Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

woensdag 7 november 2018

Gezonde konijnen

Gezonde konijnen


Gezonde konijnen

Gezonde konijnen


Een gezond konijn is een blij konijn. Maar hoe houd je je konijn blij (en dus gezond)? Ik geef graag een paar tips!

Konijnen en gezelschap

Konijnen zijn sociale dieren die behoefte hebben aan gezelschap. De samenstelling van het gezelschap is echter wel van belang. Als je twee mannetjes bij elkaar zet ontstaat het risico dat ze kunnen gaan vechten. Een koppel van een mannetje en vrouwtje is alleen handig als je ermee wil fokken of de konijntjes laat steriliseren / castreren. Twee vrouwtjes gaan meestal wel goed samen, als ze met elkaar zijn opgegroeid.
Konijnen vinden het van nature niet fijn om opgepakt te worden omdat het prooidieren zijn. In het wild worden ze namelijk alleen opgepakt door vogels of andere roofdieren die ze willen opeten. Om konijnen te laten wennen aan de mens wordt er daarom geadviseerd om jonge konijntjes vanaf 4 weken leeftijd te laten wennen aan oppakken, aaien en verzorgen.

Huisvesting en verzorging

Konijnen kunnen zowel buiten als binnen in een ruime kooi of hok gehuisvest worden. Konijnen zijn intelligente en actieve dieren die de ruimte nodig hebben om te kunnen springen, rennen, graven en rechtop te staan. Ze moeten in hun kooi in de lengte minimaal languit kunnen liggen en in de breedte 5 keer kunnen zitten. Voor een kooi of hok geldt natuurlijk hoe groter, hoe beter!
Een buitenhok moet bescherming bieden tegen zon, wind en regen. Konijnen kunnen sterven aan oververhitting als het hok in de felle zon staat. Geef stro als bodembedekking; een voldoende dikke laag neemt goed urine op. Maak het hok wekelijks schoon en het ontlastinghoekje dagelijks. Konijnen moeten een paar uur per dag kunnen bewegen, bijvoorbeeld in een buitenren. Als ze heel jong zijn mogen ze nog niet naar buiten als het koud is. Let er in huis op dat ze niet aan elektriciteitsdraden, planten of het tapijt kunnen knagen.

Vel en vacht

Pak een konijn nooit bij de oren of het nekvel op en steek ook geen hand plotseling naar het dier uit. Dit laatste kan een aanval uitlokken. Gewoon een hand onder de buik en de borst. De rug moet goed worden vastgehouden als het konijn tegen de borst wordt gedrukt.
Als een konijn in de rui is, mag de vacht geborsteld worden om de dode haren te verwijderen. Hiermee wordt voorkomen dat zich haarballen vormen in de maag. Een konijn kan namelijk niet overgeven en te veel haren kan leiden tot maagverstopping.

Voeding

Konijnen hebben konijnenkorrels (biks) nodig met daarnaast altijd goed, fris ruikend hooi. Dit laatste vormt de essentiële basis van de konijnenvoeding als bron van voedingsvezels. Verder kunnen groenvoer (wortelen, andijvie, witlof, koolbladeren, boerenkool), fruit, oud brood, gras, paardenstekken, weegbree, klaver en wilgentakken worden gegeven. Verwen konijnen niet met chips, chocolade of koekjes, maar geef liever met een voerbal of knaagspeeltje dat gezond voor het dier is. Daarnaast moet er altijd vers drinkwater beschikbaar zijn; een fles met drinknippel voldoet goed en blijft lang schoon.

Gezondheid van konijnen

Gezonde konijnen zijn actief, levendig, belangstellend voor de omgeving, hebben schone ogen en oren, korte nagels en tanden, glanzende aaneengesloten vacht, een ronde, niet te dikke buik, een droge anaalstreek en een normaal loopje. Konijnen laten lastig zien dat ze iets onder de leden hebben, omdat het prooidieren zijn. Vaak hebben ze tandafwijkingen omdat de tanden en kiezen het hele leven lang doorgroeien. Als ze niet goed afslijten kunnen ze last krijgen van doorgegroeide tanden en/of kiezen die het slijmvlies beschadigen met pijn en ontstekingen als gevolg. De snijtanden kunnen helemaal gekruld opzij groeien en normaal eten belemmeren.
Meer dan 80% van de voedsters ouder dan 4 jaar kan last krijgen van baarmoedertumoren en het is daarom beter om vrouwtjes op jonge leeftijd te castreren. Te lange nagels moeten geknipt worden.
Voldoende aandacht en goede zorg zijn dus van belang om uw konijn gezond oud te laten worden.
Paul Overgaauw. Specialist Veterinaire Microbiologie KNMvD, Dipl. ACVM, SMBWO erkend parasitoloog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.