Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

donderdag 30 mei 2019

Voeding voor het konijn

Wat mag een konijn eten?


Konijnen halen bijna alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit hooi, groenvoer en hun eigen keutels, die ze weer opeten. Kortom een gezond dieet bestaat uit weinig droogvoer, onbeperkt hooi, voldoende groenvoer, af en toe fruit.
Konijn

Droogvoer

Weinig droogvoer betekent voor een konijn ouder dan 7 maanden: maximaal 20 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Het beste zijn alleen brokjes, daar zitten alle voedingsstoffen in. Gemengd voer met zaden, noten, pitten en maïs maken voer te vet en koolhydraatrijk.

Onbeperkt hooi

Een konijn moet dag en nacht over hooi kunnen beschikken. Het hooi mag niet oud en muf zijn en moet geurig en stofvrij zijn. Hooi is erg belangrijk voor het gebit. Doordat ze veel moeten kauwen slijten de kiesjes goed tegen elkaar af en kunnen haakjes voorkomen worden.

Groenvoer

De aanbevolen hoeveelheid groenvoer is 50-100 gram per kg. De meeste jonge konijntjes uit de dierenwinkel hebben nooit eerder groenvoer gehad. Daarom is het belangrijk de eerste tijd heel voorzichtig te beginnen met groenvoer om zachte ontlasting te voorkomen. Telkens als u iets meer groenvoer geeft controleert u de keutels, als deze zacht worden stopt u even met groenvoer en probeert het weer opnieuw.
Als de keutels dan opnieuw zacht zijn kunt u dit groenvoer beter van het menu schrappen.
Geschikte groente om te geven zijn:
 • broccoli
 • Chinese kool
 • paksoi
 • andijvie
 • wortel (+loof)
 • witlof
 • paardenbloemen
 • weegbree
Groenten die u niet mag geven:
 • Bieslook
 • prei
 • ui
 • knoflook
 • alle soorten bonen en erwten
 • rabarber(= giftig!)
 • vaste kool zoals rode kool (gasvorming)
 • aardappelen en aardappelschillen

Fruit

Een konijn kan praktisch alle fruit eten. U kunt zelf testen welk fruit uw konijn lekker vindt. Fruit heeft echter een hoog suikergehalte waardoor gas of diarree kan ontstaan. Geef het daarom slechts matig. Een schijfje appel of een aardbei is genoeg als lekkernij tussendoor. Fruit moet, net als groenten, opgebouwd worden om diarree te voorkomen.

Gras

Gras is altijd belangrijk voedsel geweest voor konijnen. Hij moet er goed op kauwen, het bevat veel vocht en bijna alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft. Ook aan gras moet een konijn langzaam wennen voordat hij buiten in een ren op het gras kan staan. Het is beter het nieuwe gras eerst te maaien omdat dit voorjaarsgras erg eiwitrijk is, wat darmproblemen kan geven. Verder mag het gras niet bespoten zijn met pesticiden of bestrooid met kalk. Als het gras vervuild is door andere dieren kan het konijn hierdoor een wormbesmetting oplopen.

bron: www.dierenkliniekecht.nl/veelgestelde-vraag/wat-mag-een-konijn-eten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.