Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

woensdag 24 september 2014

Konijnen wassen?

We zagen helaas op diverse konijnengroepen op Facebook de afgelopen weken met de regelmaat van de klok konijnen in water zitten, helemaal erin, in kleine zwembadjes en dergelijke... Blijkbaar denken dat ze er goed aan doen om dit bij hun konijnen te doen om af te koelen, maar helaas kun je er zo meer kwaad dan goed mee doen!
Onder andere deze foto's en filmpjes passeerden de revue...

Wij wassen konijnen enkel en alleen om een medische reden en nooit voor de fun!  Als je ze wil laten afkoelen, zijn er genoeg andere alternatieven (ijsflessen, icepods, koude tegels...)
Voornaamste redenen om konijnen niet zomaar te wassen:
  • door het konijn helemaal onder te dompelen of helemaal nat te maken, wordt ook de onderste laag van de vacht helemaal nat.  Hierdoor treedt vervilting op, en kan de huid nauwelijks nog ademen, waardoor konijnen sneller kunnen oververhitten.
  • konijnen kunnen ook een thermoshock krijgen door de temperatuur van het water (te warm of te koud)
  • als konijnen terug buiten gezet worden met een vochtige vacht (binnen ook, maar iets kleiner risico), is er veel kans dat de grote dikke groene vliegen aangetrokken worden door de geur van het natte haar. Ze leggen er dan eitjes in, die met hoge temperaturen snel uitkomen.  De maden beginnen dan je konijn levend op te eten, en dit is een vrij pijnlijke dood voor een konijntje. Als je er snel bij bent, kunnen konijnen uiteraard genezen, maar vaak merken mensen dit maar te laat op bij hun konijnen.
  • Het water kan ook zorgen voor oorontstekingen of een longontsteking...


Hierbij willen we even aan de hand van Vlekje illustreren waarom een bad soms wel een keer nodig kan zijn!
Vlekje heeft af en toe last van een vuile poep.  Het is niet altijd plakpoep, maar o.a. aarde stapelt zich vaak op bij haar staartje.  Ze heeft ook regelmatig hele lange haren aan haar pootjes, die we dan telkens ook heel voorzichtig afknippen.
Met haar mooie blauwe ogen! Zorg voor een grote, goed absorberende handdoek.

Even wachten tot het water warm genoeg is en de bak een paar centimeter met water is gevuld.

Gewoon het poepje wat laten weten in een paar centimeter water, 
en eventueel met de hand proberen los te weken.

Hou het konijn zeker goed vast, want sommige konijnen gaan nogal snel spartelen!

Voorzichtig het water wat laten "intrekken" en wat masseren om de vuiligheid los te krijgen

Indien er nog stukken keutel aanhangen, voorzichtig proberen los te maken of los te knippen. Nooit trekken, want de huid van een konijn is zeker op die plaatsen bijzonder dun!!!

Op het einde kun je eventueel nog een beetje afspoelen onder een lopende kraan, en dan voorzichtig het water er een beetje uitduwen.

En daarna zo goed mogelijk drogen tussen de pootjes (eventueel met koude haardroger), en eventueel zo lang mogelijk binnen laten tot ze weer volledig droog zijn om buiten te plaatsen.

Uiteraard kun je van de gelegenheid ook gebruik maken om de rest van je konijn te checken, 
zoals oortjes bekijken en nageltjes knippen.

Dus om even duidelijk te zijn:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.