Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

dinsdag 1 mei 2018

Misvatting over konijnen


MISBRUIK
Twee meest voorkomende misvattingen zijn dat 
1) een konijn een "kinderdier" is , en dat 
2) een konijn het fijn vindt om opgetild en geknuffeld te worden.

Vaak wordt een konijn dan ook aangeschaft voor een kind, om ermee te knuffelen, te spelen, op te tillen en rond te sjouwen. Maar niet iedereen beseft dat een konijn absoluut ongeschikt is om opgetild en rondgesjouwd te worden. In de natuur gaat een konijn uitsluitend de lucht in wanneer hij wordt gegrepen door een roofdier. Opgetild worden vanaf de grond is daarom voor elk konijn altijd heel beangstigend. Het dier kan gaan trappelen en spartelen, om te ontvluchten aan het 'roofdier' dat hem gegrepen heeft. Of het konijn zal zich uit angst doodstil houden.

Een konijn is een prooidier, met het bijbehorende prooidierkarakter. Bij ziekte, maar ook bij angst, houdt een prooidier zich zo stil mogelijk, om niet op te vallen. Een konijn dat schijnbaar “lief en rustig” grote drukte, lawaai en pakkende handen ondergaat en doodstil op schoot zit, verkeert in werkelijkheid in een ernstige stresstoestand. Hoe meer stress en angst, hoe stiller een konijn zich houdt, in de hoop dat “het gevaar” weggaat. - Proefkonijnen in laboratoria laten daarom zonder tegenstand alles met zich doen.
Grote stress wordt bij een konijn vaak niet opgemerkt door eigenaars of andere verzorgers, maar kan onzichtbare doch ernstige lichamelijke problemen veroorzaken. Zelfs hartfalen, misschien niet op het moment zelf, maar wat later, zodat niemand begrijpt waarom het konijn ineens dood ligt.

Konijnen zijn geen geschikte dieren om in buurthuizen of schoollokalen te worden gehouden, en van hand naar hand en van schoot naar schoot te gaan. De prooidieren genieten daar namelijk niet van, maar staan doodsangsten uit. Je merkt dat alleen niet zo bij konijnen, als je daar geen oog voor hebt.
Konijnen zijn dieren die behoefte hebben aan een rustige en stabiele leefomgeving, met genoeg schuilmogelijkheden. En vooral hebben ze behoefte aan Begrip en Respect voor hun prooidierkarakter. Het mag hiermee duidelijk zijn dat een konijn dan ook absoluut ongeschikt is om meegenomen te worden naar manifestaties met veel mensen en drukte en een hoop herrie. Herrie is sowieso een kwelling voor konijnen, hun oren hebben een frequentiebereik tot 49kHz (vergelijk mensen: ca. 20kHz).
Stichting KonijnenBelangen hoopt met deze uitleg te bereiken dat organisatoren van reizende kinderboerderijen en/of van buurt- wijk- of andere feesten er in de toekomst van af zullen zien om konijnen te misbruiken als levende knuffels.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.