Pagina's

woensdag 24 april 2013

VOEDING: Brood

We krijgen via bakkers ook op regelmatige basis oud brood, korstjes en kruimels binnen voor de opvang.  Maar sommigen stellen zich de vraag of brood in feite wel goed is voor konijnen.
Het antwoord is in feite dubbel...

Konijnen hebben een heel teer darmstelsel, de minste verandering kan voor diarree zorgen.  Daarom is het aangeraden om elke verandering in voer geleidelijk aan in te voeren.  Als bijvoorbeeld een zak droogvoer bijna ten einde raakt, meng deze dan geleidelijk met de nieuwe zak om bruuske veranderingen te vermijden.  Zo is het ook met groenvoer, en ook met brood.  Geef je konijn zeker niet meteen een boterham, maar begin met kleine stukjes.  Als je ziet dat een konijn er goed op reageert, kun je een volgende keer de portie wat vergroten.
Wij krijgen elke week een zak met oud brood, korsten en kruimels 
van Bakkerij Lescouhier te Oostkamp

Hoe je konijn erop reageert, hangt af van konijn tot konijn.  Over het algemeen wordt beweerd dat granen slecht zijn voor konijnen (en daarom is gemengd voer met teveel granen af te raden). 

Geef ook nooit vers brood, maar oud en gedroogd brood. Het is bovendien ook goed voor het afslijten van hun tanden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je brood nooit mag gebruiken als volledig voer.  Het bevat teveel koolhydraten, waardoor konijnen snel dik kunnen worden.  Zorg er altijd voor dat er voldoende biks en zeker en vast onbeperkt hooi aanwezig is. Brood is in feite een extraatje.

De konijnen bij mij krijgen nu serieus minder korrels, toen bleek dat Speedy door het voer blaasproblemen heeft.  Sinds ik de hoeveelheid drastisch heb verminderd (Speedy en Flokje krijgen nu zelfs niets meer van korrels), zie ik nog nauwelijks problemen met hun stoelgang.  Vroeger vond ik nogal regelmatig heel natte keutels tot zelfs diarree, maar blijkbaar kunnen ze het nu beter regelen.  In plaats van de korrels krijgen ze nu vaker kruimels en korsten, en soms ook een gedroogd brood, waar ze met z'n allen kunnen aan knabbelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten