MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Konijntjes veilig de winter door

Konijntjes veilig de winter door
Lees hier een aantal tips om je konijntjes te beschermen tegen de koude wintermaanden! Klik op de tekening hierboven om naar het blogberichtje te gaan.

woensdag 8 februari 2017

Wegkwijnkonijnen

Op de website van RTL nieuws vonden we onlangs een mooi artikel omtrent fouten bij huisdieren, en ook konijnen kregen een stukje, die we voor jullie hieronder even integraal kopiëren, en hopelijk kunnen we nog meer eenzame konijntjes aan een lieve partner helpen!

http://www.rtlnieuws.nl/gezin/van-wegkwijnkonijn-tot-smetvreespoes-dit-doen-we-fout-met-onze-huisdieren

Eenzame konijnen kwijnen weg. Houd ze nooit alleen in een hok.

Knaagdieren

 1. Konijnen zijn groepsdieren, dus houd ze nooit in hun eentje. "Dan kwijnen ze echt weg", zegt Ober. "Veel mensen denk ten onrechte dat konijnen saaie beesten zijn. Maar dat worden ze vanzelf als je ze eenzaam in een hokje zet. Als je een hond z'n leven lang in een bench zet, wordt het ook een saai beest. Laat een konijn lekker door je huiskamer lopen met een soortgenootje, dan zul je een heel andere kant zien."
   
 2. Neem je twee konijnen, zorg er dan wel voor dat het niet twee mannetjes zijn. "Dat gaat vaak niet goed." Twee vrouwtjes of een mannetje en een vrouwtje (mits gecastreerd/gesteriliseerd) zijn wel geschikte combinaties. Maar zet ze nooit zomaar bij elkaar in een hok. "Ze moeten eerst aan elkaar wennen. Dat kan je bijvoorbeeld begeleiden door eerst twee hokken tegen elkaar te zetten, zodat ze elkaars geur alvast kunnen ruiken. Koppelen is een proces. Het gaat niet altijd goed. Soms klikt het gewoon niet. Net als bij mensen. Dan zit er niets anders op dan een van de twee konijnen terug te brengen."
   
 3. Zaagsel op de bodem van een hok leggen, kan schadelijk zijn voor knaagdieren. "Vooral bij zaagsel van naaldhout zijn er aanwijzingen dat er giftige dampen kunnen vrijkomen die de luchtwegen aantasten. Ook is het vaak stoffig, daarom is het voor veel dieren niet geschikt. Ratten en muizen hebben heel gevoelige luchtwegen, die moet je niet op zaagsel houden."
   
 4. Konijnen, cavia's en chinchilla's zijn heel gevoelig voor verkeerde voeding. "Ze hebben veel vezels nodig. Je kunt van die zakken kopen met gemengde voeding met kleurtjes en brokjes, maar dat is niet goed. De dieren pikken de lekkerste dingetjes eruit en laten de staafjes liggen, terwijl daar juist de voedingsstoffen in zitten." Beter is het om vezelrijke brokjes te kopen die allemaal hetzelfde zijn. En gewoon hooi: dat is het basisvoedsel voor deze dieren.
   
 5. Knaagstenen, bedoeld om aan te knabbelen, zijn niet goed. "Die bevatten te veel kalk en veroorzaken blaasontsteking en blaasgruis."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.