Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zondag 31 juli 2016

Over RHD2

Ik kreeg gisteren nogal wat telefoons en mails in verband met RHD2 en wil toch graag even via onze blog wat meer duidelijkheid brengen hieromtrent.  Vrijdagavond is het op het nieuws gekomen en ook in diverse kranten, dat konijnen massaal sterven aan RHD2.  Het is niet iets dat plots opduikt, het is al van december/januari aan de gang, vooral in Nederland maar dus ook in België.  En helaas krijgen we meer en meer meldingen over konijnen die van de ene dag op de andere dood liggen, ook bij fokkers waar 80% à 90% van de stal binnen een paar dagen sterft.  Het is dus inderdaad iets om je zorgen over te maken... Nu, konijnen zijn prooidieren en zullen niet laten merken als er wat aan de hand is, en vaak is het te laat.  De doodsoorzaak kan RHD2 zijn, maar als er geen autopsie gedaan wordt op de dieren, blijft het een raadsel... Kan ook RHD1 zijn, kan nierfalen zijn, kan hartstilstand zijn, ...

Ik volg de situatie in NL en B al een aantal maanden op de voet, vooral via de Facebookgroep RHD2/VHS2 en via de pagina van de Faculteit Dierengeneeskunde in Utrecht.  Grote probleem was in het begin dat er op de Nederlandse en Belgische markt geen geneesmiddelen hiervoor te krijgen waren, enkel in Spanje, Frankrijk en Duitsland waren er vaccins voorhanden, maar de voorraad was door de grote vraag snel uitgeput.  Utrecht heeft dan ook een lijst opgemaakt met de diverse mogelijk bruikbare vaccins.
LIJST: klik hier
Zij hebben op hun website ook een hele goede uitleg en een reeks maatregelen die je kan nemen om besmetting te vermijden: klik hier
Ook op de site van Dierenkliniek Wilhelminapark staat uitgebreide uitleg: klik hier

Wij zijn in het voorjaar al begonnen met het inenten, het enige vaccin dat ik via de dierenarts kon krijgen, was de Cunivak.  Helaas blijkt nu dat dit niet werkzaam is tegen RHD2, of niet echt geweten is of het ook tegen RHD2 werkt...
Via de vaste dierenartsen was het een zoektocht van jewelste om de juiste vaccins te pakken te krijgen.  Eindelijk kon één van de dierenartsen via de apotheek van de Faculteit Dierengeneeskunde de Cunipravac Variant bestellen in flesjes van 10 dosissen.  Een maandje geleden kwamen die binnen, en werden de konijnen hiermee ingeënt, en moeten na 6 weken hun booster hiervan krijgen... Ik nam het zekere voor het onzekere, en bestelde meteen 100 dosissen...
Sinds een paar dagen hebben we eindelijk een individueel vaccin binnen voor RHD2, namelijk de Filavac RHD KC+V, die werkt voor beide virusstammen. Ook hier hebben we meteen een voorraad van 100 dosissen aangeschaft, kwestie van voldoende voorraad te hebben... Uiteraard krijgen onze konijnen ook nog het standaardvaccin Novibac voor myxomatose en RHD1.
Helaas is het zo dat heel veel dierenartsen nog niet van RHD2 weten, laat staan dat ze de vaccins in huis kunnen halen, maar er zou een grote voorraad bij de groothandels aanwezig moeten zijn van de Filavac RHD KC+V.  Dus ik zou iedereen toch wel willen oproepen om het zekere voor het onzekere te nemen en je konijn(en) extra te laten inenten voor RHD2.  De kostprijs van de vaccins ligt rond de 15€, maar uiteraard kan de dierenarts hier ook nog consult en dergelijke bijrekenen.
In de opvang nemen we ook voldoende maatregelen, want iedereen dient al sinds een maandje blauwe overtrekken over de schoenen te doen als ze de opvang binnenkomen, want het kan ook via besmet materiaal binnen komen... En uiteraard blijven we het belangrijk vinden om een goede hygiëne in stand te houden, en worden de hokken in de mate van het mogelijke bij nieuwe bewoners zo goed mogelijk ontsmet.
En er zijn wel degelijk al meldingen binnen gekomen uit alle provincies, dus het kan wel degelijk dicht in je buurt zitten zonder dat je het weet... Dus wie zijn konijn(en) lief heeft, contacteert best snel de dierenarts!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.