We hebben al een artikel over konijnen laten afvallen. Maar wat als jouw konijn het tegenovergestelde probleem heeft en te weinig weegt? In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden die je als baasje hebt om jouw konijnen op een verantwoorde manier wat meer gewicht te laten krijgen.

 

Oorzaken


Een konijn kan te dun zijn door verschillende oorzaken. Het kan zijn dat jouw konijn dun is door genetische factoren. Sommige rassen zijn slanker gefokt dan anderen. Een voedingstekort als babykonijn kan op latere leeftijd ook voor ondergewicht zorgen. Een konijn dat herstellende is van een ziekte kan soms gewicht verloren hebben dat aangevuld moet worden. Net als mensen kunnen konijnen soms ook problemen hebben met de stofwisseling waardoor voeding minder goed opgenomen wordt.

Maar (plotseling) afvallen kan ook een teken zijn dat er iets ernstig mis is. Pijn is een reden waarom konijnen minder gaan eten. Ziekten als E. cuniculi, nierproblemen, wormbesmettingen en kiesproblemen kunnen ook oorzaak zijn van ondergewicht. Als een konijn 24 uur niet eet, vallen de darmen stil. Het is ontzettend moeilijk om deze weer op gang te krijgen, meestal zal het konijn als het een dag niet eet helaas sterven.  Neem altijd contact op met je dierenarts als jouw konijn zonder verklaarbare reden afgevallen is of stopt met eten.  Ervan uitgaand dat jullie allemaal al bij de dierenarts zijn geweest, en als advies meegekregen hebben om jullie konijnen goed te voeren om ze te laten aankomen, is dit artikel als advies geschreven.


Zorg dat de basis goed is


Als je je konijn wil laten aankomen, begin dan bij het begin. Zorg dat de basis goed is. Konijnen horen altijd onbeperkt hooi te krijgen. Een konijn hoort zijn eigen formaat in los hooi per dag te eten. Daarnaast is het aan te raden dagelijks een portie vers groenvoer te geven. Indien gewenst, en zeker aan te raden voor konijnen die aan moeten komen, kun je ook gedroogde kruiden bijvoeren.  Gooi niet gelijk alles om in het dieet van je konijn, maar doe dit stapje voor stapje. Konijnen zijn erg gevoelig op de spijsvertering.

Het belangrijkste onderdeel van de konijnenvoeding is voor elk konijn hetzelfde: vezels. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en een goede afslijting van de tanden. Vezels zitten in brokken, hooi, groenvoer en kruiden.  Een konijn zou aan moeten komen als hij meer calorieën binnen krijgt dan hij verbruikt. De hoeveelheid calorieën verhoog je door voedsel aan te bieden waar meer calorieën in zitten en door de hoeveelheid voedsel die je konijn eet te verhogen.


Beweging


Misschien denk je dat jouw konijnen te actief zijn om aan te komen. Actief zijn is echter juist iets goeds als het gaat om aankomen!  Beweging beperken als je konijn moet aankomen is dus absoluut niet nodig. Beweging is erg goed voor het konijnenlijf. Een actief konijn heeft meer trek in zijn eten. Het heeft goede invloed op een goede spijsvertering en een goede spierbouw. Stop je konijn dus zeker niet in een klein hokje om zijn beweging te beperken. Laat ze juist lekker bewegen. Extra spiermassa is ook extra gewicht! Zorg er voor dat je op een juiste manier de hoeveelheid voedsel en voedingsstoffen verhoogt, zonder de beweging te verminderen. Ga ook gerust actief aan de slag met bijv. voedselverrijking om je konijn actief te houden, mits jouw konijn daar fit genoeg voor is.


Meer eetmomenten


Wil jouw konijn geen grotere hoeveelheden voedsel eten, en laat hij vaak iets liggen? Verdeel het voedsel dan over een aantal momenten per dag. Geef niet alles tegelijk, maar verdeel de brokjes over 1 of 2 voermomenten en geef het groenvoer weer op een ander moment. Als het lukt, probeer dan gedurende de dag elke 4 uur iets aan te bieden aan je konijn, brokjes of groenvoer. Hooi hoort er altijd onbeperkt te zijn, dus dat kun je elk voermoment controleren en indien nodig aanvullen. Denk er wel aan dat konijnen “oud” hooi minder lekker vinden, stop dus niet de ruif vol met een voorraad voor een paar dagen maar breng regelmatig een verse pluk hooi naar de konijnen toe.


Extra brokken


De simpelste manier om te denken als je je konijn wil laten aankomen, is om maar een bak met een onbeperkte hoeveelheid brokken neer te zetten. Dit is echter niet aan te raden. Als je meer brokken voert, gaat je konijn minder hooi eten en krijgt daardoor minder vezels binnen. Dit is niet goed voor de spijsvertering. Ook laten konijnen die een bak vol brokken per dag krijgen hun blindedarmkeutels vaker liggen. Deze kunnen in de vacht blijven hangen en daardoor madenziekte veroorzaken. Ook halen konijnen belangrijke vitamines uit deze keutels.
Met brokken is het belangrijk om een basis te leggen. Een basis van een compleet pakketje voedingsstoffen zodat je verder volop kan variëren met hooi, groenvoer en kruiden.  Geef niet te veel en niet te weinig. Als een konijn moet aankomen, zou je de richtlijn van 20 tot 25 gram per kg lichaamsgewicht, uitgaan van een gezond streefgewicht, prima kunnen voeren. Je zou de hoeveelheid ook nog kunnen ophogen naar meer brokken, maar blijf dan wel heel goed kijken naar de interesse in het andere voedsel en het opeten van de blindedarmkeutels.

