Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!

Het Vrolijke Konijnenhol VZW vangt sinds 2024 maar beperkt konijnen op!
We hebben besloten alsnog niet helemaal te sluiten, maar enkel nog gedumpte dieren of dieren in nood op te vangen. We nemen niet meer aan van particulieren. Uiteraard kunnen er nog steeds konijnen bij ons geadopteerd worden!!!

Hoe ons te contacteren?

Hoe ons te contacteren?

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

donderdag 14 november 2013

Konijnen veilig de winter door

De nachten worden stilaan kouder, dus hoog tijd om na de zomertips ook de wintertips op deze blog te zwieren...  Er zijn een paar dingen die je goed moet onthouden: konijnen kunnen veel beter tegen de koude dan tegen de warmte, want ze hebben tenslotte een dikke vacht. Temperaturen tot -20°C zouden in principe geen problemen mogen geven, op voorwaarde dat je ze voldoende bescherming biedt.  En ten tweede is het belangrijk dat je konijnen warm en droog kunnen zitten.  Dus gaan we jullie zoveel mogelijk tips geven voor een goede overwintering van de konijnen!

WINTERVACHT
Je kan niet zomaar een konijn buiten laten overwinteren.  Als het om jonge dieren gaat (minder dan 6 maand), dan is het aan te raden om de dieren ergens binnenshuis te plaatsen, zoals stal, tuinhuis, garage, ... waar de temperaturen minder extreem zullen zijn.  Jonge dieren hebben namelijk nog niet echt een wintervacht aangemaakt.
Als je konijnen tijdens het voorjaar en zomer buiten hebben gezeten, zullen ze vanaf september in de rui gaan, en hun wintervacht krijgen, die hen beschermt tegen de koude.  Het is goed mogelijk dat het konijn dan licht van kleur verandert...
Stonden je konijnen binnenshuis, dan mag je ze ook niet zomaar in de winter buiten huisvesten, want hun pels is hier dan niet op ingesteld.
Als door omstandigheden je buitenkonijn ziek is en naar binnen moet, zet ze dan niet meteen in de warme huiskamer.  Het beste is een tussenoplossing waar het niet te warm en niet te koud is.  Breng ook een konijn niet naar de huiskamer om te knuffelen, hier kan hij een thermoshock van krijgen.  Beter is zelf dikke kleren aan te doen en buiten van de konijnen te genieten.
Geen paniek als je konijnen in de regen of sneeuw zitten, sommige konijnen vinden dit echt leuk.  Maar hou ze wel in de gaten, mochten ze minder actief zijn, dan kan er wel een probleem zijn.
De geplekte wintervacht van Mevrouw Praline

DROOG
Eén van de belangrijkste zaken is uiteraard dat de konijntjes droog zitten.  Een te vochtig hok kan leiden tot allerlei ziektes, met de dood tot gevolg.  Als je buitenhok al een paar jaar oud is, is het goed mogelijk dat het dak niet meer waterdicht is.  Je kan dit probleem eenvoudig oplossen door er een zeil over te spannen.  Ook de buitenren kun je in feite "waterdicht" maken door platen op het dak te leggen, zodat ze toch nog buiten kunnen huppelen als het regent.  Wat je ook kan doen bij buitenhokken met een open stuk met tralies, is er plexiglas voorplaatsen.  Zorg er wel voor dat er nog een paar centimeter openblijft voor de verluchting.
Buitenhok van de opvangers met zeil over het hok en deels overdekte buitenren

WARM
Konijnen hou je het best per twee, en ook in de winterperiode is dat ontzettend handig.  Op die manier kunnen ze ook elkaar warm houden.
Je kan de hokken ook isoleren met jute en/of karton, maar dan moet je wel geluk hebben dat de konijnen de boel niet beginnen op te knabbelen... Ik heb dit in het najaar ook gedaan: 

Als het hok in orde is, kun je het opvullen met hooi en stro.  Stro houdt beter de warmte vast dan hooi, maar sommige konijnen eten ze allebei graag, dus goed in de gaten houden dat er voldoende ligt.  Ook een kartonnen doos gevuld met hooi en stro kan extra warmte betekenen.
Holly in het nieuwe hooihok

Ook Vlekje geniet van de nieuwe ruimte

Check ook regelmatig de temperatuur van de konijnen. Konijnen hebben in de winterperiode sowieso koude oren, dus je hoeft niet meteen te panikeren. Het beste om de temperatuur te "meten" is in hun nekplooi. Als het daar ook koud is, moet je maatregelen nemen. Dit kan namelijk leiden tot onderkoeling, en is het belangrijk dat het konijn terug op temperatuur komt. Hou het konijn tegen je met een deken op, en check af en toe de temperatuur. Mocht het té lang duren, is het aangewezen om een dierenarts te raadplegen.
Eventueel kun je ook een Snuggle Safe gebruiken, da's een soort van warmtebron.  Deze is o.a. te koop bij Zooplus (gebruik de link aan de rechterkant) voor ongeveer 20€.  Je warmt deze op in de microgolf, en dan blijft ze zo'n 10 uur lekker warm, zeker handig voor de koude nachten.

WINDDICHT
Tocht is ook niet goed voor konijnen, dus is het belangrijk dat ze een plaatsje hebben waar ze daar geen last van hebben.  Hun slaapgedeelte van het hok bijvoorbeeld, of extra schuilplaatsen in de ren.  Bij het buitenhok van de opvangers staan er platen en zo tegen de onderkant, om daar zo weinig mogelijk tocht te laten komen.

VOEDING & DRANK
Mijn buitenkonijnen krijgen nu op regelmatiger basis korrels te eten, om een vetlaagje aan te leggen.  In de zomer krijgen ze dat maar één keer per week, nu twee tot drie keer.  Uiteraard ook groenvoer, maar bij vriestemperaturen moet je opletten dat het eten niet bevriest. Het is beter van vaker kleinere porties te geven.
Ook is het belangrijk dat ze ten allen tijde drinkbaar water hebben.
Een paar tips:
* doe de drinkfles in een oude sok of omwikkel ze met bubbeltjesfolie
* doe zeker geen zout of suiker in het water, dit is ontzettend slecht voor de konijnen
* regelmatig fles of drinkbakje wisselen
Holly vraagt zich af waar het eten blijft

CHECK
Check je konijnen indien mogelijk meerdere malen per dag.  Zo ga je al gauw zien als er een verandering in gedrag zou zijn, wat kan wijzen op onderkoeling of een ander gezondheidsprobleem.
Zorg ook dat je konijn voldoende beweging heeft.  Op die manier kan het weer lekker warm worden, maar de beweging is ook nodig voor een betere bloedsomloop en de spijsvertering, wat gezonder is voor het konijn. Oudere konijnen moeten extra in de gaten gehouden worden, of preventief in een tussenplaats gehuisvest worden, zoals een stal, tuinhuis, garage...
Flokje sneeuwsmoel

En toen het in het voorjaar ook nog zo koud was, hadden we deze tips gepost: http://vrolijkekonijnenhol.blogspot.be/2013/03/konijnen-en-de-kou.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.