Mijn nieuwe "hobby" is het drogen van groenten en fruit voor mijn konijntjes. Op zich valt het werk wel mee. De wortelen en komkommers snijd ik nu met mijn snijmachine, dan zijn de schijfjes toch altijd even dik. En tussendoor moet je het wel in de gaten houden dat het niet teveel of te weinig gedroogd is. Sommige stukken fruit ga ik ook nog een keer halfweg draaien of losmaken van het bakpapier.
En omdat ik het zo leuk vind, hoop ik dat ik ook anderen mag inspireren om hun konijnen te gaan verwennen in de donkere wintermaanden met lekkere knabbels. En bovendien een stuk goedkoper dan de meeste courante snoepjes die in de dierenwinkel te vinden zijn!
En nog een belangrijke tip: dep de "natte" groenten en fruit vooraf al even droog, dit scheelt ook een stuk bij het drogen!
Ik had onlangs een grote zak wortelschillen en uiteinden gekregen van mijn ma, en pas nadien schoot me te binnen dat ik dat ook wel kon drogen. Deze hadden in feite aan 1.5 uur genoeg op 80°C om het mooi knisperig te maken.
Voor de wortelschijfjes is de droogperiode een stuk langer, namelijk 2.5 tot 3 uur op 80°C.
Voor de wortelschijfjes is de droogperiode een stuk langer, namelijk 2.5 tot 3 uur op 80°C.
DRUIVEN:
Van de markt had ik een grote doos druiven meegekregen, dus moest dat ook even uitgeprobeerd worden. De druiven heb ik wel in een paar schijfjes gesneden en zo laten drogen. Het moest wel héél lang drogen (ruim 6 uur) en was toen waren ze nog buigbaar, zoals het hoort bij rozijntjes!
Detail van de witte druiven
Van de marktkramer krijgen we de laatste weken ook veel kersen mee, maar de meeste zijn al redelijk zacht, dus niet ideaal om te drogen. Ik koos er de beste exemplaren uit om mee te werken. De kersen werden eerst in twee gesneden, dan werd de pit verwijderd en tenslotte werden de stukjes nog een keer gehalveerd. Door de kers in 4 te snijden, kan het drogen dus een stukje sneller gaan, maar net als bij de druiven is het een langere periode. Het beste kijk je regelmatig na of het droogt, en ook een keer draaien om ook de andere kant de kans te geven goed uit te drogen. Ook bij de kersen blijft het nog een stukje buigbaar.
BANANEN:
KOMKOMMERS:
Ik vind komkommers altijd het grappigst om te drogen, omdat er uiteindelijk niet veel meer van overblijft, omdat het een vrucht is die ontzettend veel water bevat. Na mijn mislukte poging van de eerste keer wegens te lang in de oven, was het me nu wel gelukt. Deze moeten zo'n 3-4 uur inzitten op 80°C.
De kersen heb ik samen met de druiven in een doos gestoken
BANANEN:
Bananen zijn ook vruchten die vaak als konijnensnoep voorkomen. Je kunt ze uiteraard ook gewoon geven, maar gedroogd gaat het dus wat langer mee. Ik heb de banaan in zoveel mogelijk in gelijkmatige plakjes gesneden en open gelegd op de bakplaten met bakpapier. Dit moest ongeveer een 4-tal uur in de oven
KOMKOMMERS:
OPGELET: zorg ervoor dat alles goed droog is, beter een beetje te lang in de oven dan te weinig. Want door het nog aanwezige vocht kunnen de vruchten beginnen schimmelen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling!!!
de nijntjes zullen zeker niet omkomen van de honger!!!!
BeantwoordenVerwijderen