Pagina's

donderdag 12 november 2015

Konijnen alleen of per 2 (of meer?)

Ik zag onlangs op Facebook een mooie tekst langskomen van Solange van Konijnenopvang Knaller in Nederland omtrent deze prangende vraag, en bij deze neem ik haar tekst even integraal over, omdat het ook helemaal mijn standpunt is.
(foto via BunnyBin)

Konijn groepsdier of niet? Heel stellig beantwoord ik deze vraag meteen met een JA. Konijnen zijn groepsdieren. Helaas zijn veel mensen van mening dat konijnen goed alleen gehouden kunnen worden. Heel vaak hoor ik ook de opmerking “mijn konijn is niet te koppelen”. Ook dit is een fabel. Ik durf met zekerheid te zeggen dat 97 % van de konijnen zeker wel te koppelen zijn. Alleen zitten er heel wat haken en ogen aan bij een koppeling. Lukraak 2 konijnen bij elkaar zetten is gedoemd te mislukken. Daarnaast heb je ook altijd nog met karakters te maken. 
(foto via BunnyBin)

Maar laten we bij het begin beginnen. We gaan terug naar de roots van het tamme konijn. En dat zijn natuurlijk de wilde konijnen. Wilde konijnen leven in burchten onder de grond in groepsverband. Zijn er veel konijnen in een gebied dan leven ze in grote groepen bestaande uit 1 tot 5 rammen en 1 tot 6 voedsters met hun jongen. Zijn er niet veel konijnen dan leven ze vaak in paren. Binnen een groep heerst er een bepaalde rangorde. De dominante dieren bewonen het beste gedeelte van de burcht namelijk het centrum. 

Hoe komen wij er dan bij dat konijnen solitaire dieren zijn? Naar mijn in ziens heeft de mens dit gewoon zelf bedacht en de wereld in geholpen. En waarvoor? Waarom moeten wij als mens de wetten van Moeder Natuur veranderen? Uiteindelijk gaat dit ten kosten van het welzijn van het konijn. Vaak hoor ik dat mensen een konijn hebben en deze al weleens hebben proberen te koppelen, maar dat dit niet lukte. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Betekent niet per definitie dat het konijn nooit gekoppeld kan worden en geen andere konijnen tolereert. 

Hoe kan je er nou voor zorgen dat een koppeling slaagt? 
Zie hieronder de tips en trucs voor een geslaagde koppeling. 
- Koppel altijd gecastreerde ram en voedster. Dit heeft de grootste kans van slagen. 2 rammen gaat 9 van de 10 keer goed fout .En met goed fout bedoel ik tot de dood toe. 2 voedsters wilt soms wel lukken, maar ook dit kan op langer termijn op flink knokken uitlopen. 
 - Koppel altijd op neutraal terrein. Konijnen zijn erg territoriaal namelijk. 
 - Zorg voor voldoende ruimte om te koppelen. 
 - Zorg voor schuilplekken in de ruimte waar je koppelt. Zet bijv. de reismand of een doos neer bij de konijnen. Zo kunnen ze zich altijd verstoppen of even weggaan van elkaar. 
- Zorg dat de konijnen gezond zijn. Als 1 van de konijnen wat mankeert gaat een koppeling niet werken. Daarnaast kan de stress van de koppeling tot de dood leiden van het zieke konijn. 
 - Koppelen kost tijd. Houd hier rekening mee. Bij de ene koppeling is het na een aantal uur al koek en ei. Bij de ander kost dit soms een aantal weken. 
 - Vindt je het spannend om te koppelen of durf je het niet aan, neem dan contact op met een konijnenopvang. Ga niet zelf lopen rommelen. Konijnen voelen feilloos de gemoedstoestand van omstanders aan en dat werkt negatief op de koppeling. 

Welk gedrag is nu wel of niet acceptabel bij een koppeling? 
Wel acceptabel
- Op elkaar rijden. Zowel ram op voedster als voedster op ram 
- Plukken haar rondvliegen. Wanneer de konijnen op elkaar rijden bijten ze zich vast in de vacht van de ander. Hierdoor kunnen er plukken haar rondvliegen. 
 - Knorrende geluidjes maken. Vooral voedsters kunnen dit. 
- Achtervolgen 
- Vlinderen (om elkaar heen draaien) 
- Stampen - Negeren/onverschillig gedrag 
- Nieuwsgierig snuffelen is een positief teken. De konijnen hebben interesse in elkaar. 
- Elkaar wassen is een zeer positief teken. Ze kunnen elkaar kopjes aanbieden. Dit heeft te maken met onderdanigheid. 
 - Relaxed languit liggen/zichzelf wassen is een positief teken. Het konijn voelt zich op zijn gemak. 
Blijvertjes Celeste en Juliette aan het vlinderen

Niet acceptabel
- Gillen: konijnen gillen alleen uit doodsangst 
- Vechten: ze vormen 1 bol en de plukken haar vliegen in het rond. 
 - Er mag geen bloed vloeien. 
 - Konijn in stress. Dit herken je aan dat het konijn grote ogen opzet, oren plat in de nek, grote neusgaten, snel ademhalen en al dan niet apathisch blijven zitten. 

Dus nogmaals, konijnen zijn en blijven groepsdieren.Het is egoistisch van de mens om te denken dat jou konijn alleen wel gelukkig is omdat je hem of haar zoveel aandacht geeft. Ga jij je konijn wassen, oortjes en oogjes schoonlikken om vervolgens gelukszalig met een bunnyflop tegen je konijn aan te kruipen? Op ieder potje past een dekseltje. En mocht het nou echt niet lukken met koppelen? Aarzel niet en schakel hulp in van een opvang of een konijnendeskundige. 

En voor wie nog niet overtuigd is, kan hier even verder lezen: http://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-koppelen/post/konijn-samen-alleen/ Er staan ook tips bij om je konijn bezig te houden als je die dan toch perse alleen wil houden...

Niets zaliger dan een leuke grote groep konijnen!!!
8 van mijn 9 buitenkonijnen lekker aan de knabbel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten