Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

De geschiedenis van Het Vrolijke Konijnenhol

Ons oorspronkelijke logo


ONZE GESCHIEDENIS
Ann en Vicky hebben eind maart 2013 de handen in elkaar geslagen voor het oprichten van een konijnenopvang.  In België zijn er nauwelijks dergelijke opvangen, met alle gevolgen vandien.  Veel ongewenste konijnen worden gewoon ergens gedumpt of erger nog, worden als o.a. slangenvoer verkocht.
Omdat we allebei ontzettend graag dieren zien, en in het bijzonder konijnen, is stilaan het idee gegroeid om deze konijnen op te vangen, te verzorgen en een nieuwe thuis voor ze te zoeken.
Het is ook ons doel om te vermijden dat er nodeloos met de konijnen gekweekt wordt, en daarom gaan we dus de mannetjes castreren en (als het budget het toelaat, wat nu niet het geval is) de vrouwtjes steriliseren.  Op die manier hopen we om de wildgroei van nestjes tegen te gaan, want de zoekertjessites staan er ook vol van...
Helaas heeft Ann na 7 maand beslist om uit het project te stappen, maar de rest van het team wou de opvang niet zomaar opgeven, dus werkten we vanaf 11 november 2013 op een andere manier, nl de hoofdzetel in Oostkamp met een paar gastgezinnen die ook konijnen voor ons opvangen.
De vernieuwde raad van bestuur (11/11/2013)
Vicky, Roos en Els

Een deel van onze vrijwilligers!
Algemene Vergadering van 01/03/2015
Nathalia, Kelly, Wendy, Els en Anke

In mei 2015 verhuisden we ook naar onze huidige locatie op de boerenbuiten in Oostkamp nog steeds, waar we veel meer ruimte kunnen maken voor de opvangkonijntjes!
De konijnenkoer (foto juli 2015)

Vanaf half 2015 bood Wendy ook aan om cavia's op te vangen bij haar in Tielt, omdat ze ook vaak als impulsaankoop worden aangeschaft, en al even snel weer afgestaan moeten worden omdat de kinderen er niet naar kijken...
In augustus 2016 zijn we ook begonnen met het opvangen van hamsters via Julie in Torhout.
In de zomer van 2016 werd ook ons nieuw logo, met de andere diersoorten cavia's en hamsters voorgesteld.

Tijdens de zomer van 2016 kon ik ook al een eerste grote stap zetten naar professionalisering, want we konden 3 supermooie flats op de kop tikken van een fokker die stopte, zodat we ook binnen niet meer met gestapelde hokken moesten werken.

We hadden in 2016 ook tijdelijk een nieuwe hoofdzetel bij Els in Aalst, zodat we ook meer mensen vanuit Oost-Vlaanderen konden aanspreken, maar dit was slechts voor een aantal maanden.
Vanaf 27 juli 2017 zijn we definitief gestopt met het opvangen van cavia's en hamsters, enerzijds omdat er voldoende andere opvangen zijn voor deze kleinere diersoorten, en anderzijds omdat de medewerksters om persoonlijke redenen niet meer verder konden doen met het opvangen van cavia's en hamsters. We besloten wel om dit nieuwe logo te blijven gebruiken, omdat we sporadisch wel nog deze diertjes binnenkrijgen.
Na de sluiting van Het Knabbelthuisje, besloot Katja om vanaf begin 2017 aansluiting te zoeken bij Het Vrolijke Konijnenhol, zodat we weer met een 2de vestiging in Oost-Vlaanderen konden starten. Dit doopten we om tot HVK Oost.

De konijnenkoer in Oostkamp tijdens de zomer van 2017

In het najaar van 2017 hebben we ook geïnvesteerd in grote flats, die makkelijker in onderhoud zijn dan de rennen die we hadden staan, en sommige hokken hadden ook hun beste tijd al gehad...
Grote flats kunnen overnemen van stoppende fokkers

Begin 2018 kwam er zelfs een derde vestiging, namelijk bij Wendy in Temse, om meer mensen uit regio Antwerpen te kunnen aantrekken voor adoptie.  Dit werd dan HVK Noord.
We proberen ook jaarlijks een opendeurdag te houden voor potentiële geïnteresseerden in adoptie, en uiteraard ook de mensen die weten dat we veel leuke en lekkere dingen verkopen voor de konijntjes.
De vrijwilligers die meegeholpen hebben op de opendeurdag op 24 maart 2018 
met een leuke gesponserde goodiebag!

Kort voor Pasen van 2018 stonden we serieus in de kijker, met interviews op radio, tv en krant over het kopen van konijntjes als cadeautje voor Pasen en waarom dat geen goed idee is...

Jammer genoeg hebben we op 3 november 2018 op onze algemene vergadering een eind moeten maken aan de samenwerking met Katja, omwille van problemen met administratie en communicatie.  Wendy is met haar meegegaan, omdat ze in het verleden al nauw samenwerkten voor het uitwisselen van konijnen.
Daarom gaan we vanaf 1/1/2019 terug verder zoals we ooit in 2013 bestonden: één hoofdzetel met een paar gastgezinnen, om vooral jonge rammen op te vangen die nog niet gecastreerd kunnen worden. 

Wendy is kort na de opstart van de nieuwe opvang van Katja teruggekeerd naar Het Vrolijke Konijnenhol, en is de 2de vestiging opnieuw in Temse.

In februari 2019 zijn we wéér uitgebreid, deze keer met Annelies in Zandhoven, zodat de opvang nu opnieuw 3 vestigingen heeft, om zo nog meer mensen te bereiken.  Zij werkt ook met een aantal gastgezinnen samen om konijnen op te vangen en ter adoptie te plaatsen.  Deze samenwerking werd in 2020 stopgezet.

In het voorjaar van 2019 hebben we ook een grote investering gedaan, richting meer professionalisme, en hebben we 3 grote flats van telkens 3 hokken aangekocht.  Op die manier kunnen we nog méér konijnen op dezelfde oppervlakte opvangen, én is het ook stukken makkelijker in onderhoud.
De eerste flat is er!

De konijnenkoer in de zomer van 2019 tijdens de hittegolf

In 2023 volgde een grote reorganisatie, vooral met het oog op onze pensiondienst. Bovendien werd ook beslist om maar héél beperkt nog konijnen aan te nemen, omdat het na 10 drukke jaren wel stilaan genoeg is geweest.

We blijven wel maximaal 10 konijnen huisvesten, zoals gedumpte konijnen, en zoeken er weer een nieuwe thuis voor.  Een aantal konijnen blijven permenent in de opvang wonen.


Opvang te Oostkamp (= hoofdzetel van de opvang) 
Vicky heeft al ruim 15 jaar ervaring met het houden en verzorgen van konijnen.  In de loop van de tijd zijn al een heleboel konijnen de revue gepasseerd, in heel wat gevallen konijnen waar andere mensen niet naar omkeken. Er werd afstand van ze gedaan omdat ze gingen verhuizen, omwille van allergie, omwille van de aankoop van een hond, ... In één geval werd zelfs een konijn gevonden in het bos met hok en al, zonder dat het er uit kon...  Vicky ontfermt zich over deze dieren en geeft ze een goede thuis bij haar zelf.  Sommige konijnen hebben problemen, zoals met hun gebit of ontlasting, waardoor ze ook heel wat extra verzorging nodig hebben.
Vicky is de hoofdverantwoordelijke van de opvang, en staat in voor de PR van de opvang (o.a. blog bijhouden en beantwoorden van de mails). De hoofdzetel van de opvang is dan ook bij haar. Sinds juni 2015 hebben de konijnen hun eigen plaatsje op de "konijnenkoer", waar heel veel ruime hokken met rennen staan voor de opvangers en de vakantiegangers.
In de meeste gevallen zitten er rond de 30 opvangers, maar in tijden van nood kan de capaciteit omhoog. Ook voor zieke konijnen of konijnen met extra verzorging is er plaats, deze worden dan meestal in de garage of keuken gehuisvest.
Om de ganse konijnenfamilie van Vicky te zien KLIK HIER.

Vicky met grote lieveling Speedy, die helaas in oktober 2013 is moeten ingeslapen worden


Met de kleine Ukkie, een vondeling van zo'n 10 dagen oud die uitgegroeid is tot een flinke dame (en ondertussen ook is geadopteerd)

GASTGEZINNEN
Steun ons door een extra klik bij je online aankopen!!!

1 opmerking:

  1. joepie!!!! proficiat met het oprichten van dit enorm leuke innitiatief!!!
    zoals ik al zei op FB... van de zomer hebben wij plaats voor 1 of 2 pluizige vriendjes :D

    BeantwoordenVerwijderen

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.