Kijk wel kritisch naar de brok die je nu voert. In dit artikel over voeding voor een konijn en voedingsbehoefte van een konijn wordt uitgelegd wat er in konijnenvoer zit en welke percentages aan te raden zijn. Kies in ieder geval voor een brok met een hoog vezelgehalte. Verder zijn ook het eiwitgehalte en het calciumgehalte erg belangrijk.


Hooisoorten


Zoals we al eerder schreven mag een konijn onbeperkt hooi eten. Hoe makkelijk zou het zijn als je je konijn dan ook nog eens via dit hooi kan laten aankomen? Sommige hooisoorten zijn heel arm en andere hooisoorten zijn heel rijk. Ook zal elk konijn een eigen voorkeur hebben en van het ene hooi meer eten dan van het andere. Een kwestie van uitproberen dus! Het is niet zo dat er fout en goed hooi is als je je konijn wil laten aankomen. Als ze er maar goed van eten. Timothy hooi is misschien niet iets waar ze dik van worden, maar wel een gezonde basis. Aan dat hooi kun je bijvoorbeeld zelf een hoeveelheid alfalfa (luzerne) toevoegen om het rijker te maken. Of voer lekkere kruiden toe die eetlustopwekkend werken. Natuurlijk kun je ook simpel kiezen voor een kruidenhooi waar dit al aan is toegevoegd. Meer weten over hooisoorten? Lees ons artikel over hooi kiezen voor je konijn.


Groenvoer


Konijnen zijn dol op vers groenvoer. In dit artikel lees je alles over het geven van groenvoer aan konijnen. Het eten van groenvoer moet rustig opgebouwd worden, maar als konijnen er eenmaal aan gewend zijn, lijken ze er soms nooit genoeg van te krijgen! Als je een konijn wil laten aankomen, kan dat heel goed door te kijken naar de soorten groenvoer waaruit zijn menu bestaat. Pak ook niet gelijk naar wortel en fruitsoorten. Suikers zijn niet de ideale manier om aan te komen.


Kruiden


Gedroogde kruiden staan dicht bij het natuurlijke dieet van konijnen in het wild. Soorten die je niet in de supermarkt kan kopen, zijn vaak wel goed gedoogd te krijgen. Met gedroogde kruiden maak je het hooi lekkerder en sommige soorten werken eetlustopwekkend. Ideaal dus als je probeert jouw konijnen wat extra aan te laten komen. Welke kruiden je mag voeren en hoe je begint met het voeren van kruiden lees je in het artikel "kruiden voor konijnen"
Wil je kruiden voeren die je konijn helpen aankomen en eetlustopwekkend werken, kies dan voor luzerne, paardenbloem, munt, kamille, oregano, peterselie, selderij, tijm, venkel en/of weegbree.


Snacks

Snacks, beloning, snoepjes. Het maakt niet uit hoe je het noemt, het komt op hetzelfde neer. Koop geen geproduceerde snacks zoals yoghurtdrops en honing-knaagstengels. Die zijn ontzettend slecht voor konijnen, ook voor konijnen die moeten aankomen. Geef ook absoluut geen brood of granen aan je konijnen. Dat is voeding voor slechte bacteriën in de darm, waardoor de goede bacteriën niet overleven. Met te weinig van de juiste bacteriën in zijn darmen zal een konijn chronisch diarree krijgen, en dat wil je zeker niet als hij ook al ondergewicht heeft!

Met noten kun je een konijn laten aankomen, deze zie je ook vaak aan knaagstengels zitten als je die in de dierenwinkel koopt. Alleen is het spijsverteringssysteem van een konijn niet gemaakt om noten en pinda's te verteren. Ook dat kun je dus beter overslaan.

Hoe beloon je je konijn dan wel op verantwoorde wijze? Met lekkere stukjes groenten en fruit. Dit kan vers of gedroogd zijn. Fruit bevat wel veel suikers, dus geef ook weer niet te veel. Je wil geen diarree veroorzaken.

Verder kun je ook gedroogde groenten en zaden als snack voeren, bijvoorbeeld: erwtenvlokken, johannesbrood, papaja, bonenvlokken, gerstvlokken, lijnzaad, maisvlokken, rode biet, rozijntjes wortel en/of zonnebloempitten. Alles met mate. Het snoepen moet er niet voor zorgen dat de normale brokken, hooi en groenvoer niet gegeten worden. Het is echt een aanvulling die gegeven kan worden.



Weeg regelmatig


Pak de keukenweegschaal er bij, of schaf een (tweedehands) baby-weegschaal aan. Weeg je konijn op vaste momenten. Als je de tijd hebt kan het dagelijks, maar bijvoorbeeld 1x per week is ook goed. Maak een Excel documentje aan of houd in een schriftje de gewichten van je konijn bij. Sommige konijnen vinden wegen en optillen niet leuk. Probeer er dan een routine van te maken. Dan weet je konijn in ieder geval waar hij aan toe is. Hoe vaker je het herhaalt, hoe beter ze het zullen accepteren. Vergeet ook niet om ze na het wegen een lekkere beloning te geven.



Bronnen:
Naast eigen ervaringen van de auteur zijn de onderstaande bronnen gebruikt:
Rabbit Diet as Explained - Susan Brown
Textbook of Rabbit Medicine - Frances Harcourt-Brown
House Rabbit Handbook: How to live with an urban rabbit - Marinell Harriman