Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zaterdag 24 mei 2014

Middeleeuwse konijnen

Het wilde konijn of Oryctolagys cuniculus is waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit Azië, maar de laatste ijstijd verdreef de dieren naar het Iberische schiereiland (Spanje & Portugal), omdat daar voldoende eten te vinden was, in tegenstelling tot de rest van Europa. 
Hier merkten de Feniciërs dit dier rond de 11de eeuw v.C. reeds in grote getalen op, maar omdat ze het konijn niet kenden en wel de klipdas, noemden ze de locatie 'het land der klipdassen' of in het Hebreeuws 'i saphan im', wat later door de Romeinen verbasterd werd tot Hispania, nu het huidige Spanje. 
De Romeinen waren de eersten die het konijn leerden appreciëren omwille van zijn pels en smakelijke vlees. Oorspronkelijk werden konijnen gehouden in ommuurde tuinen, waar de dieren beschermd en gevoederd werden. Jonge konijnen waren blijkbaar een delicatesse voor de rijken...
Pas later in de Middeleeuwen begonnen monniken met de eigenlijke domesticatie van het konijn. De dieren werden in kooien gehouden en naast selectie op grootte begon men ook doelgericht te fokken met dieren die opvielen door hun aparte haarkleur of pelsstructuur. Op die manier ontstond een brede waaier aan rassen. En laat het nu net die monniken zijn waar ik het vandaag even over wil hebben.  Blijkbaar komen konijnen ontzettend veel voor in middeleeuwse manuscripten die door de religieuzen werden overgeschreven.
Even een paar leuke "verluchtingen" (ofte tekeningen naast de tekst) met konijnen in de hoofdrol!!! Geniet even mee...
Trompetspelend konijn

Veldslag tussen honden (let op de koning in de tent) en de stad van de konijnen


Konijn komt uit een vergulde tak gesprongen

Konijnen als mensenvangers

Begrafenisstoet

Bang konijntje


Zelfs een heuse konijnenheuvel!!!

Konijnentuin (let op zogende voedster in het midden)

Tekst in de vorm van een konijn

Zo zie je maar, we zijn niet de enigen die in de ban zijn van konijnen!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.