Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

Hoe ons te contacteren?

Hoe ons te contacteren?

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

dinsdag 23 april 2019

Konijn zindelijk maken

Wat je vooraf moet weten

Begin niet te vroeg

Een konijn zindelijk maken kan pas wanneer het dier volwassen is. Kleine rassen worden volwassen na drie of vier maanden, bij grotere rassen ligt dit eerder rond zeven tot acht maanden. Jonge konijnen hebben meestal weinig vaardigheden op vlak van zindelijkheid. Te vroeg starten met training heeft dan ook weinig zin. Je kan gerust wachten tot je konijn tien maanden oud is.

Heb geduld

Besef ook dat een konijn zindelijk maken zelden van vandaag op morgen lukt. Je moet veel geduld hebben. Je boos maken op het konijn zal niet helpen en veeleer een omgekeerd effect hebben. Geef je huisdier de tijd om te leren en weet dat er misschien wel verschillende weken zullen overgaan. Het ene konijn leert bovendien ook sneller dan het andere.

Stap één: de operatie van je konijn

Bovendien moet je je konijn eerst laten opereren voor je overgaat tot zindelijkheidstraining. Je konijn laten castreren of steriliseren kan vanaf zes maanden en heeft veel voordelen. Eén daarvan is dat je ze daarna veel gemakkelijker kan leren om een toiletbak te gebruiken.

Een konijn dat niet geopereerd werd zindelijk maken is een haast onmogelijke opdracht. Ze blijven dan hormonaal en territoriaal gedrag vertonen en laten overal keutels achter of sproeien urine. Een geopereerd konijn kan dit ook nog doen maar meestal gebeurt dit toch in veel mindere mate.

Stap twee: koop een paar geschikte toiletbakken

Gebruik meerdere bakken

Het is veel gemakkelijker om je konijn zindelijk te maken wanneer je meerdere bakken gebruikt die verspreid staan over de woonruimte. De reden hiervoor is dat veel konijnen niet gemotiveerd blijken om grote afstanden heen en weer te lopen naar hun toiletbak.

Welke toiletbak is geschikt voor een konijn?

Kattenbakken zijn vaak ook geschikt voor een konijn. Deze moeten laag genoeg zijn zodat je huisdier gemakkelijk in en uit de bak kan. Indien hij moeite heeft om er in en uit te kunnen zal hij de bakken niet graag gebruiken. Te laag is dan ook weer niet goed. Konijnen zijn uit zichzelf propere dieren en vaak ook gesteld op enige privacy.

De bakken moeten groot genoeg zijn zodat je konijn volledig kan zitten zonder dat zijn poep over de rand hangt. Hij moet er ook comfortabel in kunnen liggen want ook dat bevordert de zindelijkheidstraining. Wel moet de doos zwaar genoeg zijn. Konijnen duwen en gooien graag met voorwerpen. Als de toiletbak te licht is zal je konijn hem waarschijnlijk als speelgoed gebruiken. Vermijd ook toiletdozen gemaakt van dun plastic. Je konijn kan stukjes afknagen en inslikken met risico op verstoppingen in het darmkanaal.

Bodembedekking aanbrengen

De bakken vul je met bodembedekking net zoals je dat ook met de kooi van je konijn doet. Zorg er wel voor dat je de juiste bodembedekking gebruikt. Niet alle bodembedekking is veilig voor konijnen.

Stap drie: de toiletbakken op de juiste plaatsen zetten

In de kooi

De eerste bak plaats je in de hoek van de kooi die je konijn als ‘toilethoek’ gebruikt. De kooi moet groot genoeg zijn dat er ruimte is voor een toiletdoos in de hoek van de kooi en hij verder toch nog genoeg ruimte heeft. Is dat niet het geval is de kooi die je gebruikt te klein.

In de woonkamer

De andere toiletbakken plaats je verspreid over de woonkamer, vooral op de plaatsen waar je konijn vaak komt. Plaats bijvoorbeeld een bak in elke hoek van de woonkamer of naast een kast.

