Pagina's

donderdag 25 april 2013

Schijnzwangerschap

Hazel is sinds kort weer bezig met het rondlopen met hooi, stro en haren.  Het was al weer een tijdje geleden dat ze gelijk een snor had van stro, maar nu was het weer erger.  Ze plukt haar uit haar borst en buik, legt het mooi op een hoopje in haar hokje, en vult dit aan met stro en hooi.  Ook Holly is al een paar dagen bezig met plukken.

Dit zijn tekenen van schijnzwangerschappen, hoogst waarschijnlijk ook door het lenteweer dat eindelijk in het land is.  Sommige voedsters doen dit, andere niet.  Het is ook niet leeftijdsgebonden, want Holly is één en Hazel is er ruim 7... Schijnzwangerschappen hebben te maken met een verandering van de hormonen. Het kan dus door het goede weer, maar evengoed door een ontsteking van de baarmoeder of eierstokken.  Als je konijn dat één keer per jaar doet, zou ik me absoluut geen zorgen maken.
Als blijkt dat dit meerdere keren per jaar voorkomt, is het toch aan te raden om een dierenarts te raadplegen hierover.  Het gedrag kan gestopt worden door de sterilisatie van de voedster, waarin baarmoeder en eierstokken verwijderd worden.
Een schijnzwangerschap duurt meestal een paar dagen. Je kan het haar van het nestje laten liggen of verwijderen, maar dit heeft geen invloed op de schijnzwangerschap zelf.
Ik ga het haar van Hazel ook verzamelen en bij het haar van Holly doen, zodat dit als extra haar kan gebruikt worden in het nestje van Louise.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten