Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zondag 11 december 2016

Konijnengebit


We krijgen af en toe konijntjes binnen met tandproblemen in de opvang.
Zelf heb ik daar door mijn allereerste hangoor Speedy, met malocclusie, een sereus zwak voor gekregen. 
In sommig gevallen gaat het om een probleem met de snijtanden, en op zich is extractie door een konijnkundige dierenarts een goede optie.  Konijnen kunnen perfect zonder snijtanden leven, maar deze operatie is enkel mogelijk als ook de kiezen goed zijn.  Anders wordt het een probleem om op een degelijke manier te mond te kunnen opensperren om aan de kiezen te werken.  Het mondje van een konijn is al héél klein, en dan liggen de kiezen nog eens zo ver naar achter, dus niet zo evident voor een dierenarts.
Ik zag onlangs op een Amerikaanse groep deze foto voorbij komen, en heb dan even in het foto-archief van de Amerikaanse dierenarts Dr Evan Antin gaan neuzen om te zien wat er mis was met dit konijn.
De snijtanden zijn ok, maar als je naar de rechterkant kijkt, zie je duidelijk dat er iets mis is met de kiezen.  Daar steekt er één kies uit, met bloed en etter.  Een superduidelijk voorbeeld dus van een tandabces.  Tandabcessen kunnen ontstaan als de kiezen niet netjes op elkaar staan en gaan doorgroeien.  De punten kunnen dan beginnen duwen in het tandvlees of kaakweefsel, waardoor er een infectie ontstaat en begint te etteren. Dit kan ontzettend pijnlijk zijn voor je konijn, dus snel ingrijpen is de boodschap!
De kiezen kunnen gevijld worden, zodat de puntjes weggewerkt worden, maar aangezien de tanden blijven doorgroeien, gaat het om een chronisch probleem.  De kiezen kunnen ook moeilijker getrokken worden, en je blijft met het probleem zitten dat de tegenoverliggende tand niet kan afslijten.
Het allerbelangrijkste in verband met tandproblemen is uiteraard de voeding!  Voldoende kwaliteitshooi, eventueel wilgentakken of fruittakken om op te knabbelen, maar ook voldoende hard droogvoer.  Onze ervaring leert dat Science Selective te zacht is om de kiezen goed te laten afslijten.  Voor tandpatiënten gebruiken wij ook een mix met vooral Beaphar Care+ in, deze brok is een stuk harder dan de meeste andere merken, zodat de kiezen ook goed kunnen afslijten.
Zo had Lapino vroeger een groot kiesprobleem, maar door de juiste voeding is dat probleem weggewerkt en konden alsnog zijn snijtanden uitgehaald worden.


Foto van https://www.facebook.com/evan.antin/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.