Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

maandag 22 oktober 2018

Hatsjie! Ook uw konijntje heeft wel eens een snotneusje

http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl

Oorzaak snotneus bij konijnen

Een snotneus bij konijnen wordt veroorzaakt door een bacterie. Dit in tegenstelling tot een verkoudheid bij mensen, wat door een virus wordt veroorzaakt. De bacterie Pasteurella multocida komt het meeste voor bij konijnen. Deze bacterie veroorzaakt onder andere de snotneus bij konijnen. Konijnen die deze bacterie bij zich dragen hoeven niet per definitie er ziek van te worden. Als de weerstand en de conditie van het konijn goed zijn dan verdwijnt de bacterie meestal vanzelf uit het lichaam.

Symptomen van de snotneus

Je konijn wordt eerst normaal verkouden. Niezen en een waterige vloeistof uit de neus zijn daarbij de symptomen van een snotneus. Zo lang de vloeistof die uit de neus van je konijn komt waterig blijft is er niets aan de hand. Zodra deze vloeistof witachtig en dikker wordt is het mis. Je konijn krijgt dan koorts en wil niet meer eten. Het niezen neemt toe en de luchtwegen raken langzaam aan verstopt. Als je hier niets aan doet gaat het konijn binnen acht dagen dood. Echter, bij de meeste konijnen komt het niet zo ver. Over het algemeen vermageren ze maar gaat het op den duur weer over. Zo lang het konijn maar blijft eten en drinken. Goed opletten dus!

Behandelen van de snotneus

Snotneuzen bij konijnen kunnen chronisch zijn. Dat wil zeggen dat wanneer de weerstand of de conditie van je konijn verminderd, de ziekte de kop op kan steken. Als het konijn begint met snotteren dan kun je een aantal zaken doen om het voor dier aangenamer te maken. Ga in ieder geval even naar de dierenarts om vast te laten stellen om welke bacterie het gaat. Wat je kunt proberen om het snotteren tegen te gaan is:
  • stomen
  • neusdruppels geven
  • antibiotica geven (via de dierenarts)
  • vitamine C geven

Voorkomen beter dan genezen

Je wilt natuurlijk niet dat je konijn ziek wordt. Maar wat kun je doen om het risico op een snotneus zoveel mogelijk te voorkomen? Goede huisvesting en een goed dieet zijn erg belangrijke zaken om een dergelijke ziekte te voorkomen. De weerstand en de conditie van je konijn zullen dan groter worden.

Heb je meerdere konijnen waarvan er eentje een snotneus heeft, zorg er dan voor dat de hokken van de gezonde konijnen minimaal twee meter bij het hok van het zieke konijn vandaan staan. Een konijn kan namelijk twee meter ver niezen.

Moet ik naar de dierenarts?

Op deze vraag is maar één antwoord mogelijk: ja! Als je konijn last heeft van een snotneus ga dan altijd even naar de dierenarts. De arts kan bepalen om welke bacterie het gaat. Als het nodig is dan kan de dierenarts een goede antibiotica voorschrijven. De antibiotica kuur moet je helemaal afmaken, ook als je konijn tussentijds geen snotneus meer heeft. De reden hiervoor is dat de bacterie nog in het lichaam van het konijn kan zitten zonder dat je de symptomen van een snotneus ziet. Maak de kuur dus helemaal af om er zeker van te zijn dat alle schadelijke bacteriën vernietigd zijn.

https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/73860-snotneus-bij-konijnen-wat-te-doen.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.