Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zondag 21 april 2019

Verzorging van konijnen bij warm weer

Konijnen in het wild

In het wild hebben konijnen veel ruimte. Hier kunnen ze zich uitleven met hun soortgenoten. Ze spelen samen, eten samen en ze wassen elkaar. Konijnen zijn dan ook hele sociale dieren. Ze graven hollen onder de grond, waar ze kunnen schuilen bij gevaar of wanneer het erg warm wordt. Onder de grond is het lekker koel. Konijnen die als huisdier worden gehouden hebben dus een soortgenoot nodig en voldoende bewegingsruimte, anders gaan ze afwijkend gedrag vertonen. Een konijn alleen kan agressief worden, gaan grommen en bijten en het baasje aanvallen. Een konijn met te weinig bewegingsruimte krijgt zwakke spieren en heeft een grotere kans op botontkalking. Ook kunnen de wervels van de rug vergroeien.

Konijnen en warm weer

Konijnen kunnen niet tegen warmte. Ze hebben geen zweetklieren en kunnen hun warmte alleen kwijt via de oren, voorpoten en door sneller te ademen. Bij hogere temperaturen worden ze langzamer en eten ze minder, of helemaal niet meer. Konijnen die in het wild leven zoeken bij warm weer hun koele hol onder de grond op. Voor konijnen die als huisdier worden gehouden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze geen zonnesteek oplopen of oververhit raken.

Wat kun je doen om oververhitting te voorkomen?

Haal het konijnenhok uit de zon. Als de zon op het hok schijnt loopt de temperatuur gauw op. Ook al staat het hok maar korte tijd in de zon. De warmte blijft hangen en dat kan dodelijk zijn voor een konijn. In een hok met buitenverblijf kan het konijn verkoeling zoeken op meerdere plaatsen, achter of onder het hok, maar ook op het koele gras. Heb je voldoende ruimte? Laat het konijn dan zijn eigen hol graven, zo zal hij niet oververhit raken. Als je deze mogelijkheden niet hebt, zet het hok dan binnen neer, of laat het konijn loslopen.

De verzorging van konijnen bij warm weer

Geef het konijn meerdere malen per dag vers drinkwater. Haal restanten groen voer na enkele uren weer uit het hok. Het is belangrijk om het hok nu goed schoon te houden. Elke dag moeten de mest- en urineplekken uit het hok worden gehaald. Dit, om te voorkomen dat er vliegen in het hok komen. Controleer het konijn dagelijks op aangekoekte ontlasting, of een huidontsteking. De groene vleesvlieg kan hier eitjes in leggen waar later maden uit komen. De maden eten het konijn op. Een konijn met huidmaden moet zo snel mogelijk door een dierenarts worden behandeld.

Hoe voorkom je aangekoekte konijnenkeutels?

Konijnen poepen twee soorten keutels, de gewone keutels en de blindedarm keutels. Als het konijn heeft gegeten, dan begint de spijsvertering. De eerste keer dat de voeding de darmen passeert worden niet alle voedingstoffen eruit gehaald. De grote, onverteerbare delen worden meteen uitgepoept. Dit zijn de gewone, harde keutels. De rest blijft achter in de blindedarm en wordt daar bewerkt. Daarna worden de blindedarm keutels eruit gepoept, waarna het konijn ze meteen opeet. De tweede keer worden alle voedingsstoffen eruit gehaald.

Geef je het konijn te veel voer? Dan krijgt hij te veel energie binnen en eet hij de blindedarm keutels niet meer op. Blindedarm keutels zijn erg kleverig en ze kunnen in de haren van het konijn blijven zitten. Daar veroorzaken ze een ontsteking. De ontstekingsgeur trekt vliegen aan. Om te voorkomen dat het konijn de keutels niet meer opeet, voer je hem niet meer dan 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht. Daarnaast moet het konijn onbeperkt hooi kunnen eten.

Wanneer heeft een konijn last van de warmte en wat kun je dan doen?

Wees alert als het konijn minder gaat eten of langzamer wordt, hij heeft het te warm. Bij oververhitting voelen de oren warm aan en zijn de slijmvliezen en de binnenkant van de oogleden donkerrood. Haal het konijn naar binnen en koel de oren met water op kamertemperatuur. Gebruik geen koud water, want dan vernauwen de aders en kan de warmte niet meer weg. Maak het dier ook niet helemaal nat, de huid blijft te lang vochtig, waardoor de kans op ziekte en ongedierte toeneemt. Gebruik nooit een föhn om de vacht te drogen, de luchtstroom kan longontsteking veroorzaken. Minder behaarde lichaamsdelen zoals de buik, kun je met alcohol of spiritus inwrijven. De snelle verdamping zorgt voor een daling van de lichaamstemperatuur. Controleer de temperatuur regelmatig en probeer het terug te brengen tot 39 graden.

Hoe houdt je het konijnenhok koel?

Koel het hok af door het te bedekken met een nat, wit laken. Maak het laken steeds opnieuw nat. Door het verdampende water koelt het hok af.

Maak koelelementen van plastic flessen, die je voor twee derde vult met water. Leg de flessen in de diepvries. Haal ze er na een paar uur uit, omwikkel ze met een doek en bevestig ze in het hok. Door de doek wordt het konijn niet te koud. Gebruik geen glazen flessen, ze knappen als het water gaat ontdooien.

Het konijn is in shock, wat kun je doen?

Het konijn kan door de warmte ook in shock raken en vertoont daarbij de volgende verschijnselen:
  • Bleke slijmvliezen
  • Snelle hartslag
  • Snelle oppervlakkige ademhaling
  • De uiteinden van oren, poten en staart zijn koud
  • Hij reageert niet meer en beseft niet wat hij doet

De dierenarts

Het konijn vertoont verschijnselen van een shock. Ga snel naar de dierenarts! Vervoer het konijn zo koel mogelijk. De dierenarts zal proberen om het dier met medicijnen uit de shock te halen en kan een infuus aanleggen.

bron: https://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/157087-de-verzorging-van-konijnen-bij-warm-weer.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.