MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

dinsdag 3 oktober 2017

Werelddierendag... (konijnensnoepjes)

WERELD DIERENDAG
Het is morgen weer Dierendag, de dag waarop klanten van dierenwinkels allerlei gratis lekkers mee krijgen voor hun geliefde huisdier(en). Dat is een leuk gebaar van de winkeliers, en het voelt feestelijk. En wie wil zijn huisdier nou niet een keertje extra verwennen?
Alleen kan het konijnen-lekkers heel wat minder gunstig voor de konijnen uitpakken dan gewenst is, ook al wordt het met de beste bedoelingen door de winkeliers meegegeven.

Zowel winkeliers als konijneneigenaars gaan over het algemeen blind af op wat de fabrikant op de verpakking van konijnensnacks zet. Maar de beschrijving van de inhoud klopt vaak niet. 
Veel konijnensnoep is echt niet gezond, ook al wordt dat op de verpakking beweerd. En is vaak niet geschikt voor het gevoelige spijsverteringsstelsel van een konijn, dat op sober voedsel ingesteld is. Overdaad schaadt, en dat is een waarheid als een koe als het konijnen betreft. Veel spijsverteringsproblemen ontstaan door het teveel ‘verwennen’ van het konijn. Elke konijndeskundige dierenarts zal dat beamen. Met teveel lekkernijen doe je geen enkel konijn een plezier, al zal een konijn zelf niet snel ‘nee’ zeggen natuurlijk.

De hoeveelheid suiker die in vrijwel alle snoep producten zit kan een reden zijn voor een verstoorde blindedarmflora (plakpoep). Het calcium in knaag/likstenen veroorzaakt al snel blaasproblemen. Producten met honing en dubbelgebakken granen, zoals knabbelstangen, zouden konijnen helemaal niet moeten krijgen. Honing is niet bedoeld om door konijnen gegeten te worden. Dubbel gebakken granen bevatten zelfs, door de extra verhitting, veel Acrylamide (Acrylamide is een schadelijke stof die o.a. gebruikt wordt bij de fabricage van plastic, en die bij proeven op muizen en ratten kanker veroorzaakte.) Suikers en kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen en conserveringsmiddelen … dat moet je allemaal niet aan een konijn willen geven.
“Gezonde aanvulling op het dieet”, “boordevol vitaminen en mineralen die uw konijn nodig heeft”, “onmisbaar voor een goede afslijting van het gebit”, “dagelijks geven voor een goede conditie”… Geloof het niet. Want het zijn gewoon verkooppraatjes van de fabrikant, en de producten kunnen juist een aanslag zijn op de gezondheid van je konijn. Dat is toch niet de bedoeling van Dierendag? 
Wortelbroodjes, yoghurtdrops, carrotdrops, knabbelstangen, gekleurde staafjes, mineraalblokken of knaag/likstenen, sponscakes en … noem maar op? Bedank er vriendelijk voor.

Als je je konijn(en) met iets extra’s wilt verwennen, op Dierendag maar ook de rest van het jaar, dan kan dat heel goed met iets dat lekker, maar ook verantwoord is. Met bijvoorbeeld een klein stukje vers of gedroogd fruit, verse of gedroogde kruiden, geperste kruidenbrokjes, tarwearen, knaagstokjes van wilg of reepjes wilgenbast, knaagstaafjes van gemalen hooi en luzerne... Er is nog veel meer te kiezen, zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen of toegevoegd suiker. Er zijn gelukkig winkels genoeg die dit soort lekkers uit de natuur verkopen. Snoep wat past bij onze konijnen, omdat deze dieren toch echt uitsluitend herbivoren, ofwel planteneters zijn.

(overgenomen van Stichting Konijnenbelangen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.