Wat mag een konijn eten?
Konijnen halen bijna alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit hooi, groenvoer en hun eigen keutels, die ze weer opeten. Kortom een gezond dieet bestaat uit weinig droogvoer, onbeperkt hooi, voldoende groenvoer, af en toe fruit.
Droogvoer
Weinig droogvoer betekent voor een konijn ouder dan 7 maanden: maximaal 20 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Het beste zijn alleen brokjes, daar zitten alle voedingsstoffen in. Gemengd voer met zaden, noten, pitten en maïs maken voer te vet en koolhydraatrijk.
Onbeperkt hooi
Een konijn moet dag en nacht over hooi kunnen beschikken. Het hooi mag niet oud en muf zijn en moet geurig en stofvrij zijn. Hooi is erg belangrijk voor het gebit. Doordat ze veel moeten kauwen slijten de kiesjes goed tegen elkaar af en kunnen haakjes voorkomen worden.
Groenvoer
De aanbevolen hoeveelheid groenvoer is 50-100 gram per kg. De meeste jonge konijntjes uit de dierenwinkel hebben nooit eerder groenvoer gehad. Daarom is het belangrijk de eerste tijd heel voorzichtig te beginnen met groenvoer om zachte ontlasting te voorkomen. Telkens als u iets meer groenvoer geeft controleert u de keutels, als deze zacht worden stopt u even met groenvoer en probeert het weer opnieuw.
Als de keutels dan opnieuw zacht zijn kunt u dit groenvoer beter van het menu schrappen.
Geschikte groente om te geven zijn:
Geschikte groente om te geven zijn:
- broccoli
- Chinese kool
- paksoi
- andijvie
- wortel (+loof)
- witlof
- paardenbloemen
- weegbree
Groenten die u niet mag geven:
- Bieslook
- prei
- ui
- knoflook
- alle soorten bonen en erwten
- rabarber(= giftig!)
- vaste kool zoals rode kool (gasvorming)
- aardappelen en aardappelschillen
Fruit
Een konijn kan praktisch alle fruit eten. U kunt zelf testen welk fruit uw konijn lekker vindt. Fruit heeft echter een hoog suikergehalte waardoor gas of diarree kan ontstaan. Geef het daarom slechts matig. Een schijfje appel of een aardbei is genoeg als lekkernij tussendoor. Fruit moet, net als groenten, opgebouwd worden om diarree te voorkomen.
Gras
Gras is altijd belangrijk voedsel geweest voor konijnen. Hij moet er goed op kauwen, het bevat veel vocht en bijna alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft. Ook aan gras moet een konijn langzaam wennen voordat hij buiten in een ren op het gras kan staan. Het is beter het nieuwe gras eerst te maaien omdat dit voorjaarsgras erg eiwitrijk is, wat darmproblemen kan geven. Verder mag het gras niet bespoten zijn met pesticiden of bestrooid met kalk. Als het gras vervuild is door andere dieren kan het konijn hierdoor een wormbesmetting oplopen.
bron: www.dierenkliniekecht.nl/veelgestelde-vraag/wat-mag-een-konijn-eten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten