Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

woensdag 14 november 2018

Wat doen bij vriestemperaturen om het uw konijntje zo aangenaam mogelijk te maken...HELP! MIJN KONIJN HEEFT IJSKOUDE OREN EN HET DRINKWATER IS BEVROREN! 
door Maryo van den Berg

Jonge konijntjes 
Jonge konijntjes (tot ca. 4 maanden) zijn te kort in hun leventje buiten geweest om nu al een wintervacht te hebben ontwikkeld. Zij kunnen last van de kou krijgen en dat kan slecht aflopen. In deze vorstperiode kunnen ze beter in een vocht- en tochtvrije schuur of garage gezet worden, uit de wind en de ergste kou. Vocht- en tochtvrij is belangrijk anders kan een konijn ziek worden. Zorg dat ze voldoende daglicht krijgen.

Tot 10 graden vorst
Konijnen die de hele zomer en herfst buiten hebben doorgebracht, hebben een dikke wintervacht ontwikkeld, en kunnen buiten blijven tot ca. 10 graden vorst. Voorwaarde is dat het hok luw staat, met de opening van de wind af, en dat er een nachthok is. In het hok en nachthok wordt extra dik stro gedaan. 's Nachts kan een juten zak voor de opening gehangen worden, of er kan plexiglas voor gedaan worden. In het laatste geval moet er gezorgd worden voor een brede kier, voor frisse lucht.
De ren moet aan de windzijde afgeschermd worden voor snijdende wind.

Drinkwater
Het drinkwater bevriest nu voortdurend, en het is nodig om vaker per dag vers water te geven, het beste lauw water. Doe dit op vaste tijden, zodat je konijn weet wanneer hij kan drinken. Wanneer je konijn direct gaat drinken heeft hij voldoende vocht naar binnen voordat het water bevroren is.
- Vooral ook 's avonds voordat je naar bed gaat nog een keer je konijn laten drinken.
NB Suiker in het water is af te raden, het water bevriest toch, en suiker is schadelijk voor de blindedarmflora.

Een flesje kan geïsoleerd worden met een dikke sok o.i.d., maar meestal bevriest het water in het tuitje snel, zodat er een klont ijs in zit. Het beste is een waterbak, die in stro wordt gezet. Stro isoleert en houdt bevriezing van het water enigszins tegen. Let er wel op dat je konijn niet precies een jolig konijn is dat met een waterbak gaat smijten. De waterbak moet zwaar zijn en liefst taps toelopen.

Extreme kou
Als het harder gaat vriezen dan 10 graden en er staat een snijdende oostenwind, zorg er dan voor dat je konijn een luwe plek heeft, dus uit de wind, en diep in stro kan wegkruipen.
Wilde konijnen leven 's winters in diepe holen beneden de vorstgrens. Zo houden ze zich warm. Voor onze tamme konijnen moet deze situatie zoveel mogelijk nagebootst worden. .

Een apart nachthok is daarom absoluut noodzakelijk, vul dat dik met stro. In een hok zonder nachthok kunnen konijnen zich niet goed warmhouden.

Te koud of niet
Konijnen zullen in de winterkou ijskoude oren hebben. Hoe weet je of ze het te koud hebben? Controleer of de lichaamstemperatuur goed is, door in het kuiltje in de nek te voelen, vlak onder het achterhoofd, daar moet het warm zijn. Wordt een koud konijn even onder de jas genomen, dan moet het dier vrij direct warm worden. Blijft hij ook onder de jas (nog lange tijd) koud, dan moet het dier direct op een warmere plaats gehuisvest worden. Onderkoeling kan een konijn fataal worden.
KONIJN NAAR BINNEN HALEN

Ziek konijn
Een ziek konijn dat in huis gehaald worden, moet direct in een warme kamer, omdat een ziek konijn veel warmte nodig heeft. Woont het dier langer dan een paar weken binnen dan verliest hij de wintervacht. en kan na herstel niet meer naar buiten. Hiermee moet gewacht worden tot het voorjaar.

Binnen wonen
Konijnen die om andere redenen dan ziekte tijdens de wintermaanden in huis gehaald worden kunnen eerst een paar dagen in een koeler vertrek wennen, en dan zonder bezwaar in verwarmde kamers wonen. Ze kunnen dan niet meer terug naar buiten, maar moeten tot het voorjaar binnen blijven wonen. 's Winters kan een buitenkonijn niet telkens binnen in de warme kamer spelen en daarna weer in een buitenhok gezet worden, het dier zou ziek kunnen worden door de grote temperatuursverschillen.

bron:
http://www.konijnen.nl/oud/diversen/vrieskou.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.