Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

vrijdag 16 oktober 2015

Wat te doen met een jong konijn zonder moeder?

We krijgen helaas ook af en toe de melding binnen van jonge konijnen of cavia's die verstoten zijn door de moeder.  Omdat deze kleintjes toch nog melk nodig hebben, moeten ze dus met de hand verder worden opgevoed.  Heel vaak horen we dat er koemelk gegeven wordt aan deze jonge dieren, maar dat is jammer genoeg nefast voor hun overlevingskans... Door het geven van koemelk, wordt hun darmflora meteen kapot gemaakt, terwijl deze dieren nu al zo'n gevoelig maag/darmsysteem hebben.  Alle babydieren die in onze opvang gekomen zijn en die koemelk hebben gekregen, hebben het helaas niet overleefd...
Daarom willen we ook even in dit berichtje aandacht vragen voor wat je kan doen als je toevallig of niet toevallig een nest hebt waarvan de moeder is gestorven, of waarvan de moeder onvoldoende melk geeft of waarvan de kleintjes verstoten worden.

Eerst en vooral moeten de kleintjes binnen genomen worden, bij voorkeur op een warme plaats, of je kan ook gebruik maken van een heatpad of warmteplaat.
Normaal gezien geeft een moederkonijn 1 à 2 maal per dag heel snel melk aan de kleintjes, meestal zie je dit nooit.  Maar konijntjes zonder moeten moeten veel regelmatiger gevoed worden, kleine beetjes met een keer.

Welke melk kun je gebruiken?
* In noodgevallen kun je gebruik maken van Nutroma koffieroom.  Dit is normaal gezien vrij courant verkrijgbaar en kan gebruikt worden als er niets anders snel voorhanden is.  Want tijd is vaak cruciaal om de overlevingskansen te verhogen. We raden niet aan om dit constant te gebruiken, maar zeker om te beginnen in afwachting van de andere onderstaande melk véél beter dan gewone koemelk te geven!!!

* Verse geitenmelk of bij voorkeur geitenmelkpoeder (verkrijgbaar in de meeste biowinkels) is ook bruikbaar bij het opvoeden van konijnen. Mijn eerste jonge vondeling Ukkie werd volledig op geitenmelk succesvol grootgebracht.


* Je kan ook in de dierenwinkels Beaphar knaagdierenmelk kopen, wij hebben al heel wat konijnen met deze melk succesvol opgevoed. Dit is onder andere te verkrijgen bij Medpets. http://www.medpets.be/beaphar-knaagdier-en-konijnenmelk/1710

* Online is er ook konijnenmelk verkrijgbaar, van Fox Valley, maar onze ervaring leert dat konijnen dit minder snel gaan eten dan de voorgenoemde alternatieven.
Meer info ook op http://www.konijnenmelk.nl/

2 opmerkingen:

  1. Wij hebben dus een verstoten nestje maar hoe houd ik ze binnen warm want ik heb een kruikenzak erin liggen onder een handdoek maar die moet ik elke keer verwarmen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er bestond een warmteplaat op elektriciteit, maar ik weet niet of die nog verkrijgbaar zijn...

      Verwijderen

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.