Pagina's

zaterdag 18 mei 2019

Konijn aan de leiband?

EN KONIJN AAN EEN TUIGJE LATEN LOPEN 

Persoonlijk zijn wij er niet zo voor om een konijn aan een leiband te laten rondlopen. Zorg ervoor dat het diertje het leuk vindt als het z'n leibandje draagt. Doe het anders niet. Maar voor degene die het toch graag willen, zijn hier enkele tips.

Als je een konijn hebt, wil je hem op een mooie zomerse dag ook wel in de tuin laten lopen. In elke tuin schuilen gevaren. giftige planten, de kat van de buren, een vijver, etc. Ook loop je altijd de kans dat je konijn wegloopt door de heg of onder het tuinhek door. Om dit te voorkomen is het handig om je konijn aan een tuigje te laten lopen.

soorten tuigjes voor konijnen 

In de dierenwinkel zijn allerlei soorten tuigjes te koop. het beste kun je een kattentuigje met 2 bandjes kopen. Een bandje gaat om de nek, en de ander om de borst. Voor kleine konijnen zul je een extra gaatje in het bandje moeten maken. Doe de bandjes niet te los, want anders loop je de kans dat er een voorpootje tussen het bandje komt. Maar doe het ook niet te strak om. Zorg dat je 1 of 2 vingers tussen het bandje kunt steken.
Meestal zit er ook een lijntje bij het tuigje, maar die zijn vaak te kort. Het is handig om ook een rollijn voor kleine honden te kopen. Dat is een lijn van 3 of 5 meter die oprolt in het handvat. Doe tussen het tuigje en het lijntje een flink stuk elastiek. Dit voorkomt dat je konijn zichzelf ernstig bezeert als hij plotseling weg wil rennen. Een konijn kan gemakkelijk zijn eigen rug breken als hij wild slaat met zijn achterpoten.

Konijn laten wennen aan een tuigje 

Voordat je met je konijn de tuin in gaat, moet je je konijn laten wennen aan het tuigje. Doe het tuigje om en laat hem los in huis rondlopen. Let goed op hoe je konijn reageert. De meeste konijnen gaan zich wassen, omdat het tuigje vreemd aanvoelt. Als je konijn in paniek raakt van het tuigje, moet je dat meteen weer afdoen en het later nog eens proberen. Bouw de tijd langzaam op. Eerst een paar minuten en dan iedere dag wat langer, totdat je konijn er helemaal aan gewend is.
Als je je konijn op een grasveld wilt laten lopen, is het belangrijk dat hij al gewend is om gras te eten. Geef de week voordat je naar buiten wilt gaan een paar sprietjes gras, en bouw het langzaam op.
Als je konijn goed gewend is aan het tuigje en de planten die hij kan eten, kan hij naar buiten. De eerste keer zal het erg vreemd zijn voor je konijn. De meeste binnenkonijnen zijn nog nooit buiten geweest en alles is vreemd. Nieuwe luchtjes, rare geluiden, en zelfs de wind is nieuw. Let goed op de lichaamstaal van je konijn. Als hij het niet prettig vind, neem hem dan weer mee naar binnen en probeer het later nog eens. Bouw de tijd die hij buiten verblijft langzaam op.

Wandelen met je konijn, je konijn bepaalt waarheen

Een konijn is geen hond, je kunt hem dus niet op staat uitlaten of verwachten dat hij met je mee zal lopen. Het is juist andersom: jij zult achter je konijn aan moeten lopen. Zorg dat de lijn slap altijd staat, en dat je konijn alle kanten op kan die hij wil. Alleen bij gevaar mag je hem tegenhouden, maar sleep een konijn nooit achter je aan. Het is beter om hem naar je toe te lokken of hem op te pakken en op een veilige plek weer neer te zetten.
Houd altijd je konijn goed in de gaten. Er is altijd een kans dat je konijn vast komt te zitten of de lijn doorknaagt.
TIP: Als tijdelijke ren kun je ook een aantal hekjes kopen bij een doe-het-zelfzaak of dierenwinkel. Die hekjes maak je aan elkaar en zet je in een kringetje op een grasveld of terras. Daar kan je konijn dan onder toezicht veilig in spelen. Blijf er wel altijd bij. Konijnen kunnen goed graven en springen en er is altijd gevaar voor roofdieren.

Bron: www.hetkonijn.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten