjes" (zoals de neus) minder bloed krijgen en daarbij minder afweerstoffen hebben, wat ze wel weer vatbaarder maakt voor bijvoorbeeld luchtweginfecties.  Ook verbrand een konijn meer energie bij kou, en dat is al bij een paar graden temperatuurverschil. Bijvoorbeeld ademhalen kost dan meer moeite, omdat er koude lucht ingeademd moet worden, moet het lichaam harder werken om zichzelf op temperatuur te houden.
Meer informatie over de weerstand van konijnen in de verhaarperiode lees je in het artikel konijnen in de herfst


Huisvesting


Controleer in het voorjaar het verblijf goed. Is het nog in goede staat, is het veilig de winter door gekomen? Is het nog veilig tegen roofdieren die in de omgeving voor komen? Het voorjaar is ook een mooi moment om het hok nog een keer te beitsen zodat het langer mee gaat, om het speelzand te vernieuwen of aan te vullen en om een fijne schaduwrijke plek te maken voor in de zomer, mocht die plek er nog niet zijn.


Voorbereiden op de zomer


In het voorjaar zijn de temperaturen nog heerlijk en is de zon nog niet zo sterk. Zorg er wel voor dat je alvast voorbereid bent op de zomer, zodat je op die eerste warme dag niet in de stress hoeft te zitten omdat het te warm is voor jouw konijn. Boven de 25 graden heeft een konijn het (te) warm. In het artikel over konijnen in de zomer kun je alvast lezen wat voor maatregelen je kan nemen om jouw konijnen het op die dagen zo comfortabel mogelijk te maken. 

bron: www.bunnybunch.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.