Zorg voor hints

Leg een paar keutels of beplaste bodembedekking in de toiletbakken. Vaak geeft dit het konijn een hint over de bedoeling van de bak. Ook als het dier het niet meteen doorheeft komt het besef vaak wel na enige tijd. Maak de toiletbak ook een aangename plaats voor je dier. Leg er wat hooi en speelgoed in, of misschien zelfs een klein extraatje zoals een klein stukje wortel.

Stap vier: het konijn zindelijk maken in huis

Belonen als het werkt

Eens je de bakken hebt geplaatst moet je erop letten of je konijn die ook gebruikt. Hou je konijn zoveel mogelijk in de gaten en beperk zijn beweegruimte tot één plaats (bijvoorbeeld de woonkamer). Wanneer hij de toiletbakken gebruikt moet je hem aanmoedigen, zeggen hoe flink hij is en zijn kop strelen. Indien hij ouder dan zes maand is mag je hem eventueel zelfs af en toe belonen met een extraatje zoals een klein stukje wortel. Overdrijf hier echter niet mee. Geef het stukje wortel niet vaker dan één keer om de paar dagen.

Geduld oefenen als het niet werkt

Gebruikt je konijn de toiletbak niet en doet hij de behoefte in de sofa of op het tapijt, klap dan kort en luid in je handen en zeg duidelijk “Nee!” . Daarna plaats je hem vriendelijk en zacht in de toiletbak. Roepen of schreeuwen tegen je konijn, hem een tik geven of ‘straffen’ mag absoluut niet. Je konijn zal niet begrijpen wat het heeft misdaan, angstig worden en het zal voortaan nog moeilijker zijn om het dier zindelijk te maken.

Stap vijf: heb geduld en maak ongelukjes snel schoon

Help, mijn konijn slaapt in zijn toiletbak!

Soms zal je merken dat een konijn zijn toiletbak gebruikt als bed en er languit in rust of zelfs in slaapt. Maak je hier vooral geen zorgen over. Veel konijnen doen dit. Het heeft geen invloed op hun zindelijkheidstraining. Het is zelfs positief want het betekent dat je konijn graag in de bak vertoeft.

Schoonmaken

Schoonmaken is ook cruciaal wanneer je je konijn zindelijk probeert te maken. Wanneer hij ergens buiten de toiletdoos keutels heeft gelegd of urine gesproeid en je verwijdert deze kan je konijn steeds weer terugkeren naar dezelfde plaats, omdat hij er nog geuren ruikt van vorige keer. Zo kan je konijn verkeerdelijk denken dat dit de aangewezen plaats is voor zijn behoefte. Maak de plek schoon met wat azijn en water op een doek. Dit neemt de geur weg. Chemische producten kan je beter vermijden aangezien die schadelijk kunnen zijn voor je konijn.

Ook moet je de toiletbak zelf regelmatig schoonmaken. Verwijder elke dag de keutels en vervang de beplaste bodembedekking door nieuwe. Als je de toiletdozen schoon houdt verhoog je de kans dat je konijn deze na verloop van tijd graag zal gebruiken. Reinig elke bak één keer per week volledig met water en azijn.

Gelukt!

Na verloop van enkele weken zal je merken dat je konijn steeds vlotter de toiletbakken zal gebruiken. Eens het vlot gaat kan je bakken wegnemen en uiteindelijk slechts één toiletbak overhouden. Je konijn zou die nu vlot moeten gebruiken.

Je konijn zal af en toe nog ‘fouten’ maken of toch nog hier en daar een keutel achterlaten om zijn territorium af te bakenen. Hoe goed je konijn ook is getraind, af en toe een ‘ongelukje’ of een keutel is onvermijdelijk. Aanvaard dit en maak je er vooral geen zorgen over.

bron: https://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/150901-een-konijn-zindelijk-maken-in-5-efficiente-stappen.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.