Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

Het Vrolijke Konijnenhol VZW sluit eind 2023 de deuren

First dates voor konijnen

First dates voor konijnen
Gelieve ook de FAQ na te lezen voor het maken van een koppelafspraak!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!

Gelieve onze FAQ door te nemen!!!
Om mij te ontlasten qua mails versturen, heb ik de FAQ even opgelijst. Op die manier hoop ik meer tijd over te hebben om iedereen echt te woord te kunnen staan met overige vragen dan deze.

MET VEEL DANK AAN ONZE HOOFDSPONSERS!!!

Volg ons op FACEBOOK

Volg ons op FACEBOOK
Wegens tijdsgebrek wordt er niet zo veel meer gepost op onze blog. Wel kun je hier uiteraard alle informatie terugvinden, zoals de adoptievoorwaarden. Voor het laatste nieuws verwijzen we dus graag door naar onze Facebookpagina.

zaterdag 17 mei 2014

Groenten en fruit voor je konijn

We krijgen regelmatig de vraag wat konijnen wel of niet mogen eten.  Vaak weten mensen niet welke groenten of fruit ze mogen geven...
Er bestaan heel wat lijsten online met planten, fruit, kruiden en groenten die goed zijn voor je konijnen, en wat je zeker NIET mag geven.
Tamme konijnen hebben hun instinct in grote mate verloren, omdat ze gewoon zijn dat de mens hen wat voorschotelt.  Dus zelfs als je iets giftig zou geven, is er veel kans dat je konijn ervan gaat eten, omdat hij van niet beter weet dan wat jij geeft, eetbaar is.

Voedingspiramide bij konijntjes

Op deze sites vind je een uitgebreide lijst van veilige & giftige planten voor konijnen:
PDF om af te printen (download automatisch) over planten en hun werking

Diverse potjes eten voor de konijntjes in Aalst

Belangrijk om te onthouden zijn volgende zaken:
* varieer!  
Geef je konijn niet 1 wortel bijvoorbeeld, maar een paar stukjes van diverse groenten, fruit en kruiden.  Op die manier stimuleer je hun natuurlijk gedrag. Ook in de natuur gaan konijnen op zoek naar verschillende lekkere dingen.Potje met witloof, appel, wortelgroen, broccoli en stukje kiwi

* met mate!  
Introduceer een nieuwe soort telkens met een klein stukje, en één tegelijk.  Zo kun je beter in de gaten houden hoe je konijn op het nieuwe voer reageert.  Als er platte keutels van komen, dan geef je teveel of kan het konijn het moeilijk verdragen.

Konijn met alleen maar wortel = NIET GOED

* niet te veel suikers!
Bepaalde groenten en fruit bevatten van nature uit veel suikers, zoals banaan, appel, wortel... Geef deze soorten met mate, om overgewicht te vermijden.  Bij een zwakker konijn kun je wel iets meer suikers toedienen om weer op gewicht te komen.
Konijn met meloen (de pel laten ze sowieso liggen)


* opletten met koolsoorten!
Koolsoorten staan erom gekend om gasvorming te veroorzaken bij konijnen, en dienen daarom met mate gegeven te worden.  Het best begin je met een klein stukje weer om te zien hoe het konijntje erop reageert.
Bloemkoolbladeren van het veld

* geef kruiden!
Kruiden zijn ontzettend gezond voor konijnen, want ook in het wild gaan ze op zoek naar (on)kruid.  
Op deze sites kun je terecht voor welke geneeskundige werking bepaalde kruiden hebben en je konijn kunnen beschermen tegen bepaalde ziektes:


* vers of gedroogd!
Je kan opteren voor verse groenten, fruit en kruiden, maar je kan ook gedroogde dingen aan je konijn(en) voorschotelen, of een mix.
Twee laagjes wortelgroen in de oven

We publiceren regelmatig posts in verband met voeding voor konijntjes.  Je kan ze vinden onder deze rubriek: http://vrolijkekonijnenhol.blogspot.be/search/label/voeding

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inschrijven nieuwsbrief

Vul uw gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres:
Naam:
Voornaam:
Inschrijven Uitschrijven
 

Wat konijntjes graag willen...

Wat konijntjes graag willen...

Gelieve op tijd te komen!!!

Gelieve op tijd te komen!!!
We merken dat nogal wat mensen te laat komen op de gemaakte afspraak. Gelieve op tijd te komen, omdat we vaak verschillende afspraken na elkaar hebben gepland tijdens het weekend, of 's avonds voor het avondeten. We hebben ook nog een gezin en job buiten de opvang, dus zouden we het op prijs stellen als de afspraken op tijd kunnen doorgaan. Mocht je er niet op tijd kunnen geraken, gelieve ons dan een mailtje of Facebookberichtje te sturen.