MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Konijntjes veilig de winter door

Konijntjes veilig de winter door
Lees hier een aantal tips om je konijntjes te beschermen tegen de koude wintermaanden! Klik op de tekening hierboven om naar het blogberichtje te gaan.

donderdag 9 juni 2016

Babyboom bij Het Vrolijke Konijnenhol

Het is de laatste weken alle hens aan denk bij de opvang... De berichtjes van gedumpte konijnen vliegen ons rond de oren.  Helaas is het voor ons niet altijd mogelijk om te gaan kijken en de konijnen proberen te vangen, maar we doen wat we kunnen...
En omdat we vorig jaar zoveel "problemen" hadden gehad met gedumpte voedsters die zwanger bleken te zijn van wilde rammen, hadden we ons voorgenomen om dit jaar zoveel mogelijk gedumpte dames te laten steriliseren... Maar uiteraard moeten wij en de dierenarts hier ook tijd voor hebben om de konijnen naar de praktijk te brengen en de operaties uit te voeren. En soms is het dus te laat...

Even een overzichtje van alle mama's en kids...
Riva kwam op 16 april binnen in de opvang.  Zij is één van de vele konijntjes die ondertussen weggevangen zijn bij een school, waar ze vooral aan hun lot werden overgelaten.  En mannetjes en vrouwtjes liepen door elkaar, dus het was niet verwonderlijk dat ze zwanger was.
Ze was op zich heel mager, vol van de vlooien, maar had een goede eetlust. Ik voelde aan de buik, en dacht wel dat ze zowat in de laatste week zou zitten.  Dan is sterilisatie geen optie meer, als ze al zo ver is.  Kelly kwam haar ophalen, en Riva is bevallen op 27 april van 6 kleintjes.


Ondertussen eten de kids al goed mee met mama!

Yuki kwam van dezelfde plek als Riva, en kwam op 10 mei de opvang binnen.  Ook zij werd door de vinders binnengebracht, vol van de vlooien... Zij werd op 28 mei mama van 5 kleintjes: 3 zwartjes en 2 witjes.

Ook Zuma arriveerde op 10 mei, zo geel als iets en graatmager. Maar we voelden wel een hele bolle gespannen buik, dus we wisten dat het niet lang zou duren.  En inderdaad, slechts 3 dagen nadien beviel ze van 9 kleintjes... Twee zwartjes en 7 spikkeltjes.  Helaas is één van de zwartjes afgelopen maandag overleden, vermoedelijk door een longontsteking.

De kleintjes van Zuma, de spikkeltjes zijn al goed te zien
Allemaal konijntjes op een hoopje (2 weken oud)
Ondertussen eten ze al goed mee met de korreltjes en het groenvoer

Op woensdag 18 mei zijn we de 6 konijntjes gaan vangen op de parking in Diksmuide: 1 ram en 5 dames... Dus moesten er beslissingen genomen worden wie we zouden laten steriliseren en wie al te ver in de dracht zat.  Omdat je dat aan niets kan zien, buiten misschien het gedrag en het voelen aan de buik, maakte ik de beslissing om Hailey apart te zetten en de 4 andere dames samen te laten.
Met z'n vieren in de grote ren

En op 21 mei zag ik in de transportbox van het hok een grote berg haar.  En dan moest ik alle dames checken om te zien wie er een blote buik heeft... Het bleek om Dumpy te gaan, dat was de kleinste en magerste van de hoop...
Mama Dumpy met een blote buik

Ik besloot een vrijstaand hok leeg te maken, en helemaal in te richten voor mama en kids.
Even checken of iedereen er wel nog is in het nieuwe hok
Het nestje met 4 roze wormpjes

Helaas met het slechte weer en de vele regen in de dagen nadien, bleek de box op een plaats te staan waar het inregende, en bij de voederronde zag ik dat het nestje helemaal plat lag.  Bij de controle bleken 3 van de 4 kleintjes al overleden, en ik probeerde om het laatste konijntje met de Snugglesafe op te warmen. Op zich was het weer behoorlijk warm, en verhuisde ik mama en kleintje naar binnen, waar het warmer en droger is.  Maar het mocht helaas niet meer baten... 
De onderkoelde baby van Dumpy probeerden we er door te krijgen, maar helaas niet gelukt

Ontzettend jammer, maar ondertussen is Dumpy wel al kunnen verhuizen naar haar definitieve thuisje!  Ze is nog aan de bange kant, maar geniet wel met volle teugen van het echte konijnenleven.

Friedel was de volgende in de rij... Zij beviel op 26 mei van 6 kleintjes.  Op het eerste zicht worden dat allemaal witte konijntjes, vermoedelijk albinootjes.
Friedel

Omdat Friedel net bevallen was op de donderdag dat ik 3 sterilisaties op de planning had staan, moest ik beslissen wie de moeder was.  Hmm, geen enkele dame had een echt blote buik, maar Friedel had wel een oranjerode neus, vermoedelijk van de kleintjes te likken na de bevalling. Omdat ik niet 100% zeker was, ging enkel Gerty mee om te steriliseren. Bleek dat zij uiteindelijk niet zwanger was, en is ondertussen ook verhuisd.
De andere twee dames, Ina en Hailey werden gereserveerd, en stonden op de planning om de week nadien te steriliseren. Maar toen ik 's morgens wou vertrekken, had Hailey een berg met haar liggen in haar hok... Toch maar meegedaan naar de dierenarts om te laten checken, en ze was al te ver. Uiteindelijk vond ik 's anderendaags 's morgens de kleintjes in het nest, zo'n 6 stuks.  Ondertussen is ook van dat nestje één van de kleintjes uit de boot gevallen. Maar ze heeft goede vooruitzichten, eens de kleintjes op eigen pootjes kunnen staan, wordt ze gesteriliseerd en mag ze ook verhuizen.
Hailey

En tot slot hebben we vondeling Libby, die op 25 mei gevangen werd. Ze had haar nestje in de voortuin gemaakt, en de kleintjes waren een paar dagen oud.  Gelukkig bleef ze verder goed voor haar kleintjes zorgen.
Libby had een holletje gegraven in een berg aarde in een voortuintje

Mama en kids bij binnenkomst

Dus even samengevat:
Riva = 6 kleintjes
Yuki = 5 kleintjes
Zuma = 8 kleintjes
Friedel = 6 kleintjes
Hailey = 5 kleintjes
Libby = 5 kleintjes
TOTAAL = 35 kleintjes die tussen begin juli en half augustus een thuisje zullen moeten zoeken...

Vandaag zijn ook nog Maizy en Obeline gesteriliseerd.  Maizy zat met een vrij forse ram, maar zonder zichtbare ballen en bleek niet zwanger te zijn.  Obeline daarentegen wel, was ook een gevonden konijn en blijkbaar zat ze in de buurt van wilde konijnen.
Blij dat we toch weer de juiste beslissing hebben genomen, voor het welzijn van de konijntjes.

We hopen echt van harte dat ondanks het komende zomerverlof, we toch weer heel wat adopties en reserveringen zullen krijgen de komende dagen!!!
Alle beschikbare konijntjes vind je op http://vrolijkekonijnenhol.blogspot.be/p/konijnen-ter-adoptie.html De kleintjes zullen vanaf een leeftijd van 7 weken gefotografeerd worden, geslacht bepaald en online worden gezet.  Vanaf 8 weken kunnen ze dan verhuizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.